Creatieve berichten over naaien

Tweedehands mannenblazer upcyclen

Bij mij in de buurt zit een grote tweedehands kleding winkel. Hier kun je soms voor heel weinig geld toffe items scoren. Zo koop ik hier ook graag mannenblazers. Leuk voor een oversized lookje. Deze keer besloot ik de blazer niet gewoon te dragen maar een upgrade te geven. Vandaag neem ik je mee in het upcyclen van mijn blazer. Deze krijgt namelijk… nieuwe mouwen!

          

Benodigdheden

  • blazer;
  • stof voor nieuwe mouwen. Ik koos voor een hele fijne gebreide stof met lurex, maar je kunt echt van alles kiezen. Bijvoorbeeld jogging, kant, jacquard, tricot, broderie;
  • optioneel, lockmachine;
  • naaimachine, ik naai op mijn bernette 77;
  • overige standaard naaibenodigdheden, spelden, schaar, tornmesje etc.
Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

De tweedehands mannenblazer

Ik kocht een zwarte tweedehands mannenblazer. Maar je kunt natuurlijk ook een jasje gebruiken van jezelf of een exemplaar wat manlief toch niet meer draagt. Met mijn tornmesje haal ik eerst de mouwen uit het jasje. Een mouw knip ik open en leg ik op de nieuwe stof. Ik knip de mouw ook nog door om meer ruimte te creëren voor een klein rimpeltje aan de mouwkop. Mijn stof is namelijk erg dun en dit geeft net wat meer body zodat het niet zo ‘hangt’. 

De mouwen

Je hebt nu nieuwe mouwen geknipt. Afhankelijk van de stof kun je er van alles mee bedenken. Als dit jogging was geweest had ik bijvoorbeeld onderin elastiek gedaan om een balloneffect te krijgen (dit staat trouwens nog op mijn to-do-list, ik heb nog meer jasjes gekocht). Of met een wat stijvere stof, als jacquard, kun je een rechte of uitlopende wijde mouw maken. Je kunt hier echt je creativiteit in kwijt. Op Instagram zie ik veel ideeën voorbij komen. Zo ook het exemplaar met striklinten. 

Ik heb zelf een hele dunne stof gekozen dus ik stik mijn stof met een microtexnaald (60). Mijn bernette 77 heeft het ingebouwde IDT systeem (Ingebouwd Dubbelstof Transport) voor gelijkmatig stoftransport van onder en van boven. Toch hou ik voor ik ga stikken even mijn garen vast. Zo weet ik zeker dat de dunne stof soepel onder mijn voetje door glijdt.

Bij de b77 kun je ook heel gemakkelijk de naaivoetdruk aanpassen. De naaivoetdruk dient ervoor om de druk van de naaivoet op de stof optimaal op de stofdikte in te stellen. Bij dikke stoffen is het slim om de naaivoetdruk te verminderen. Bij dunne stoffen is het verstandig om de naaivoetdruk te verhogen. Omdat mijn jasje nog versteviging en schuim heeft bij de schouders hielp het aanpassen van de naaivoetdruk om het jasje makkelijker onder het voetje door te bewegen. 

De striklinten maak je als volgt:

  1. Knip 4 banen van 80 bij 7 centimeter. Wat korter kan ook, die van mij zijn vrij lang. 
  2. Vouw een baan horizontaal dubbel en strijk/pers even, zo heb je het midden aangegeven.
  3. Vouw de baan weer open en vouw nu de zijkanten tegen het midden aan, strijk/pers ook dit weer.
  4. Vouw de baan nu weer dubbel en stik vast.

Met de pijltjes op je machine kun je de stand van je naald aanpassen. Zo heb ik de bandjes gestikt met mijn naald helemaal naar rechts. 

Leg de zijnaden van de mouwen met de goede kant op elkaar en leg twee striklinten tussen de zijnaad. 
Zorg ervoor dat de striklinten nu in de mouw liggen. Wanneer je je mouw terugdraait zitten de striklinten vast tussen de zijnaad en zitten ze aan de buitenkant. 

Je hoeft nu alleen nog maar je mouwen aan je blazer te bevestigen en te zomen. Ook hier kun je veel verschillende manier van afwerken kiezen. Een extra boordje, met een tweelingnaald of een rolzoompje op de lockmachine of met de naaimachine. De b77 heeft een voetje waar je mooie zoompjes mee kunt maken. 

Het resultaat

Zo werd mijn tweedehands mannenblazer door het upcyclen weer een heel bijzonder jasje en krijgt het een nieuw leven. 

Mocht jij naar aanleiding van deze blog nu ook een jasje upcyclen, stuur me dan even een berichtje. Ik zie ook graag jullie resultaat. Je kunt me vinden op instagram.

Liefs, 

Priscilla

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam