Creatieve berichten over borduren

Met de magic wand van tekening naar borduurbestand

Het is net magie, van een tekening op papier naar een borduursel op een trui! Dit is wel het project met de BERNINA V9 software waar ik tot nu toe het meest blij van word! Zo’n jaar geleden kwam mijn zoontje Sam thuis van school met een tekening. Hij had die dag op school een kikker getekend met waskrijt. Ik en mijn man vonden de tekening zo leuk en mooi! We hingen hem meteen op de koelkast waar hij een hele poos heeft gehangen. Meestal haal ik de tekeningen er na een tijdje weer af om plaats te maken voor de allernieuwste kunstwerkjes. Maar deze bleef hangen en ik kon er niet echt afstand van doen (lees: papierbak). Toen kreeg ik het idee om hem te digitaliseren in de software en hem zo te ‘vereeuwigen’! 

Borduursel van de tekening.

De tekening die ik digitaliseerde in de V9 borduursoftware.

Stap 1: foto maken van de tekening

Ik maakte een foto van de tekening, gewoon met mijn telefoon. Hoe beter de camera, hoe beter ook de tekening op de foto tot zijn recht komt. Daarna sloeg ik de foto op op mijn computer. Bij ‘insert artwork’ kun je vervolgens de foto (of elke afbeelding) invoegen.

De foto staat nu in je borduurcanvas. Het is nu slim om te kijken hoe de tekening zich verhoudt tot het borduurraam dat je gaat gebruiken. In mijn geval gebruik ik de oval hoop en zie dat de tekening veel te groot is. Ik moet hem dus gaan schalen. Dat doe ik in de werkbalk aan de bovenkant van het borduurcanvas (zie afbeelding hieronder). De tekening verklein ik van 100 naar 20 procent. Nog steeds passen de grassprietjes aan de onderkant niet. Maar ik wil mijn tekening niet nóg kleiner maken, dus besluit ik de grassprietjes en de naam ‘SAM’ in een tweede ‘hooping’ uit te borduren (m.b.v. multihooping). 

Stap 2: afbeelding aanpassen en voorbereiden

Als ik vanuit een afbeelding of foto digitaliseer, volg ik altijd dezelfde stappen bij de voorbereiding. Ten eerste verbeter ik de afbeelding, dat doe ik met ‘adjust bitmap’. Door dit te doen zal het programma mooier en preciezer digitaliseren. Je kunt, wanneer dit nodig is, ook het contrast of de helderheid aanpassen. Ik vind vaak de ‘auto adjust’ functie voldoende.

Dan ga ik de afbeelding klaarmaken voor digitalisatie. Dit doe ik bij ‘prepare bitmap’. Je kunt hier aangeven hoeveel details er uitgeborduurd moeten worden en hoeveel kleuren. Bij mijn ontwerpen houd ik het aantal kleuren graag minimaal, zodat ik ook minder garenwissels heb tijdens het borduren. De hoeveelheid details hangt af van de afbeelding en jouw wensen. Dit geldt overigens voor zoveel functies in de software. Ik kan niet genoeg benadrukken om lekker veel te spelen en experimenteren met de software. Dit is de enige manier om het programma goed te leren kennen. Ben je niet tevreden? Dan kun je altijd op ongedaan maken klikken en opnieuw beginnen! 

Stap 3: digitaliseren met de magic wand

Voor het digitaliseren van dit project kies ik voor de Magic Wand (toverstokje). Waarom de magic wand hoor ik jullie denken, en waarom bijvoorbeeld niet de ‘auto-digitize’ functie? Of de ‘instant-autodigitize’? Nou, omdat die laatste twee functies kunnen leiden tot een wat rommelig en onnauwkeurig eindresultaat. Met de magic wand kun je gerichter digitaliseren (het zit tussen auto-digitize en handmatig digitaliseren in). De magic wand herkent vlakken in je afbeelding/foto, die je op een bepaalde manier (i.e. block digitize, centerline, fill without holes) kunt digitaliseren. In de afbeelding hieronder zie je het verschil in digitaliseren tussen de functies Magic Wand en Auto-digitize. 

Ook heb ik de ‘Instant auto-digitize’ eens uitgeprobeerd. Dan krijg je het resultaat hieronder (helemaal niet mooi dus!!). Deze functie kun je overigens wel goed gebruiken bij een afbeelding die relatief simpel is met niet al te veel toeters en bellen. 

Na bovenstaande testjes besluit ik dus te digitaliseren met de magic wand. De ogen en het groene gedeelte doe ik met de eerste optie ‘magic wand’. Voor het groen kies ik een stepfill en voor de ogen een satijnsteek.

Voor de mond en de tong probeerde ik eerst ‘magic wand centerline’. Deze functie digitaliseert alleen lijnsteken, zoals je in de afbeelding hieronder ziet. Dit vond ik toch niet mooi, dus probeer ik de optie ‘magic wand block digitizing’. Dat was wel geslaagd. 

Hieronder zie je de smalle satijnsteek die door middel van de ‘magic wand block digitizing’ is gemaakt. 

Vervolgens digitaliseer ik ook de vliegjes en de grassprietjes met de magic wand. 

Stap 4: handmatig digitaliseren

De naam Sam was weggevallen tijdens het voorbereiden van de afbeelding ( bij ‘preparing bitmap’). Dat is geen probleem want ik heb opnieuw het artwork ingevoegd en de foto van de tekening gecropt (bij ‘crop background’) tot alleen zijn naam. De enige manier om zijn naam duidelijk in beeld te krijgen was zo min mogelijk kleuren en zo veel mogelijk details te gebruiken (zie hieronder). 

Ik experimenteerde wederom even met de magic wand om de letters mooi te krijgen, maar dat lukte niet. Ik was niet tevreden (zie hieronder). Ik ging over op handmatig digitaliseren.

Met handmatig block digitaliseren kun je vormen als letters heel mooi digitaliseren. Met block digitaliseren (onder ‘Digitaliseer’ bij ‘Gereedschappen’ – beschikbaar in DesignerPlus maar niet in Creator -) kun je verschillende soorten steken -met name satijnsteken- laten verlopen in een puntje. Het is een uitstekende tool om gevulde objecten die variëren in breedte én de bocht om gaan te digitaliseren. Bovendien voeg je met deze tool steeds automatisch steekrichtingen toe aan je ontwerp. Erg geschikt voor letters dus! Lees meer in mijn vorige blog over block digitaliseren. 

Nu ook de naam ‘SAM’ is gedigitaliseerd, kunnen we gaan finetunen! 

Stap 5: puntjes op de i

Na het digitalisatieproces is het heel belangrijk om aan het einde alle puntjes op de i te gaan zetten. Op welke soort stof ga je borduren? Hier moet je je steken wellicht op aanpassen. Zijn alle kleuren naar je zin? Op welke kleur stof ga je borduren? Check dan gelijk in de software of dit wel matcht met je borduurkleuren. Welk borduurraam ga je gebruiken? Weet je zeker of het ontwerp past binnen de hoop? Zo niet, dan moet je gaan schalen. Klopt de volgorde van uitborduren? Zo niet, dan moet je in kleurenfilm e.e.a. aanpassen. Veel van deze onderwerpen/vragen heb ik in mijn voorgaande blogs over de BERNINA V9 software behandeld. Lees deze blogs vooral eens door zou ik zeggen. 

Het ontwerp ga ik uitborduren op joggingsstof. Dit is een tricot en heeft de neiging om tijdens het borduren wat te gaan schuiven of opbollen. Hier heb je minder last van als je de steekdichtheid verminderd. Je borduurontwerp wordt hierdoor opener. Ik pastte de steekdichtheid aan van 0.4 naar 0.6. Wederom is dit een kwestie van uitproberen en testen om te kijken wat het beste is. 

Stap 6: multihooping

Mijn borduurontwerp past helaas niet in mijn borduurraam. Ik kies ervoor om mijn ontwerp uit te borduren in twee delen. Eerst de kikker en de vliegjes en daarna de grassprietjes en de naam Sam. Ik ga naar de toolbox Multihooping en zorg dat ik het juiste borduurraam geselecteerd heb (onder ‘Select a hoop’). Vervolgens klik ik op ‘automatically add hoop’. Deze functie kun je altijd even aanklikken om in te schatten hoeveel hoops je nodig hebt. Mocht de software niet doen wat jij wilt, moet je toch handmatig borduurramen gaan toevoegen (lees hierover in mijn vorige blog over Multihooping). Onder ‘preview hoopings’ kun je zien hoe je ontwerp wordt uitgeborduurd.

Wat heb ik genoten van dit project! Echt superleuk om een tekening van je kind zo ‘tot leven’ te zien komen in een trui. De trui heb ik overigens iets op de groei gemaakt, zodat hij deze nog steeds aankan voor het volgende seizoen. Hopelijk heb ik jullie geïnspireerd om ook tekeningen (van jullie kroost of kleinkids) te gaan digitaliseren in de software! 

Voor meer foto’s, stories en beeldmateriaal kun je me hier volgen op Instagram. 

Hieronder nog een laatste foto van het eindresultaat! 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam