Creatieve berichten over naaien

Basisshirt met gevlochten kraag!

Hier is dan het tweede shirt, of eigenlijk trui, van zwarte joggingsstof. De stof die al heel lang in de kast ligt, en waar ik al allerlei verschillende plannen voor heb gehad, en ook die gingen weer in de kast. Maar nu is het zover. Ook een paars gebloemde lap die ik een keer in de opruiming heb gekocht ga ik hiervoor gebruiken.

DSC01507

De bloemen zijn lekker groot, en knippen dus lekker snel uit, dit wil ik toch eerst doen, terwijl ik meer zin heb in de kraag, ik weet nu precies hoe ik het wil. Maar toch maar even de makkelijkste volgorde aanhouden. De gebloemde verstevig ik met vliesofix, waardoor ik ze makkelijker kan uitknippen, en op de zwarte joggingstof strijken. Ze worden dan uiteraard vastgestikt met de BSR voet.

DSC01510

Voordat ik de zijnaden dicht stik begin ik met de kraag, als ik dan later nog wat stiksels wil toevoegen kan ik er makkelijker bij. De halslijn is de gewone halslijn, ik heb hier niets aan veranderd. De maat opgemeten, de halslijn is 48 cm. Dan wil ik de kraag gaan vlechten, of weven…. ik snijd hier stroken voor van 3cm breed.

DSC01506

Ik heb ze dubbel uit stof gesneden, en op elkaar geplakt met vliesofix. Op de stroken die ik doorvlecht stik ik nog siersteken. De rechte stroken heb ik voorlopig 22 cm lang, en 3cm breed, delen door 48 is 16, er kunnen dus 16 strookjes in naast elkaar. Ik speld ze eerst netjes aan de hals waarna ik ze stik, en daarna lock ik het af, en stik de naad door.

DSC01511

Wat een slierten, hoe moet dat wat worden?
De stroken die ik doorvlecht lock ik toch ook nog even af.

DSC01512

Daarna de stroken doorvlechten, dat is even uitproberen en rekenen. De halslijn is 48 cm, de eerste strook die ik doorvlecht wil ik iets ruimer, ik ga proberen 51 cm. Mijn stroken zijn lang genoeg, dus ik zet even spelden voor de juiste lengte.
Ik zet de strook op middenvoor en middenachter met een speldje vast zodat ik de ruimte goed kan verdelen. Dan heb ik ze allemaal gespeld, ziet er gaaf uit, ik zie het al helemaal voor me.

DSC01513

Maar hoe ga ik ze nu vaststikken …

DSC01514

… de strook die ik door gevlochten heb, heb ik gestikt op de rand van de locksteek, de andere strookjes heb ik in de lengte gestikt. Nu de volgende, het wordt leuk!

DSC01516

De kraag bestaat uit 5 rijen, tussen de tweede en de derde heb ik iets meer ruimte gelaten omdat ik de kraag dan kan terug slaan, en daarna moesten de stroken andersom, om zo de goede kant wel voor te houden. Ik had de eerste strook die ik doorvlocht 51 cm, de tweede 53 cm de derde 57 cm, de vierde 60 cm en de laatste 65cm, deze valt daardoor mooi over de halslijn.
En dan wil ik dat eigenlijk de bloem ook nog terugkomt op de kraag, daar maak ik dan nog een applicatie van.

DSC01518

Ik heb de bloemen met vliesofix ook nog op de joggingstof geplakt, en daarna met een zigzag afgewerkt. Twee bloemen op elkaar, ze zijn niet helemaal hetzelfde, maar dat is niet erg, ik heb ze alleen in het rondje, het hartje op elkaar en op de kraag vastgezet.

Laat de winter maar komen, ik heb een lekkere warme trui!

DSC01519

Dit is de achterkant van de trui, je ziet hier dat ik op de mouwen nog een paar stiksels heb gedaan, 3, om zo de stiksels van de kraag terug te laten komen.

DSC01517

Een mooi geheel geworden.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam