Creatieve berichten over borduren

Mijn fietstas van de blogdag in Breda

Zoals Rianne al had geschreven waren een aantal blogsters op 21 juni in het Creative Center in Breda. Een hele gezellige dag, waar we s’ middags een fietstas gingen maken.
En niet zomaar een fietstas. De tas ziet eruit als een gewone tas. Maar er zit een vernuftig ophangsysteem in verstopt. Het heet het basil hook on systeem

We konden kiezen uit een aantal modellen, waar ook al een foto van op het blog van Rianne stond.

Waar je dan later op de achterkant een zakje maakt met een rits waar het ophangsysteem in komt.

Ik heb gekozen voor een zandkleurige stof.  Met een bijpassend ruitje voor de voering, en een bloemetjes stof voor de applicaties.
En we hebben natuurlijk lekker veel verschillende voetjes tot onze beschikking. Dat gaat helemaal goed komen.

Voor de applicaties voetje 23

Dit keer wilde ik eigenlijk niet borduren met de borduurmachine, maar ik kon het toch niet laten, maar dan niet met het gewone voetje maar met voetje 43, even mijn naam.

En dan zonder borduurmachine, ook nog met voetje 43 om een applicatie.

En dan het unieke van de 780 het zijwaarts transport, prachtige brede steken, door het zijwaarts transport zit je niet aan de 9mm vast. Het beste gaat het met voetje 40, maar die was er niet, maar met voetje 20 lukt het ook. De zakklep voor de achterkant.

En dan een naad doorgestikt met voetje 22 de koordvoet, en dan doorgestikt met steek 422 de 3 blokjes

Het koord is eigenlijk voor deze voet net iets te dik,  ik had daarom het schuifje niet over de koordjes gedaan, het bleef evenwel liggen. De andere kant van de pas, waar de zak tussen komt, heb ik een paspelkoordje gemaakt met voet 38. Zo zijn mijn naden niet symetrisch, maar dat vind ik niet nodig, of eigenlijk past dat ook niet bij mij.

Zo zijn alle losse delen van de tas klaar, en kan deze in elkaar gestikt.

Het koord op het achterdeel van de tas, is een dubbele rij, deze is er in een keer opgestikt met voet 59.

En nu is het even goed na denken wat de beste manier is om de tas in elkaar te stikken. Ook omdat op het achterdeel de fietstasbeugel bevestigd moet worden.

Het deel waar de fietsbeugel komt verstevig ik met vlieseline H 200, ik strijk een stukje op de achterkant van de stof.

De puntjes afgetekend waar de beugel komt, en aan de achterkant komt een stukje karton ter versteviging voor de bevestiging, waar ook al de gaatjes ingemaakt worden waar de schroefjes komen voor de beugel.

En dan kan de beugel worden bevestigd.

Het achterpand van de tas moet verstevigd worden. Voor de versteviging van de fietstasbeugel ik heb er voor gekozen om de hele tas te verstevigen, is de tas mooi stevig, maar daardoor kun je hem niet meer keren.

De goede kant van de tas stik ik in elkaar. Dan de tussenvoering, deze knip ik zonder naad, de naden leg ik tegen elkaar, en stik ik met een stikkende zig-zag.

De zijnaden van de tas stik ik met een zig-zag op elkaar, steekbreedte 7,5 en de spanning zet ik wat losser. Zodat ik hem van elkaar kan halen, en de delen naast elkaar liggen. Nu hoef ik alleen de korte zijkantjes van de bodem alleen maar met de hand te doen.

Zo is dan mijn tussenvoering, super stevig!

Nu wijk ik van het model af, want ik wil wel een rits in mijn tas, deze stik ik nu in de bovenrand, tussen de goede kant en de voering. De bodem van de voering laat ik los, deze doe ik als laatst met de hand. Als mijn rits er in zit, kan ik de tussenvoering erin schuiven en als ik dan mijn rits doorstik, stik ik ook de tussen voering vast.

Nu nog de handvaten, en eigenlijk wil ik er misschien toch wel iets van een klep over. Dat broeit nog even.

De klep heb ik ondertussen gemaakt. Met een applicatie, die vind ik persoonlijk moet wel weer terug komen. En doorstikken met de koordvoet 22. En dan nog een knoopsgat, kan de klep vast aan de zak.

Dan nog de handvaten, en de tas is klaar.

En ik had net een tijdje een nieuwe fiets, de tas is in de juiste kleuren, maar ik had voor achterop ook een kratje, en daar had ik zeil en band  bij gekocht voor een hoes over het kratje, maar dat kan nu nog wel even wachten, waarschijnlijk wel tot na de vakantie.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jacky

  Heel erg mooi is deze fietstas geworden. Ik zou het zo willen maken, maar helaas ben ik nog niet zo handig, dus een dagje cursus hierin zou geweldig zijn. Ik fiets graag en een mooie eigen ontwerp fietstas is dan natuurlijk helemaal geweldig. Komt dit ook weer een keertje in 2014 of volgend jaar?

 • Marion v.d. Veer

  Hallo Gerda, Wat is hij mooi geworden, complimenten! Veel plezier ermee, groetjes Marion

 • Jolanda van Steen

  Hoi Gerda,
  Jouw tas is leuk geworden.
  Leuk om zo het resultaat te zien en nu…. nu maar fietsen,

 • Patricia

  Hallo Gerda,

  Een deel van je tas hadden we natuurlijk afgelopen vrijdag al gezien, maar toen je in Breda weg ging was je tas nog een “bouwpakket”. Het is inderdaad goed nadenken in welke volgorde je de tas in elkaar zet. Maar het resultaat is super!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam