Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2015 – deurtje #16

Mirjam Flantua heeft voor het BERNINA Adventsproject 2015 een mooi sfeervol project gemaakt. Het liefst hadden we dit in de adventstijd hier bij ons op tafel gehad…. Mirjam schrijft ons:

“De mooie garens van Wonderfil maakten het mij gemakkelijk om iets te bedenken voor het BERNINA Adventsproject 2015, namelijk een glazen sfeerlichtje bedekt met kersttakken en kerstballen van Wonderfilgaren. Hiervoor heb je behalve het Wonderfilgaren ook soluvlies en wat gekleurde stukjes organza nodig. Een borduurring (b.v. van Madeira) is ook erg handig.

Stap 1.

Meet de omtrek en de hoogte van een glazen waxinelichtje of dik glas. Knip een stuk soluvlies, dat aan alle kanten 1 cm groter is dan de omtrek en de hoogte van je glas. Tijdens het stikken met het garen trekt het soluvlies namelijk iets bij elkaar. Teken op het soluvlies wat kersttakken, die over elkaar heen liggen. Knip vervolgens nog een groter stuk soluvlies en een paar rondjes of ovalen stukjes organza uit. Leg de organza tussen de stukken soluvlies. Span het werk in je borduurring.

Stap 1

Stap 2.

Zet het groene Wonderfilgaren op je naaimachine en gebruik kleur 2119 (geel/camel) op je spoel. Zet je spanning wat hoger dan normaal. Kies een dichte, brede zigzag- of cordonsteek en naai daarmee de hoofdtakken. Je ziet de spoeldraad ook aan de bovenkant verschijnen.

Stap 2

Stap 3

Verwissel je spoel nu voor het Wonderfil bobbingaren. Kies een kleur garen en versier de stukjes organza met een borduursteek. Verwissel regelmatig van kleur en borduursteek om de kerstballen te versieren. Zet nu je naaimachine op de freemotion-stand (vergeet niet om de transporteur te verzinken en de gewone stiksteek te selecteren). Zet je groene garen weer op de naaimachine en stik minimaal 4 keer heen en weer over alle kersttakken. Zorg dat de kersttakken elkaar zoveel mogelijk kruisen. (Soms moet je de draadspanning op je naaimachine iets lager zetten om te kunnen meanderen.) Als er nog lege plekken tussen de takken zitten kun je nog meer organza op het soluvlies leggen en deze ook als kerstballen versieren.

Stap 3

Stap 4.

Zet het zilverkleurige garen op je naaimachine en kies een borduursteek, die een slingereffect geeft. Maak zo nog een aantal verbindingen tussen de takken en kerstballen. 


Stap 4

Stap 5

Haal nu je werk uit de borduurring. Spoel het soluvlies uit in lauwwarm water, tot het nog kleverig aanvoelt. Leg het borduurwerk direct om je waxinaglas heen en trek het zo glad mogelijk. Om het werk goed om het glas heen te houden, plaats je een aantal elastiekjes om het glas en laat het goed drogen.

Stap 5

Beste Mirjam, je hebt een heel origineel project gemaakt en ons ook heel duidelijk laten zien hoe je te werk bent gegaan. Het resultaat is echt geweldig en ziet er zeker heel gezellig uit als er ‘s avonds een kaarsje in brandt. Een heel goed idee om een project met wateroplosbaar vlies te maken. Door de mooie motieven en deze techniek is dit een echt sfeerlichtje geworden! Heel hartelijk dank dat je aan ons project hebt deelgenomen, we wensen je hele fijne feestdagen en weer veel inspiratie voor 2016!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam