Creatieve berichten over naaien

Feestjurk met 3D effect en borduurapplicatie

De feestdagen komen eraan! Het leuke nieuws is dan altijd dat ‘te’ niet bestaat en dat je je dus helemaal kan laten gaan qua outfit. Ik heb het gouden geloof dat er te mooi uitzien niet bestaat, dat het echt niet erg is dat je als enige op het feest staat te pronken. Als jij geniet van je outfit, is de missie geslaagd. Om jullie warm te maken naaide ik deze feestjurk met 3D effect en borduurapplicatie.

Ik hou heel erg van kleur, maar om één of andere reden wou ik deze maand in het warm bruin werken. Misschien omdat weldra de natuur  niet meer groen ziet, maar bruin. Knoestige diepbruine takken, wortels van bomen, paddenstoelen trekken in deze koudere maanden mijn aandacht.  Vanuit het werken met deze inspiratie werd mijn idee wat meer 3D. Daarnaast wou ik absoluut een borduurwerk maken met een heel vrije en organische vorm. Ik wou geen bloem ofzo maken, maar eerder iets koraal-zwam achtig.  Het bijzondere aan dit borduurwerk is dat het een borduurapplicatie is, een apart stuk dat je kan naaien op je jurk achteraf. Daardoor heb je veel ruimte om te experimenteren want je werkt niet rechtstreeks op je jurk. 

Zowel het 3D effect, dat overigens geweldig fijn is om te maken, als de borduurapplicatie zijn haalbare naaiprojecten.  Je kan voor het 3D effect het best vertrekken vanuit een aansluitende top of jurk die je graag naait voor jezelf. Als je kledingstuk aansluit, blijft de 3D vorm beter op zijn plaats.

 Deel 1: 3D vorm

Ik heb een heel eenvoudige vorm in 5 verschillende maten getekend. De afmetingen staan erbij, dan heb je een idee van de grote. Op de vorm lees je ook hoeveel keer ik elke vorm heb gebruikt. Deze vormen heb ik gelegd van klein naar groot, en terug naar klein. De 3 grootste liggen dus in het midden. Ik heb de papieren vormen ook even aan elkaar gestikt zoals ik later ga doen in stof: de vormen overlappen elkaar een paar centimeters, met de grootste steek van mijn naaimachine heb ik gestikt in het midden (zonder te hechten). Dan heb ik de draad aangetrokken zodat mijn papier licht gaat fronsen. Deze slinger heb ik gespeld op mijn jurk.

  

Daarna ben ik gestart met het maken van de vormen in dubbele stof. Er zat nog geen naadwaarde in mijn patronen, deze heb ik bijgeknipt op de stof. 

De vormen stik je als volgt: goed op goed leggen – rondom dicht stikken, laat keergat – hoekjes bijknippen – omdraaien – alles goed uitduwen en keergat dichtnaaien. De vormen heb ik later ook nog afgestikt op de randen (zie foto’s eindresultaat).

Daarna leg je alle vormen van klein naar groot en terug naar klein. Je laat de vormen een tweetal centimeters overlappen en je stikt over de hele lengte met een grote steek (zonder hechten). Nu kan je trekken aan de bovenste strikdraad tot dat de slinger lichtjes samen fronst.

Spelt de slinger op je kledingstuk en drieg hem er goed op vast. De beste truc is om links én rechts van de grote steek een driegdraad te doen. Op die manier kan je makkelijk stikken tussen de twee driegdraden. Je stikt bovenop de grote steek die al in je slinger zat. 

Deel 2: borduurapplicatie

In de video hieronder toon ik je hoe ik de applicatie heb gemaakt.

Na het keren van de vorm, heb ik het keergat met de hand dichtgenaaid. Op de vorm heb ik uit de losse hand met de BSR-voet nog een koraaltekening gestikt. 

En toen kwam het leukste… op de vorm wat extra kralen-borduurwerk zetten. Heerlijk zo allerlei kralen en garen verzamelen. Dus doe zoals mij, maak een wondermooi setje van materialen!

Hieronder zie je enkele details van het borduurwerk. Op pinterest vind je heel makkelijk leuke borduursteken. Maar als je een bepaalde steek die ik gebruikte echt niet kan vinden, laat het mij zeker weten onderaan de blog. Dan leg ik het je uit. (Ik kan niet alles in de blog zetten, dan wordt die veel te lang)

Deze vorm naai je voorzichtig met een klein steekje vast op je kledingstuk. Wauw, dit noem ik klassenvol naaien…

Extra tip:

Als je in fluweel wil werken zoals mij, ga je absoluut de  Terugtransportvoet #1D nodig hebben. Ik benadruk echt, zonder deze voet krijg je dit in fluweel nooit voor elkaar!

Image of Terugtransportvoet #1D.

Terugtransportvoet #1D

De terugtransportvoet #1D heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden. 

Meer informatie

BERNINA 590

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Verder wens ik wens je heel veel genieten van al het fijne naaiwerk!

Ik duim voor sterke resultaten. Alle vragen zijn welkom hieronder.

Tot volgende maand voor nog meer feestelijkheden,

Lieve groetjes,

Lina

 

Wil je meer van mijn werk zien, volg mij dan op Ziza Couture ~ Lina Celis (@zizacouture)

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
BERNINA 590
BERNINA 590

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam