Creatieve berichten over naaien

Basisshirt met een bijzondere kraag!

Ook ik had zin een zo’n lekker vest, stofje gekocht, gewassen, en gekrompen waardoor ik minder overhield dan verwacht, en dus weinig had voor beleg en kraag. Ik koos er dan maar voor om hem zonder kraag te maken, en het vest helemaal af te biezen. Het shirt wat ik dan onder het vest aan wilde moest dan maar een mooie kraag krijgen.

Ik ben weer uitgegaan van mijn basisshirt, deze heb ik overigens ook voor het vest gebruikt. Voor het vest heb ik het voorpand dan niet aan de stofvouw gelegd, en de lengte langer geknipt.

Maar de kraag, daar gaat het om.
Ik wilde een grote kraag, waarbij aan een kant de punten over de schouder vallen.

Dan wordt de linker- en rechterkant verschillend, en komt er middenachter geen naad, maar de naad komt dan op de schouders.

Halsslijn op meten voor en achterpand, deze lijn heb ik getekend op patroontekenpapier.
De hoogte van de kraag wil ik 15 cm, en ik bedenk dat ik die punt ook 15 cm maak, dat ga ik proberen.
Begin ik met de voorkant van de kraag, zet ik op mijn lijn een streepje voor middenvoor, en de schouderlijn.
Ik wil dat de punt van de kraag aan de linkerkant kom, daar verleng ik de kraag dan met 15 cm, zo doe ik het ook met het achterpand. Heb even de kraag aan elkaar geplakt, en gekeken hoe het valt, en dat gaat goed, en dan knippen van de stof.

DSC01488

Dan stik ik de schoudernaad, ik heb wel de onder en bovenkraag verstevigt met vlieseline. Dan probeer ik even hoe de stof valt, en hoe het staat op het vest.

DSC01490

Dit bevalt me, maar dan heb ik nog wel wat restjes stof over van het vest, want ik wil de kleuren toch terug laten komen op het shirt.

DSC01492

Op de lijntjes uitgeknipt, verstevigd met vliesofix, nu vaststikken, en dan het geheel verbinden met extra stiksels.

DSC01504

Met een smal zigzagje heb ik alle strookjes vastgestikt, evenals de blokjes. De lijnen heb ik gestikt met steek 713, een steek die 7 keer over elkaar heen gaat.

DSC01505

Zoals je hier ziet op de foto, is deze kant van de kraag helemaal los, ik heb de naden tegen elkaar gelegd, en zo de kraag in de hals gelockt. In het vest heb ik verder geen sluiting gedaan alleen boven bij de halslijn met een haakje en oogje vast gezet.
DSC01508

Zo blijft het vest mooi gesloten.

DSC01509

En hier valt de kraag van het shirt over.

En er volgt er nog een, ik heb al jaren een zwarte lap joggingstof in de kast liggen, ben er al verschillende dingen mee van plan geweest, en ik heb nog een lapje liggen met paars met zwarte bloemen, die moeten er op. op de trui wil ik een gevlochten kraag maken.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam