Creatieve berichten over naaien

Nogmaals het Accessoire van de Maand december

Hoi allemaal,

Dit is alweer het laatste Accessoire van de Maand van dit jaar! Het rimpelapparaat, voet 86 !
Ik had nog stof liggen waar ik eigenlijk een vest van wilde maken, maar een jasje kan ook. En dan wil ik rondom een geplooide bies maken met het bandapparaat.
Ik gebruikte het patroon van Vogue, nr. 8804.

Stof had ik al gekocht, en kant had ik nog, alleen het band moest erbij worden gekocht. 

Het jasje kun je volgens de werkbeschrijving maken. Ik leg hier uit hoe ik het geplooide band verwerk en het shirt verander.

De deelnaden van het jasje worden gestikt en doorgestikt. Nu knip ik wat bloemen uit het kant en speld ik deze op het jasje. De bloemen stik ik vast met de BSR voet. Ik wissel de zool van de voet en gebruik het schoteltje, deze glijdt mooier over het kant. Als steek gebruik ik de zigzag. Steekbreedte 3 en steeklengte 3, bij de smalle stukjes pas ik de steekbreedte aan naar 2,2.

De zakken had ik al op het jasje gestikt, maar daar wil ik ook nog de blaadjes van het kant op. Het kant stik ik door de zak, het is alleen één hoekje.

Daarna voer ik het jasje, ik wil het geplooide band tegen de rand aan en stik het door de voering. Het jasje is dan verder helemaal klaar.

Ik heb het band eerst geplooid en het apparaat als volgt ingesteld: tweede stand met de 6, dit betekent dat bij iedere zesde steek een plooitje wordt gemaakt. De steeklengte zet ik op 3.
En dan is het heel veel meters plooien, ongeveer 7 meter voor rondom het jasje en de mouwen. Ik leg het band in het midden onder de voet, het stiksel moet in het midden van het band komen. Later als ik de band vastnaai, stik ik over het stiksel heen.

Dan speld ik het band op het jasje en stik dit vast. Het begin en einde komt bij de zijnaad, dan is het het minst zichtbaar.

Voor het opstikken gebruik ik voetje 1.
De naaivoetdruk verlaag ik naar 30.

De onderkant van de mouwen naai ik op dezelfde manier. Ik haal de aanschuiftafel van de machine, en dan kan ik de mouw om de vrije arm schuiven.

Het jasje is klaar! Terwijl ik eigenlijk een gewoon vest in gedachten had.

Nu maak ik nog het bijpassende shirt, hier wil ik ook het geplooide band op terug laten komen evenals het kant.
Het band van het jasje is 2 cm breed, voor het shirt gebruik ik band van 1 cm breed. Ook dit band plooi ik eerst voordat ik het opstik.

Ik heb dezelfde steeklengte gebruikt als met het brede band.

Op de foto, bij de rode pijl zie je een gleuf, hier kan dit smalle band mooi doorlopen. Heel handig dacht ik, maar helaas het stiksel komt dan rechts en ik wil het in het midden en je kunt de naaldpositie met deze voet niet verzetten. Dan maar iets langzamer naaien zodat mijn stiksel in het midden komt.

Vastgespeld! Zo moet het er dan ongeveer uit komen te zien. Op het jasje zit geen kraag, daarom wil ik het wel op het shirt. Het boordje komt dan tot de kanten bloemen, daartussen knip ik de tricot weg. 

Het halsboordje wil ik plooien. De binnenkant van het boordje is glad, deze maak ik als eerste op maat. Ik knip het standaard boordje, en hier teken ik de schuine lijn op, en zo wordt het boordje ook smaller.

De werkwijze van het boordje staat hier beschreven. 

Achter het kant zit geen versteviging, maar dit is dit geval prima. 

De combinatie:

Inmiddels heb ik het al gedragen, het zit heerlijk!

Creatieve groet, Gerda Groenevelt

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Rimpelapparaat #86
Rimpelapparaat #86

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam