Creatieve berichten over naaien

Een herenoverhemd

Maken jullie wel eens kleding voor je partner? Ik doe het sinds een paar jaar. Een paar jaar geleden wilde mijn man graag een vest, maar kon niet vinden wat hij eigenlijk wilde.
Alles was te dik of te kort. Ik had een patroon voor een shirt en dat heb ik toen gebruikt om een vest te maken. Een shirt heb ik daarna vaker gemaakt. Vorig jaar heb ik een keer een bericht hierover geschreven.

Maar nu wil ik een overhemd gaan maken. Ik heb een patroon van Mc Call’s.

Maar het wordt geen “gewoon” overhemd van één stofje, ik gebruik twee soorten stof en ik wil er decoratieve steken op aanbrengen.

Beide stoffen zijn rekbaar, de ruit lijkt wel een Punta, en de jeans is een mooie soepele jeans, die wat dikte betreft goed bij de ruit past. Het voor en achterpand maak ik van de ruit, de mouwen worden van jeans. Ik maak het model met de passen, deze maak ik van jeans.

Ik kies ervoor om de passen dubbel te doen, ik knip het voor- en achterpand in zijn geheel en dan stik ik de passen erop. Maar voordat ik hieraan begin, maak ik eerst het patroon op maat.
Wat ik lastig vind werken, is dat er bij veel gekochte patronen al een naadtoeslag zit. Ik neem de maten en pak er een overhemd bij om te kijken hoe de maten daarvan zijn. Ik moet het patroon wat smaller maken, de mouwen zijn te wijd en de lengte van de panden en mouwen zijn te kort. Deze verleng ik in het patroon zodat het patroon de juiste pasvorm krijgt.
Als de patronen dan aangepast zijn en de stof geknipt is, begin ik met het voorpand.

Om te decoreren gebruik ik voet 46C, hiermee kan ik biezen stikken, en tussendoor nog siersteken. Voor het stikken van de biezen gebruik ik een stretch tweelingnaald breedte 2,5.

Ik maak 3 biezen en twee sierstiksels. Het mooie van deze voet is, dat je de biezen zo mooi evenwijdig aan elkaar kunt krijgen door de geleiding in de voet, en dan ook nog de ruimte hebt om er steken tussendoor te stikken. Voor de decoratieve steken gebruik ik ook de tweelingnaald.

De kleuren garen die ik hiervoor gebruik zijn grijs en bruin, de kleuren in de ruitstof, en deze komen dan ook mooi uit op de jeans.

Zoals je op de foto ziet, heb ik het beleg van de borstzak ook doorgestikt met de tweelingnaald en ook de pas opgestikt met de tweelingnaald.
Als je de tweelingnaald aangeeft op het scherm van je naaimachine, dan wordt de steekbreedte automatisch aangepast. Voor de zigzag heb ik gekozen voor zowel steeklengte als steekbreedte 3.

De pas op het achterpand stik ik ook op met de zigzag.
De mouwen bestaan uit twee delen en in de naad zit het mouwsplitje verwerkt. Ik stik deze naad met de naaimachine en werk de naden apart af, zodat ik de naad plat kan strijken en dan het splitje kan stikken.

Zoals je op de foto kunt zien, heb ik de mouwnaad ook doorgestikt met de tweelingnaald en een zigzag. Dan kan de mouw dicht en het manchet eraan, daarna wordt de mouw in het hemd gezet.

Nu nog de kraag: op de binnenkant van de kraagstaander wil ik de decoratieve steken terug laten komen.

Ik heb eerst een lijn getekend om het midden van de staander aan te geven en daar heb ik het middelste stiksel laten lopen, daarna de zigzag ernaast. Dan kan de kraag erop en moeten alleen nog de knoop worden aangezet en knoopsgaten worden gemaakt.

Ik ben er blij mee, en mijn man ook! Alleen de achterkant vind ik een beetje te kaal, maar dat zal wel weer aan mij liggen! Ik laat het overhemd een paar dagen liggen en dan bedenk ik dat ik iets met de snijplotter wil in combi met de borduurmachine.
Zijn er onder jullie creatievelingen die een snijplotter hebben? Ieder merk heeft natuurlijk ook weer zijn eigen bestandsformaat, maar allemaal kunnen ze een SVG bestand lezen.

En wat zo leuk is, de borduursoftware kan ook SVG lezen! Zo ontstond deze combi……. voor mij de eerste keer dat ik dit combineer.

Dit is het resultaat! Voor mij voor herhaling vatbaar!
Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden, en of jullie belangstelling hebben voor deze combi, laat het weten! Als er belangstelling voor is zal ik er nog een blogbericht over schrijven.

Creatieve groet,

Gerda Groenevelt

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: de hoeveelheid afhankelijk van de maat, twee kleuren stof geschikt voor een overhemd
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Transparante biezen-deco-naaivoet #46C
Transparante biezen-deco-naaivoet #46C

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam