Creatieve berichten over naaien

Voetdruk op de machine

Op de naaimachines vanaf de 430 zit voetdruk. (ook bij sommige nog oudere modellen) Hiermee kun je instellen dat je naaimachine voetje meer of minder op de stof drukt.  Afgelopen weken heb ik verschillende workshops gegeven, en ontdekte dat er heel veel mensen nooit gebruik maakte van de voetdruk, daarom dit bericht. Het is ideaal als je vrij machinaal werkt met bijv. de BSR, maar ook met hele gladde stoffen die soms wegglijden, je zet de voetdruk dan hoger, zodat je voetje meer op de stof drukt, en je stof dus niet wegglijd. Met tricot drukt het voetje standaard teveel op de stof, je ziet vaak als je tricot naait, of de zoom er in stikt met een tweelingnaald, dat de stof uitrekt. Verlaag je, je voetdruk naar ongeveer 20 of misschien nog iets lager, dan is dat probleem opgelost.

Bij de 5 serie.

voetdruk580 1

Je drukt op de i, en je krijgt dit scherm te zien, door rechts onderin te klikken, bij de rode pijl, krijg je het volgende scherm.

voetdruk 580 2

Hier zie je de kop van de machine, en als je daar kijkt zie je een draaiknop, deze kun je verhogen en verlagen, en dan zie je het getal, wat nu 46 is op de display veranderen.

Bij de 7 – serie

voetdruk 790 1

Zoals je ziet bij de rode pijl is de basisinstelling 50, als je op de knop drukt, kun je het aanpassen in het volgende scherm.

voetdruk 790 2

Maar ik heb iets nieuws ontdekt, ik had bloemen  gepuncht op een trui, en deze wilde ik met de BSR van meeldraden voorzien. Dit ging nogal lastig omdat het zo dik was. Voetdruk lager gezet, naar 0, maar het was nog niet laag genoeg, en wat ontdekte ik, de voetdruk kan bij de 790 nog lager. ik heb hem naar – 20 gezet, en dan komt het voetje omhoog. En zo ontstond er meer ruimte om de meeldraden te stikkenDSC02951 (Kopie)

Dit was vrij dik, dit was de overslag van de kraag, waar de bloem dan nog was op gepuncht. De zoom had ik deze keer gestikt met een decoratieve steek, en ook de voetdruk verlaagt. Om een mooie gelijke zoom te krijgen laat ik de stof langs de randgeleider lopen.

DSC03019 (Kopie)

DSC02953 (Kopie)

En zo krijg ik een hele mooie gladde zoom, omdat ik de voetdruk verlaagt heb naar 20.

DSC02957 (Kopie)

De steek die ik hiervoor gebruikt heb is steek 680.

steek680

De steeklengte heb ik ook wat hoger gezet. En zie het resultaat.

DSC03020 (Kopie)

 

Op de brei en haakdagen had ik nog wat leuke garens gescoord, en heb wat bloemetjes gehaakt, ook deze heb ik op een trui gestikt. Nadat ik de trui eerst had bestikt met voet 22. Dit had ik gedaan tijdens een demo van het decoreren van gebreide stoffen.

DSC03011 (Kopie)

Op de foto hierboven staat de voetdruk op 50 en drukt dus strak op het bloemetje, en is dus niet te stikken. En alles wat maar enigzins met de machine kan gaat ook met de machine en niet met de hand.

DSC03012 (Kopie)

Hier staat de voetdruk op – 20 en je ziet dat het voetje veel hoger staat. Zo kan ik de gehaakte bloemetjes er met de BSR op stikken.

En zie het resultaat, toch leuk zo’n demo, heb ik er weer twee truien bij.

DSC03021 (Kopie)

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam