Creatieve berichten over borduren

In the hoop etui met de BERNINA borduursoftware 9

Zien jullie wel eens van die leuke ‘in the hoop’ borduurprojecten voorbij komen? Of hebben jullie dat misschien ook al eens uitgeprobeerd? Toen ik voor het eerst van ‘in the hoop’ hoorde was ik vol van verbazing. Kan een borduurmachine ook gewoon naaien? (JA DUS!) Ik vond het in het begin wat intimiderend, waarschijnlijk omdat het volledig onbekend voor me was. In deze blog ga ik een stapje verder: ik ga een ‘in the hoop’ etuitje met rits ontwerpen in de BERNINA borduursoftware 9. Het lijkt me leuk als ik jullie kan inspireren dat ook eens te doen! En mocht je je er toch nog niet aan willen wagen, kun je het bestandje voor mijn etui gewoon downloaden!

Remark voordat je verder leest: de werkbeschrijving van de etui lees je niet in deze blog. De blog gaat alleen over het digitalisatieproces. Wil je weten hoe je het in the hoop project precies uitvoert? Dat lees je in de link van de werkbeschrijving onderaan deze blog.

Wat is ‘in the hoop’ precies?

In the hoop houdt in dat je een naaiproject (bijna) volledig in het borduurraam maakt. Met andere woorden, de borduurmachine doet het naaien voor je. Je kunt van alles ‘in the hoop’ maken: de buitenstof van knuffeltjes, hoesjes, etuis, ornamenten, sleutelhangers, etc. De borduurmachine zet vooral plaatsingslijnen (dan weet je waar je een stofje of rits moet plaatsen) en stiklijnen (als iets daadwerkelijk vastgestikt wordt). Vaak borduur je ook nog iets in dat naaiprojectje, want waarom zou je niet volledig gebruik maken van je borduurmachine?! Regelmatig moet je bij in the hoop projecten ook wat aan de onderkant van het borduurraam bevestigen om bijvoorbeeld de achterkant van een etui te kunnen maken. Dat ga ik ook in mijn project doen, dus lees vooral even verder.

Stap 1: werkoppervlak bepalen

Bepaal eerst hoe groot je werkoppervlak kan zijn. Denk na welk borduurraam je gaat gebruiken. Met een groter borduurraam kun je natuurlijk grotere projecten maken. Mijn grootste borduurraam is de oval hoop dus die selecteer ik. Vervolgens selecteer ik bij de gereedschappen ‘Digitaliseer’ de Rechthoek. De kleur zet ik op zwart. De breedte en hoogte van het vierkant kun je aanpassen. Het rechthoek dat ik plaats haal ik later weg, ik gebruik het nu alleen als referentie.  Zie afbeelding hieronder.

Stap 2: plaatsing en vaststikken rits

Eerst ga ik een plaatsingslijn zetten zodat ik weet waar ik de rits precies moet leggen. De meeste ritsen zijn 2,5 cm breed, dus maak ik een rechthoek van 2,5 bij 19,5 cm. Zorg er in ieder geval voor dat de lengte van dit rechthoek langer is dan het referentievierkant. Uiteraard hangt alles af van het soort borduurraam dat je gebruikt. Zorg er verder voor dat je iedere stap in een andere kleur maakt! Dit is erg belangrijk, want dat zorgt ervoor dat je borduurmachine stopt, zodat jij het borduurraam uit de machine kan halen om de volgende handeling uit te voeren.

Voor het vaststikken van de rits teken ik nogmaals een rechthoek met Digitaliseer> Rechthoek. Zorg dat je een breedte neemt van 10 mm en dat de lengte langer is dan je zwarte referentierechthoek, maar het hoeft niet zo lang als de plaatsingslijn. De onderkant van deze stiklijn laten we open, anders zou je de rits niet meer open kunnen doen. We gaan er hier vanuit dat je de rits dicht én met het runnertje naar beneden legt. Om de onderkant open te laten moet je de rechthoek bewerken. Dit doe je onder Bewerken>Mes. Klik met je linkermuisknop vier keer zoals hieronder in de afbeelding gedaan is dan op Enter. Je ziet nu niet per se iets veranderd, maar dat is het wel. Je kunt nu het deel selecteren dat je wilt verwijderen. Daarvoor druk je op de Delete knop op je toetsenbord (zie tweede afbeelding hieronder).  

 

Stap 3: voorkant etui

De volgende stap is het plaatsen van de voorkant van de etui tegen de rits. Ik kies voor vinyl (of eigenlijk een restje leuke raamdecoratie) aan de voorkant, zodat je de inhoud van de etui kunt zien. Om het vinyl aan de bovenkant af te werken komt er een biasstrookje van stof tegen het vinyl aan. Mocht jij je etui gewoon volledig uit stof willen, kun je een lange zijde 1 cm omstrijken en dit tegen de rits aanlegen. Ik wil de biasstrook dubbel doorstikken dus ik kies onder Digitaliseer>Open object. Om kaarsrechte lijnen te verkijgen houd je tijdens het klikken met je linkermuisknop de Ctrl-toets ingedrukt. Zie hieronder in de Kleurenfilm (aan de rechterkant van het scherm) de felblauwe lijn. De stiklijnen die ik digitaliseren zijn overigens gewone enkele omlijningssteken. Qua breedte ga je hier op dezelfde ‘hoogte’ zitten als de stiklijn voor de rits.

Tussendoor kun je bepaalde punten ook nog met de ‘Object opnieuw vormgeven’ tool verplaatsen. Als je hierbij weer de Ctrl-toets indrukt houdt, blijven je lijnen kaarsrecht (en dat is wel wenselijk bij dit projectje 😉).

Nu gaan we de stiklijn digitaliseren voor het strookje stof die de andere kant van de rits bedekt. Dit is wederom een rechthoek die we digitaliseren bij Digitaliseer>Rechthoek. De rechthoek is weer dezelfde lengte als de stiklijn van je rits en de breedte wordt bepaald door de breedte van de strook die je tegen de rits aanzet. Dit soort details kun je met je eigen project zelf uitdenken en uiteraard voer je altijd een test uit voordat je met je ‘echte’ stoffen aan de slag gaat.

(Note: toen ik met deze blog bezig was, heb een software-update uitgevoerd, waardoor het programma veranderd is naar het Engels. Vandaar dat je vanaf nu Engelse termen ziet op de afbeeldingen)

Stap 4: driehoekje voor borduursel

Om de etui ook nog van een leuk borduurseltje te voorzien gaan we onderin een van de hoeken van de etui een driehoekje stof over de vinyl leggen waar we vervolgens op kunnen borduren. Daarvoor zetten we eerst een plaatsingslijn (groen, zie in afbeelding hieronder). Bedenk dat je je lapje met de goede kant naar beneden tegen de plaatsingslijn aanlegd, dus dit is NIET de stiklijn. Je kiest onder Digitaliseer voor Open object. De stiklijn gaan we daarna plaatsen. Vergeet niet de kleur te veranderen. De plaatsings- en stiklijn start en eindigt op de blauwe lijn.

Nadat het lapje via het gele stiksel is vastgestikt op de laag vinyl is het de bedoeling het lapje weer terug te vouwen met de goede kant naar boven en deze rondom vast te stikken. Dit driehoek maak ik weer met Open object onder Digitaliseer. Denk eraan de Ctrl-toets weer ingedrukt te houden, zodat je recht kaarslijnen krijgt. Eventueel kun je de punten nog aanpassen met ‘Object opnieuw vormgeven’.

Stap 5: borduursel (eventueel!)

In deze stap kun je je eigen borduursel invoegen. Zorg dat het goed past binnen het driehoekige lapje. Omdat dit gebied niet zo heel groot is, houd ik een veilige leidraad aan van 2×2 cm. Maar dit kun je zelf ook nog even uittesten. Je kunt bijvoorbeeld een bloemetje uitborduren, of de naam of initialen van iemand (leuk als een cadeautje!). Ik koos voor een hartje. Dit hartje haalde ik uit mijn borduurbibliotheek.

In het mapje BERNINA 9 Embroidery onder Basic Shapes vond ik het hartje en opende dit ontwerp in een nieuw borduurcanvas.

Vervolgens pas ik de maten van het hartje aan onder breedte en hoogte. Ik selecteer het hartje en selecteer de Satijnsteek bij Vulsteken. Vervolgens druk ik op Object opnieuw vormgeven en kun je de steekrichting aanpassen. Bij een satijnsteek is het wel mooi om de steekrichting dusdanig aan te passen dat de satijnsteken dwars op de vorm van het object staan. Ik heb de steekrichting aangepast zodat de steken dwars op het hartje staan, wat ik mooier vind.

Om te voorkomen dat mijn satijnsteken te lang worden (wat al snel gebeurd), heb ik in plaats van de gewone satijnsteek de ‘speciale satijnsteek’ gekozen.  Daarvoor selecteer je het object, klikt op je rechtermuisknop en gaat naar Object eigenschappen. Daar kun je in plaats van de normale satijnsteek de speciale satijnsteek selecteren (zie afbeelding hieronder). De borduurmachine borduurt dan een soort stikkende satijnsteek.

Nu plaats ik het hartje in het driehoekje. Dit doe ik door te kopiëren (Ctrl C) en te plakken in mijn ontwerp (Ctrl V). 

Na deze borduurstap zet ik aan de onderkant van het borduurraam een lapje tegen de oranje stiklijn aan (met ingevouwen naadtoeslag). Dit doe je om aan de binnenkant van de etui het borduursel af te werken. Als je het borduurraam eenmaal terug geplaatst hebt kun je nu dit lapje gaan doorstikken. Ik maak dus wederom een driehoek in mijn borduurcanvas, dit doe ik dit keer met Digitaliseer>Gesloten object. Je zet drie punten en drukt vervolgens op Enter. De software sluit dan vanzelf de driehoek.

Laatste (borduur)stap: etui rondom vaststikken

Na deze stap bevestig je aan de onderkant van het borduurraam een rechthoekig lapje, hetzelfde doe je aan de bovenkant. Deze lapjes wil je vervolgens vaststikken, waarbij je aan de onderkant een opening laat. Je digitaliseert met het gereedschap Rechthoek dusdanig dat de lijnen van deze rechthoek binnen alle zojuist gestikte lijnen vallen, zodat je straks aan de buitenkant van de etui geen stiklijnen meer ziet. Zie de rode lijn hieronder.

De opening maak je weer met het Mes, onder Bewerken. Je klikt twee keer dwars over de lijn heen op het punt waar je de opening wilt laten beginnen (zie hieronder). En dan druk je op Enter. Deze handeling herhaal je voor op het punt waar je de opening wilt laten eindigen. Vervolgens selecteer je het stukje lijn dat je zojuist geknipt hebt en drukt op Delete.

Je kunt de start- en eindpunten van de borduurmachine zelf aangeven/aanpassen met Object opnieuw vormgeven (zie hieronder). Het groene vierkantje is het startpunt, het rode kruis is het eindpunt. Als je met je cursor over de punten beweegt en de pijl verandert in een handje dan kun je het start- en eindpunt oppakken en verplaatsen.

Nu is je projectje klaar, in ieder geval het gedeelte van de BERNINA borduursoftware 9. Voor meer informatie over de stappen en hoe je precies te werk gaat op de borduurmachine zelf lees je in de Werkbeschrijving in the hoop etui

En hieronder nog even het resultaat van de etui!

Op mijn Instagram zie je trouwens nog meer foto- en videomateriaal van de softwareprojecten, dus neem gerust een kijkje!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Nanine Gieles BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Anneke,

   Leuk dat je de etui gaat maken!
   In de werkbeschrijving zelf staat mijn emailadres (dus een beetje verstopt, zodat mijn emailadres niet zomaar op internet staat).
   Je kunt me dus een mailtje sturen dat je graag het bestand ontvangt en ik stuur het je via de mail!

   Ik zie je mail graag tegemoet!
   Groetjes,
   Nanine

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam