Creatieve berichten over naaien

Punchen 2

Hoi allemaal,

Hebben jullie al gepuncht?

Voor mij de echte meerwaarde van de punchtool is dat je hem ook kunt gebruiken met de borduurmodule!

Het maken van een punchpatroon:

Open je software V8, voor diegene die versie 7 hebben hiermee kan het ook.

Om een punchpatroon te maken maak ik gebruik van een stempelpatroon.

Ik heb het patroontje geselecteerd, je klikt eerst op het kleine linkse blokje, daarna de rechtse. Met het selecteren van het rechtse blokje druk je ook de shift toets in en zo kun je het patroon groter slepen. Heb je het juiste formaat, dan klik je op de spatiebalk.

Dan selecteer je punchwork, en klik op de lijn waar je een lijn wilt tekenen voor het gebied wat je wilt punchen, en dan trek je de lijn (je klikt hiervoor steeds met de linker muisknop) om het gebied wat je wilt punchen. Het laatste puntje zet je op de eerste en dan klik je op enter.

Nu klopt de volgorde in de kleurenfilm nog niet want de stiklijn staat eerst. Wat je in de kleurenfilm ziet dat er een extra stiklijn is gekomen om het punchgebied.
Deze lijn stik je zo weet je waar je, je wol neer moet leggen.

Als je het patroon nu selecteert, kun je door op de rechtermuisknop te klikken het patroon de-groeperen. Ik wil niet bij al mijn patronen de krul daarom maak ik twee patronen. Als je het hebt gedegroepeerd kun je delen selecteren en evt. weggooien.

Op de foto hierboven zie je ook dat het hartje van de bloem is verandert ik had het hartje geselecteerd en er een drievoudige steek van gemaakt.
En zo is mijn punchpatroon klaar.
Het leuke is als je met de Bernina puncht, je borduursels toe kunt voegen. Dit is voor mij echt de moeite waard om te punchen met mijn Bernina!
Kijk ook nog eens naar een vorig punch bericht.

Ik heb bij dit patroon en ook het voorbeeld in de link is een stempelpatroon. maar je kunt eigenlijk bijna van alle borduurpatronen een punchpatroon maken als je hem overtrekt zoals ik hierboven heb beschreven.

Als voorbeeld maak ik een blouson, het patroon is van TharaIk doe wel een paar aanpassingen omdat ik geen losse boordjes wil, ik verleng de panden en de mouwen en maak een tunnel met elastiek.
Dit is de stof die ik gebruik, het is rekbaar!

En wat een prachtige kleuren wol. De drie bruine bolletjes is Merino lontwol van de Witte Engel en de andere streng is van Bart en Francis

En dan wil ik de foto’s invoegen en kom ik tot de ontdekking dat ik het kaartje niet in de camera had gedaan…. even wennen een andere camera bij die andere camera kon ik ook op de camera opslaan zonder kaartje. Dus even een stukje opnieuw doen op een lapje om jullie de stappen te laten zien.
Zoals we hierboven al hadden gezien is dat er eerst een stiklijn wordt gestikt, zo weet je waar je de wol neer moet leggen.

Nu de steekplaat het voetje en de naalden verwisselen en dan punchen. Ik druk in het scherm de kleuren door zodat ik eerst beide stiklijnen kan doen, en daarna punchen. Als je nu niet genoeg wol hebt neer gelegd, kun je er nog wol bij leggen en het punchdeel nogmaals punchen.

En dan komt het leuke, wat ik het voordeel vind van het punchen met de naaimachine, Borduursel toevoegen, het tweede deel van het patroon. Het stiksel gaat een randje over het gepunchte, dan er langs, en tenslotte het bloemetje erboven op. MAAK WEL EERST DE MACHINE SCHOON!! STEEKPLAAT ERAF, SPOELHUISJE ERUIT! EN EEN DRUPPELTJE OLIE!

 

Ik vind het heel goed gelukt, maar….. ik vind het niet af, ik vind het te los op het geheel, op het achterpand heb ik er ook een aantal gedaan. Of waarschijnlijk ligt het aan mijzelf.

Ik laat het even liggen en ga naar de stoffenwinkel om een lapje te halen voor een shirtje.
En wat vind ik daar?

Deze stof, een hele mooie tricot, eigenlijk vind ik hem persoonlijk te druk voor een heel shirt, maar het is de perfecte kleur, en het past er perfect bij. En ik weet ook hoe ik mijn jasje af maak. Uit deze stof knip ik een aantal blaadjes. Ik volg de lijnen van de patronen. 
Ik knip eerst mijn shirt, dit wordt gewoon een eenvoudig standaard patroon, en dan uit de restjes knip ik de blaadjes. Voordat ik ze uitknip strijk ik vliesofix achter de stof. Strijk ze vast en stik ze met de BSR.

Ik vind de blaadjes helemaal leuk! En dan kan ik het patroon verder afmaken volgens de werkbeschrijving.

En nu heb ik nog een heleboel wol over, en ik heb nog meer kleurtjes, er volgt zeker nog wel een project, een leuk vest of een hoodie.
En wat dacht je van het punchen combineren met voetje 43 of voetje 12, of een van de andere voetjes.

Hebben jullie nog vragen, laat een berichtje achter hier onder aan de blog, of heb je een punch  projekt gemaakt, deel het in de Bernina community

Ik ben benieuwd!

Creatieve groet,

Gerda Groenevelt

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: merino lontwol, rekbare stof voor een blousson
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Naald-punch-accessoireset voor RL-grijpers
Naald-punch-accessoireset voor RL-grijpers

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam