Creatieve berichten over naaien

Een kippige placemat voor Pasen – negative space

Met de meest eenvoudige steken (rechte steek en zigzagsteek) kan je best wel een mooie decoratie maken.  Hier zie je de vorm aftekenen door de uitsparing tussen de zigzagsteken. Een kippige placemat voor Pasen – negative space

Vroeger maakte ik zo’n kippenlapje met handgemaakte steekjes, helemaal rondom het silhouet van een kip. Overal waar ik er even tijd voor had, nam ik het mee. Leuk om dit gedurende weken te zien groeien. Deze kip op de naaimachine is echter al in 2 avonden klaar.

Nu de lente er helemaal is en Pasen nadert wil ik een kleine paasdecoratie voor de ontbijttafel. Een placemat dus. De moeilijkheidsgraad voor het stikken is ‘absolute beginners’. Het aanzetten van het biaisband is wat moeilijker, maar indien je dit nog niet onder de knie hebt, kan je je placemat ook afwerken met een bredere zigzagsteek en gewoon zo laten.

Wat heb je nodig?

  • Een lapje gele stof: 2 x de grootte van een placemat (afmetingen 28 x 44 cm), voeg wel voor elk lapje 4 cm in de hoogte en 4 cm in de breedte toe (dus allebei 32 x 48 cm), om gemakkelijker te werken. Zo heb je rondom een rand van 2 cm over.
  • Een even groot lapje ‘vulstof’ voor de stevigheid. Bij mij een stuk van een oud flanel beddenlaken, dat ik dubbelgevouwen gebruik.
  • Groen garen en biaisband.
  • Snijmat, meetlat, rolmes en vulpotlood (of verdwijnstift)
  • Open borduurvoet nr 20 en biaisbandapparaat 87 (indien je dat hebt), aangepast aan de breedte van je biaisband.
  • Afbeelding van een kip.

20170331_215249

We gaan starten met de kippige placemat in negative space:

Neem één van de lapjes gele buitenstof.

Trek in het midden een horizontale lijn. Ik gebruik een dun vulpotlood, omdat ik veronderstel dat de lijn bij de eerste wasbeurt wel verdwijnt. Vanaf die lijn meet je telkens 1 cm verder naar boven en naar onder toe en je trekt weer een lijn. Eigenlijk is het mijn bedoeling om te stikken om de halve cm, maar ik vind het nogal een gedoe om alle lijnen per halve cm te trekken (beetje lui? 🙂 ). Ik ga ervan uit dat ik straks wel tussen de stiksels kan mikken om de overige lijnen te stikken.

Leg de uitgeknipte afbeelding van de kip onder de stof en teken het silhouet over. Omdat mijn kip naar links stapt, plaats ik haar iets naar rechts t.o.v. het midden.

20170331_220603

Speld nu de vulstof onder de gele buitenstof.

Ik gebruikte de open borduurvoet nr 20, omdat ik zo een goed zicht krijg op de getrokken lijnen.

De zigzaginstelling koos ik op breedte 3 en lengte 1,5 (achteraf beschouwd mag de zigzagsteek wat breder, en/of een kleinere steeklengte). Ik wilde niet dat de zigzaglijnen overlappen, wanneer alle lijnen gestikt zijn. Voor de rechte steek nam ik mijn standaardinstelling, steeklengte 3. In de BERNINA 710 kon ik de gekozen instelling opslaan. Zo ben ik zeker dat ik dezelfde steek gebruik wanneer ik morgen verder doe.

Vanuit het midden starten leek me weer een goed idee, en vooral ook telkens aan dezelfde zijkant van de stof beginnen stikken. Stel dat de 3 lagen stof toch wat doorschuiven, dan krijg je geen plooitjes of golven.

Je begint dus met zigzag stikken op één zijkant (indien je boventransport hebt op de machine, kan je dat nu ook inschakelen), tot wanneer je bij het silhouet van de kip komt. Dan schakel je over op de rechte steek en wanneer je terug uit de vorm van de kip gaat, stik je verder met de zigzagsteek.

En zo doe je alle lijnen verder. Het kan dus ook wel dat je twee keer een stukje rechte steek hebt op één lijn. Dat hangt af van de gekozen tekening.

OK, alle lijnen zijn gestikt op 1 cm afstand.

20170331_225729

Even kijken… hm, de tussenopvulling tussen de lijnen zal nog veel moeten verduidelijken, want ik vind dat de vorm nu meer op een dino lijkt… 🙂 (als je niet op de potloodlijn van de contour van de kip let) en  ik vraag me af of ik de zigzagbreedte breder had moeten nemen… Ik wijzig de instelling een klein beetje, zodat de achtergrond een ietsje meer opvult, zonder op te vallen. Steekbreedte 3,1 en steeklengte 1,4. Je merkt dat je alle instellingen gewoon zelf kan wijzigen. Indien je de vorm nog duidelijker wil doen uitkomen, kan je uiteraard ook de stiksteken weglaten.

20170401_134625

En dan stik ik alle tussenliggende lijnen op dezelfde manier. Het lukt inderdaad goed om te mikken tussen de gestikte zigzaglijnen. Voor het oogje neem ik de fantasiesteek 711, die een ster vormt (houd er rekening mee dat die niet in het midden begint, maar op de rand van de ster).

Op onderstaande foto, ligt veel schaduw, maar het resultaat valt best wel mee!

20170401_143121

De afwerking van de kippige placemat:

Speld het 2de lapje van de gele stof onder de vulstof vast. Om straks vlot het biaisband aan te zetten, stik ik alle stofdelen vast met een zigzagsteek. Nu nog uitsnijden met het rolmes rondom.

Zet het biaisband aan en de placemat is klaar.

Geslaagd!

20170401_151525

Ik wil de placemat toch al even uitproberen en smul een gezond rijstpapje. Krijg je er ook zin in?

20170401_151446

Een kippige placemat voor Pasen – negative space, vond ik echt wel geslaagd!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: biaisband, flanel, katoen
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam