Creatieve berichten over naaien

Het begin van mijn eerste stappen in de wereld van het naaien van lingerie

In mijn profiel schreef ik waarom ik weer achter de machine terecht ben gekomen.

Mijn vriend had een artikel in het lokale suffertje gelezen over het naaien van lingerie met prachtige  foto’s erbij geplaatst. Nou ook mijn aandacht was meteen gewekt.

Ik droeg hoofdzakelijk zwart en ik had een vleeskleurige BH, want een goede BH was al snel 100 euro in mijn maat (E-cup). We zijn gaan kijken wat het nu precies inhield en was meteen verkocht bij het zien van de prachtige kanten en lycra’s. Mijn eerste setje werd zachtgeel en draag ik nu nog met veel plezier. Hoewel al verkleurd en versleten, maar kan er geen afstand van doen.

Het begon natuurlijk met het “op maat” tekenen van je patroon, lichaamsdelen werden gemeten, je kruissliplengte (van navel onderlangs tot aan de bovenkant bil), nooit gedacht dat dit bij iedereen anders kon zijn. Logisch, bij een confectie slip heb je nog wel eens het fenomeen het trekken aan de slip.

Daar heb ik nu nooit meer last van, want lengte en breedte van de bil zitten gewoon goed. En onder een broek, vooral de witte in de zomer zit het altijd netjes. Wist je dat rood beter staat onder wit, dan vleeskleur. En dan iets meer donkerrood is mooier, die zie je echt niet.

Ook de BH cup, goede diepte van de cup, maar ook de breedte sluiten onder de arm netjes aan. Net als de schouderbandjes van de BH, die zakken niet meer af, want de BH-cup is meer naar binnen getekend en de banden achter ook. Allemaal zo zijn voordelen voor het zelf maken van lingerie.

Heel wat werk om even het patroon te maken, was ik toch 4 lessen mee bezig, maar nu al vele jaren nog steeds plezier van mijn patronen op maat!

Een ander groot voordeel is, dat ik bij bijna ieder kledingstuk de zelfde kleur heb, altijd weer leuk om ‘s ochtends uit te zoeken. Maar ook het uitkiezen van de stoffen en kanten en modellen.

Ben vaak op jacht in de lingeriewinkels naar boekjes, weer ideeën voor mijn zelf maak lingerie.

Over mijn eerste setje heb ik, met patroon tekenen erbij, zo’n 4 maanden gedaan, nu maak ik dat in een dag. Of doe het stukje bij beetje, ligt aan mijn vrije tijd.

Ben ook al snel bustiers gaan naaien, heerlijk warm in de winterperiode, en het staat zoveel mooier. Bij een wedstrijd op les won ik de designprijs, een grijs setje met zwart fluwelen krinkels (zie foto), was natuurlijk super trots. En nog meer gemotiveerd om door te gaan. Wilde eigenlijk nog meer leren over het hoe en wat naaien van bodyfashion en heb nog een extra cursus gedaan naaitechnieken.

Dat was ook weer leuk, want hoe maak je jarretels, verschillende uitvoeringen van BH cups, kruis inzetten met blinde naden, cups met en zonder beugelband, verwerken verschillende soorten elastiek (picot). En baleinen inzetten als ondersteunende foundation zoals korsetten en bustiers.

Tegenwoordig als je iets koopt, zijn baleinen nog wel te vinden in bustiers, zeker de komende feestmaand weer met allerlei feestelijke stoffen. Bij een grote maat BH worden ze nog wel gebruikt onder de arm. Deze worden dan op maat geknipt en in beugelband aan de BH gezet. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen, dat ik dit niet meer doe. Zet nog wel het beugelband onder de arm.

Hierboven nog een van de eerste BH’s vond de Calvin Klein stof zo mooi.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Paula Denis

  he super mooi.
  heb ooit ook cuscus gedaan maar was niks.
  waar heb jij dit geleerd?

 • Marion v.d. Veer

  Hallo Yvonne, Bedankt voor je leuke berichtje. Ik maak nu al 8 jaar met veel plezier mijn eigen underwaer. Vanaf het uitzoeken van stof en kant ben ik in the flow, knippen vind ik echt gaaf, en heerlijk de uurtjes achter de naaimachine. Misschien kan je ook eens een foto zenden voor de Blog? groetjes Marion

 • Yvonne

  Marion, ik begrijp je helemaal! Ook ik maak mijn lingerie, het past perfect en je kunt zelf kant en stof bij elkaar combineren. De lingeriewinkels zijn al jaren een klant kwijt….want zelf maken is ook nog eens stukken voordeliger….en erg leuk om te doen. Want plezier bij het maken staat bij toch ook bovenaan het lijstje.

 • Roos

  Ik volg de cursussen bij Ada van Dijk in HIlversum. Het is een heel leuk vak, en het past zo goed.

 • Marion

  Hallo Roos, ben begonnen bij Els vd Kant in Zoetermeer. En ben daarna bij Margreet van Dam van Merckwaerdigh in Rotterdam geweest. Erg leuk en leerzaam….

 • Roos

  Dat ziet er echt mooi uit. ook ik maak al mijn lingerie zelf, en het is zeer verslavend.
  Zeker omdat het zo goed past en je kan maken hoe je het wilt.
  Marion waar heb jij cursus gevolgd?

  Roos

 • Geertje

  De Calvin Klein stof vind ik ook erg mooi en het grijs-zwarte setje, wow!! Begrijp dat je hier een prijs mee hebt gewonnen!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam