Creatieve berichten over naaien

Een velours shirtje

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog geschreven heb voor BERNINA. Ik had aangegeven dat ik hier uiteraard mee door zou gaan dus ‘Hier ben ik weer!’

Tegenwoordig zie je heel veel shirtjes van mooie velours stoffen en hier wilde ik er ook graag een van maken.

Deze stof vond ik zo mooi! De stof kocht ik op de Albert Cuyp bij N&N stoffen. Het is een hele mooie kwaliteit velours en echt heerlijk zacht. Echt een aanrader voor dit shirtje en ook nog verkrijgbaar in meer kleuren.

Wil je een leuke dag die in het teken staat van stoffen! Dan is het leuk om de Noordermarkt te combineren met de Albert Cuyp in Amsterdam. Tijdens deze dag word je echt overladen met de mooiste stoffen en alle accessiores die je maar nodig hebt om de mooiste projecten te maken!

Van dit stofje had ik een foto gezien en wilde hem zo graag maken. Daarom maakte ik het patroon deels zelf. Het standaard patroon dat ik gebruikt heb is uit een oudere ‘My image’, maar je kan ook een patroon gebruiken van een simpele coltrui.

Benodigdheden

De ruches aan de mouwen die heb ik zelf getekend. Hiervoor heb ik de onderste breder gemaakt dan de bovenste. Zorg ervoor dat je alles geknipt hebt voor je het shirt in elkaar gaat zetten!

Ik ben begonnen met het naaien van de zijnaden met de  lockmachine. Doordat je een bijpassende kleur garen neemt, geeft dat een professionele afwerking.

Daarna heb ik de schoudernaden dichtgenaaid. Hiervoor gebruik ik altijd rekbaar naadband. Dit zorgt ervoor dat het shirtje niet gaat lubberen op de schouders. Als je het gelijk met de lockmachine mee naait dan is dat nauwelijks zichtbaar.

Wat ik erg fijn vind aan deze machine is dat hij erg stil is. Ook door het grote afvalbakje die je aan de machine kan klikken, kan je zeker een heel project naaien zonder elke keer tussendoor het bakje te hoeven legen.

Als je ook de kraag heb vastgenaaid aan het shirtje dan wordt het tijd voor de ruches en de mouwen.

Het bovenste ruche is een stukje kleiner dan het onderste. Het onderste heb ik 68 x 11 cm geknipt en het bovenste 68 x 9 cm. Uiteraard moet je er 2 knippen van beide maten.

Zoals je op de foto hierboven ziet, heb ik de ruches aan de zijkanten schuin weg laten lopen. Ik wilde namelijk dat ze niet helemaal onder mijn armen doorlopen, omdat mij dat heel vervelend lijkt.

Ik heb ze alle 4 eerst onder de lockmachine doorgehaald. Aangezien je best wat stof op elkaar moet vastnaaien en de velours nogal glad is, is dit wel een stuk makkelijker.

Als je dit gedaan hebt, is de volgende stap de ruches met rijgdraad te plooien. Je doet dit tot de ruches beide 34 cm meten.

Ik heb de mouwen incl. de ruches vastgezet met de naaimachine. Dit is namelijk een aardige hoeveelheid stof die anders onder de lockmachine door moet en mij leek het handiger om dit op de naaimachine te doen.
Doordat je de randen toch al netjes hebt afgewerkt met de lockmachine moet dit gewoon een nette afwerking geven. Ik heb hiervoor een hele kleine zigzagsteek gebruikt, zodat er toch rek in de mouwen blijft.

Ik heb ervoor gekozen de mouwen af te werken met een boordje. Je kan deze ook gewoon met een tweelingnaald afwerken of een coverlock.

Zo geef je een simpele coltrui net even wat extra’s. Uiteraard kan je dit met verschillende shirtjes doen, maar ik vond een coltrui wel heel leuk.

Na het naaien van velours is het heel belangrijk dat je je machine even goed schoonmaakt. Er zijn namelijk genoeg kleine haartjes vrij gekomen die problemen kunnen geven met je machine. Het is niet altijd het leukste klusje, maar wel heel belangrijk!!!!

Ik hoop dat ik jullie weer heb kunnen inspireren met mijn eerste blog van dit nieuwe jaar!

Wil je weten waar ik nog meer mee bezig ben?! Dan kan je altijd even een kijkje nemen op mijn Instagram.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bijpassend garen, coverlock, lockmachine, naaimachine, roesjes, ruffles, schaar, spelden, velours
Benodigde producten:
bernette 42
bernette 42
BERNINA L 460
BERNINA L 460

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam