Creatieve berichten over naaien

Gerecycled garen

Hallo allemaal,

Ik vind het altijd leuk als ik bijzondere garens vind, en ik heb weer wat gevonden. Zaterdag 9 november heb ik een bezoek gebracht aan de landelijke weefdag in Barneveld. Lekker in de buurt, en ik weet dat daar nog wel eens bijzondere garens te scoren zijn. En ik heb er weer een paar gevonden! Een ervan gerecyclede zijde, prachtig!

Het bolletje is met de hand gesponnen! 

Ik wil een lange trui maken en gebruik hiervoor het patroon van Lady Serena, een hoodie een patroon met twee mogelijkheden. Een hoodie met kraag en capuchon.


Ik heb hem al vaker gemaakt, nu maak ik de variatie met de kraag, ik naai er geen boord aan, maar ik verleng het voor- en achterpand met 20 cm. De kraag is lekker hoog gesloten, als je de knopen allemaal dicht doet, kun je er lekker in weg kruipen. Het is ook mooi om alleen de onderste knoop dicht te doen en de andere los te laten, dan valt de kraag mooi open.

Er borrelen al zoveel ideeën. Het eerste proefje wat ik maak is met het kleine bolletje en voetje 43. Ik dacht dat de draad te dun was voor dit voetje, maar het gaat super!

Het is goed dat het geen haastklus is, dan kan ik nog even nadenken hoe ik aan de slag ga. Maar dan weet ik het, ik ga één van de tekeningen gebruiken die ik gemaakt heb voor een nieuwe workshop die ik heb voorbereid “leren tekenen met de naaimachine”.

In het midden zie je, waar de draad wat dunner is, dat ik er naast heb gestikt. Dit is gelukkig het proeflapje. Wat ik nu doe, ik zet de steekbreedte op 0,8, dit past nog door de kleine opening van voetje 43. Als je dit gaat uitproberen, let dan wel op dat de naald in het midden staat. Op het voorpand trek ik een rechte lijn waar ik de bloemen wil, en dan geef ik aan waar mijn rondjes komen.

Dit is de manier van stikken.

Ik begin met het voorpand.

Het is voorzichtig stikken met deze draad. Doordat het handgesponnen is, zitten er verdikkingen in, deze gaan moeilijk door de opening van het voetje. Iets harder trekken dan lukt het wel. Eén keer heb ik er een stukje tussen uit geknipt. Voor de mouwen heb ik iets anders bedacht, ik wil daar een soort van bies. Deze maak ik door in het midden van de mouw, in de lengte een naad te locken, een platte naad. Ik lock deze naad zonder dat ik iets van de stof afsnij.

Op de foto zie je de naad links de bovenkant van de naad en rechts is de onderkant. Het is een 3-draads locksteek met één naald, en de naald links.
De naaldspanning is 1, de bovengrijper is 4 en de ondergrijper 6. De steeklengte is 4, de stof is een klein beetje rekbaar daarom het differentieel net onder de 1,5.
Nu kan ik de naad lostrekken.

En dan komt nog wat leuks! Met een stopnaald rijg ik drie draden door, deze laat ik verspringen.

De bies vind ik zo een beetje smal, ik kies ervoor om er nog een decoratieve steek langs te stikken. Een bloemetje, wat past bij de bloem van het voorpand. Ik gebruik hiervoor voet 20, de open borduurvoet.

Om het af te maken stik ik er nog een draadje langs met voetje 23. Door de uitsparing aan de onderkant van het voetje blijft de draad mooi liggen en kan ik deze met een zig zag steek vast stikken. Steeklengte 3 en steekbreedte 2,5.

Dan zijn de mouwen ook klaar, nu kunnen de schoudernaden aan elkaar en maak ik eerst de kraag. 

Op de kraag stik ik willekeurige lijnen en vakken. Hiertussen wil ik dan af en toe een bloemetje zoals ik op de mouwen heb gebruikt.

Daarna zet ik de kraag in en moeten er knopen op de kraag. Ik maak ze zelf door stofknopen te bekleden.

Ik wil de draadjes op de knopen terug laten komen.

Gaaf! En nu aan de slag!

Echt unieke knopen, hier word ik blij van! Nu nog de zijnaden en de zoom en dan is de trui klaar.

Zoals je hier ziet heb ik naast de rand nog een paar bloemetjes gestikt. De halslijn en de mouwen met de coverlock 3-draads doorgestikt, evenals de zomen.

Laat twee knopen van de kraag open en je hebt een hele andere kraag. Ik ben er blij mee.

Als je deze tekeningen zou willen gebruiken, maar zonder draad, dan kun je dit ook met de BSR. De BSR voet is echt niet alleen voor quilten. Heb jij hem ook nog in de verpakking zitten en nog nooit gebruikt? Op 5 december geef ik een workshop werken met de BSR en heb nog een paar plaatsen vrij.

Creatieve groet,

Gerda Groenevelt

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: gerecyclede zijde, joggingstof
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Applicatievoet #23
Applicatievoet #23
Vrije hand koordvoet #43
Vrije hand koordvoet #43

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam