Creatieve berichten over naaien

‘S zomers maar toch chique.

We hebben al heel wat zomerse dagen achter de rug en daarom ook al veel van onze kleding gedragen. Ik was echt toe aan iets wat ik nog niet had aangehad.

Een tijdje geleden viel bij mij de nieuwe ‘Inspiration’ (het creatieve tijdschrift van BERNINA) op de mat. Ik kende het blad nog niet heel goed, maar was gelijk verkocht aan het jurkje op de voorpagina. Het lijkt een zeer simpel jurkje, maar heeft toch aardig wat uitdagingen.

Overigens, enkele dealers in Nederland en België verkopen dit blad in de winkel en anders kun je het ook online bestellen via de BERNINA website.

Ik ben begonnen met het patroon uit te tekenen. Zelf draag ik maat 36/38 maar heb maat 40 aangehouden.
Het patroonblad is zeer duidelijk, omdat er niet al te veel patronen op één blad staan.

Alleen heb ik de coupenaden aangepast waardoor de taille ook wat kleiner kon en voor de rok heb ik wat bredere plooien gemaakt daardoor – het ziet er echt heel leuk uit.

Wat heb je nodig voor dit leuke jurkje?

  • ongeveer 1,5 meter stof (katoen)
  • blinde rits (60 cm)
  • garen
  • biaisband
  • schaar
  • naaimachine
  • (extra) lockmachine
  • coverlock (doorstikken)

Nadat ik het jurkje had uitgeknipt ben ik begonnen met de coupenaden te naaien. Ik heb de coupenaden iets groter gemaakt, omdat dat nodig was bij de buste. Hierdoor werd de taille kleiner en viel het jurkje echt perfect.

Na de coupenaden ben ik de belegdelen aan de panden gaan stikken. Daar heb ik knipjes in gegeven en daarna door gestikt met de bernette 42 coverlock. Daar kan je een hele leuke kettingsteek mee maken!!

Hiervoor heb ik de groene en de paarse draad erin laten zitten. Naald ‘C’ en ‘E’ eruit gehaald. De standen heb ik op ‘4’ laten staan. De druk van de voet staat in het midden en de naadlengte staat op ‘2.5’

Ik kon hier een hele mooie kettingsteek mee maken. Dat vond ik de perfecte afwerking voor dit jurkje.

Voor de delen bij de mouwen vond ik het leuk om hetzelfde biaisband te gebruiken om dat af te werken. Eerst heb ik het op de stof gestikt net als op de foto. Daarna dubbel gevouwen en opnieuw doorgestikt.

Ook de delen van het beleg vond ik netjes om af te werken met een biaisbandje. Dat geeft net even die finishing touch.

Na de bovenkant in elkaar te hebben gezet kon ik aan de tailleband beginnen. Hiervoor heb ik zelf pipingband gemaakt.

Ik heb dat gedaan op de naaimachine met een ritsvoetje. Ik heb de biaisband helemaal open gevouwen en het satijnen bandje in  het midden genaaid. Het geel schijnt een beetje door het witte band, maar vond dat wel een leuk effect geven met de kleuren in de jurk.

Met de ritsvoet heb ik ook de pipingband op de jurk genaaid.

Nadat de pipingband en de tailleband op de jurk genaaid zijn kon ik ook  deze doorstikken met de coverlock. Ook de zakken heb ik aan de voorkant doorgestikt met de leuke kettingsteek.

Als dan de hele jurk in elkaar zit kan je de rits erin zetten.

Ik heb een deel van de satijnkoord eruit getrokken en afgeknipt. Zo is het netter afgewerkt als je de rits erin zet en hoef je maar net over het band heen te naaien. De rits gaat makkelijker open en dicht.

Neem daarvoor wel even de tijd. Zorg dat alle pipingbandjes netjes overlopen op de jurk.

De roksplit heb ik met de naaimachine netjes omgezoomd.

Ook voor de zoom aan de onderkant van de rok heb ik gekozen om die om te zomen met de naaimachine.

Zo heb je in een handomdraai een heel leuk zomers jurkje. Hopelijk blijven deze dagen nog even aanhouden.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bernette 42, bernina, biaisband, coverlock, katoen, naaigaren, pipingband
Benodigde producten:
bernette 42
bernette 42

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam