Creatieve berichten over naaien

Automatisch knoopsgat naaien op de bernette 77

Velen van jullie hebben waarschijnlijk innerlijk angst voor knoopsgaten. Dat had ik vroeger namelijk ook. Knoopsgaten worden meestal pas aan het einde van het naaiproject genaaid en als dan iets mis gaat, is al het werk voor niets geweest. Sinds ik de knoopsgaten echter met de automatische knoopsgatfunctie op de bernette 77 naai en de bijbehorende knoopsgatsledevoet gebruik, is mijn angst als sneeuw voor de zon verdwenen!

Ik ben super tevreden met het resultaat en ik moet zeggen, dat ik de knoopsgaten in een handomdraai heb genaaid. Alleen bij dikke en zeer grof geweven stoffen ben ik nog niet helemaal tevreden. Begrijp me niet verkeerd, het naaien van de knoopsgaten ging perfect, alleen de optiek beviel me niet helemaal in vergelijking met confectiekleding. Maar door de tip die ik kreeg, heb ik hiervoor ook een oplossing. Doordat ik stevig garen, een zogenaamde vuldraad, gebruik, krijgt het knoopsgat een mooie vorm en wordt bovendien ook nog eens extra versterkt.

Misschien vraag je je af waarom er bij de knoopsgatsledevoet bij het uiteinde aan de achterkant een kleine pin en bij het uiteinde aan de voorkant twee kleine inkepingen voorhanden zijn. Deze gebruik je om de vuldraad in de voet te spannen. Op deze manier ontstaat een “gevuld” knoopsgat en de mooie vorm.

Automatisch knoopsgat naaien met vuldraad – zo doe je dit: 

Plaats eerst de knoop die je voor je naaiproject gebruikt in de knoopsgatsledevoet. Als vuldraad heb ik haakgaren gebruikt, maar je kunt ook cordonnetgaren gebruiken. Knopfloch nähen mit Beilaufgarn

Knip gewoon een stuk van het garen af, leg dit dubbel en hang de lus over de pin van de knoopsgatsledevoet. Trek de beide draden strak onder de knoopsgatsledevoet en zet deze in de inkepingen vast. Ik heb de beide draden ook nog eens vastgeknoopt, zodat ze niet verschuiven.

Nu bevestig je de knoopsgatsledevoet aan de naaimachine en kies je het gewenste knoopsgat, bijvoorbeeld nr. 51. 

Knopfloch nähen mit Beilaufgarn - Bildschirmeinstellungen

Natuurlijk moet je niet vergeten om de knoopsgathevel naar beneden te zetten. 

En dan kun je al beginnen met het naaien van het knoopsgat. Als de vuldraad mooi strak in de knoopsgatsledevoet is gespannen, vallen de steken van het knoopsgatkordon hier exact overheen. Belangrijk: De steken moeten over de vuldraad vallen en de naald moet naast de vuldraad in de stof steken, dus niet in de vuldraad zelf. Deze mag niet worden vastgenaaid. Als het automatische knoopsgat af is, maak je de vuldraad los van de knoopsgatsledevoet. Het knoopsgat ziet er dan zo uit:

Knopfloch nähen mit Beilaufgarn - fast fertig!

Trek nu aan de uiteinden van de vuldraad, zodat de lus in het knoopsgat verdwijnt. Daarna trek je de uiteinden van de vuldraad met behulp van een naald naar de achterkant van de stof en hecht je ze af of knoop je ze aan elkaar. De rest van de vuldraad kun je afknippen.

Knopfloch nähen mit Beilaufgarn - vernähen oder verknoten

En klaar is het knoopsgat met vuldraad. Vooral bij dikke stoffen met een grove structuur is een knoopsgat met vuldraad mooier dan een knoopsgat zonder vuldraad. Hieronder zie je de vergelijking: boven met vuldraad en onder zonder vuldraad. 

Ik hoop dat de angst voor knoopsgaten bij jullie nu ook is verdwenen en dat jullie zin hebben om de knoopsgaten met vuldraad zelf uit te proberen. Als je vragen hebt, kun je deze onder dit bericht stellen en als je wilt laten zien in welk naaiproject jij al knoopsgaten hebt genaaid, kun je graag een foto in de Community van onze blog uploaden! 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam