Creatieve berichten over naaien

Toch nog een verjaardagsjurk dit jaar.

Elk jaar maak ik voor mijzelf een verjaardagsjurk. Ik vind het toch wel erg leuk om op mijn verjaardag iets nieuws te dragen en toevallig is dat altijd een jurk geweest! 
Nou ja, misschien niet heel toevallig want mijn garderobe zijn voornamelijk jurken haha 😉 

Dit jaar leek het erop dat er geen verjaardagsjurk ging komen. Door Corona zat ik veel thuis omdat ik volledig thuis werkte en was de motivatie om te naaien en beetje weg gezakt. Waar veel mensen tijd hadden om hobby’s weer op te pakken, had ik aan het einde van de werkdag geen energie meer om iets te doen. Ook zat ik al lang te wachten op bestelde patronen die waren vertraagd in de internationale post. 

Op het laatste moment ging het toch kriebelen. Het patroon leek maar niet te komen maar gelukkig vond ik het in een Nederlandse webshop en was het toen wel zo binnen. De stof en fournituren lagen al te wachten en dus haastte ik mij naar de naaimachine, mijn vertrouwde bernette 38, drie dagen voor mijn verjaardag. 

Het patroon is de M8036 van Mc Calls. Ik koos voor dit patroon omdat ik de overslag met de knopen en de pofmouwen erg leuk vond. De stof is een vondst van de stoffenbeurs: een viscose met bloemen print. De knopen kocht ik in een lokale stoffenwinkel en paste goed bij het mintgroen van de print. 

Het maken van de jurk ging voorspoedig. Het lijfje en de rok waren niet heel ingewikkeld. De mouwen hebben veel plooien, 6 per mouw, en het was even een puzzel om die allemaal op de juiste manier in de stof te krijgen. Toen de plooien er eenmaal in zaten, zaten ook de mouwen zo in de jurk. 

Eén-staps knoopsgaten maken en knopen aanzetten met de b38

Voor de knopen gebruikte ik de één-staps knoopsgaten functie op de bernette 38. Hiermee maak je met gemak knoopsgaten in de juiste maat. Ik tekende af waar de knoopsgaten moesten komen aan de hand van het patroon en plaatste een van de knopen in de houder van de knoopsgatenvoet. De bernette 38 heeft zeven vooringestelde knoopsgaten. Hiermee kan je altijd het juiste knoopsgat maken voor jouw project! Kies het gewenste knoopsgat en de machine doet het werk voor je. 

Ook de knopen heb ik met de machine aangezet. Hiervoor zette ik het ondertransport uit en gebruikte de speciale knoopaanzetvoet. De machine stelde ik in op een zich zag steek. Om knopen aan te zetten met de machine is het belangrijk goed te testen of de naald wel juist door de ogen van de knoop gaat. Dit doe ik door aan het handwiel te draaien zodat ik snel kan bijstellen als de naald onverhoopt de knoop raakt. Doe je dit automatisch, is de kans dat een naald breekt op de knoop erg groot. Als je de afstand eenmaal hebt gecontroleerd en bijgesteld naai je met gemak alle knopen vast op je kledingstuk.

Omdat de jurk een overslag heeft, lopen de knopen niet recht over de jurk. Hierdoor komen de knopen terecht op plekken waar normaal geen versteviging zit. Omdat ik een dunne stof gebruikte heb ik daarom op de plekken waar knopen zitten kleine stukjes vlieseline op de achterkant gestreken zodat deze plekken meer stevigheid hebben voor de knopen. 

Ondanks dat ik mijn verjaardag niet uitgebreid kon vieren, ben ik erg blij met deze verjaardagsjurk. Hij zit erg fijn en de stof vind ik prachtig!
Volgend jaar vier ik gewoon dubbel feest, in weer een nieuwe verjaardagsjurk. 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam