Creatieve berichten over naaien

Een luchtige zomerjurk naaien doe je zo

Terwijl ik deze blog schrijf, schijnt het zonnetje hier in Spanje en plenst het van de regen in Nederland. Misschien niet echt het moment om het over zomerjurken te hebben ;). Toch wil ik mijn nieuwe jurk graag met jullie delen. Hopelijk komt de zomer nog terug of ga jij nog lekker op vakantie en zoek je nog naai inspiratie. ik stel je voor aan Ruba, een speelse jurk uit editie 23/2023 van Fibremood.

We boekte vlak na de schoolvakantie begon een lastminute naar Spanje. Ik zou mezelf niet zijn als ik dan lastminute niet nog een heleboel naaiplannen had. Maar één ding stond nog boven aan mijn lijstje. Een zomerjurk. Ik dook in mijn stoffenvoorraad (want voor online shoppen was echt geen tijd meer) en vond een viscose satijn met rood/roze print. Daarna de zoektocht naar een patroon. Ik had Ruba al eerder in het tijdschrift gezien, maar toen trok het model me niet zo. Zo’n diepe v-hals en cut-outs, dat leek me helemaal niet mijn ding (behoorlijk buiten mijn comfortzone). Maar toen ik Ruba bij meerdere naaisters op Instagram voorbij zag komen, werd ik er toch wel een beetje verliefd op. Misschien moest ik het maar gewoon proberen. 

Benodigdheden

Naaimachine (ik naai op mijn bernette 77)
Stof naar keuze, Ruba doet het goed in verschillende stoffen o.a. linnen, mousseline of viscose
Garen
Patroonpapier
Spelden
Liniaal
Stof- en papierschaar, rolmes
Krijt of uitwasbare markeerder
Veiligheidsspeld of omkeerhaak
Vlieseline

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Optioneel:
Rijggaren
Lockmachine

Werkwijze naaien zomerjurk

Voor de uitgebreide werkbeschrijving verwijs ik je graag naar het tijdschrift of naar de werkbeschrijving die je op de website van Fibremood kunt download. Tip, die laatste is trouwens nog uitgebreider. Fibremood geeft dit patroon qua moeilijkheid twee bolletjes. Doordat de werkbeschrijving goed te volgen is, is dit patroon ook goed te doen voor beginners. Ik vond er wel wat uurtjes inkruipen, het is geen snel klaar project.

Teken alle benodigde patroondelen over en leg ze op stof. De door mij gekozen stof is erg glibberig en vereist dus veel speldjes en eventueel wat gewichtjes. Ik gebruik hier ook liever mijn rolmes dan mijn schaar zodat ik de stof niet hoef op te tillen. Zorg voor super scherpe spelden zodat je je stof niet beschadigd, glaskopspelden zijn hier ideaal voor. Als je alle patroondelen hebt uitgeknipt ga je de aangegeven patroondelen verstevigen. Dit zijn de belegdelen voor je bovenlijf en rok. Werk ook de aangegeven rafelranden af met een locksteek. Als je geen lockmachine hebt kun je ook een zigzagsteek gebruiken. Waar ik spreek over locken kun je dus lezen als ‘zigzaggen’.

Stik daarna de twee delen van het achterpand aan elkaar en lock de onderkant. Omdat mijn stof zo glibberig is, ben ik extra blij met het ingebouwde IDT systeem ( Ingebouwd Dubbelstof Transport) voor gelijkmatig stoftransport van onder en van boven. Dunne en zijdeachtige stoffen rimpelen daardoor niet en strepen en ruiten sluiten op elkaar aan.

Achteraf gezien had ik dit deel trouwens liever aan de stofvouw gelegd. Dan had ik geen onderbroken print gehad. Ook zie ik zelf het nut niet zo van een naad in het rugpand. Zie jij dat wel? Laat het dan even weten in de comments :).

Speld en stik het voorpand aan je achterpand en naai daarna het beleg van je bovenstuk aan elkaar en lock de aangeduide rafelrand. Het beleg is straks zichtbaar aan de binnenkant van je zomerjurk, dat ziet er afgewerkt een stuk netter uit. Ook zal de stof zo niet rafelen in de was.

Speld en stik de halslijn van het beleg en bovenstuk tussen op elkaar. Let op de merktekens. Deze merktekentjes geven de openingen aan waar strak je striklint doorheen moet. Dit lint houdt je jurk bij elkaar, dus niet geheel onbelangrijk dat dit goed zit. Speld daarna de onderkant van het beleg aan de onderkant van het voorpand. Hou ook hier je merktekens goed aan zodat er een opening blijft tussen de merktekens. Stik vervolgens het beleg vast aan de naadwaarde van het voorpand. Dit zorgt ervoor dat je beleg niet gaat kiepen. Speld en stik de zijnaden en zoom de onderkant van je werkstuk.

Het is nu tijd voor de mouwen. Je sluit de mouwen en naait ze vast in de mouwopening. In het patroon rimpelen ze de onderkant van de mouw en werken ze de mouw af met een bandje. Ik heb de mouw zo gelaten en afgewerkt met een rolzoompje. Je bovenstuk is nu zo goed als af, en ziet er zo uit.

Binnenkant beleg achterpand

Binnenkant beleg voorpand, schoudernaad en mouw kop

Binnenkant beleg voorpand

 

Nu verder met de rok. De patroondelen vanaf het radarblad zijn bedoeld voor de korte versie. Er wordt ook uitgelegd waar je de patroondelen moet doorknippen om de rok te verlengen. Ik ben gegaan voor de midi-versie. Daarom heb ik de rok met 36 centimeter verlengt en daarna de delen van de rok met behulp van een liniaal verbonden.

Knip je patroondelen uit en stik de zijnaden van je voor- en achterpand aan elkaar en naai je ook je belegdelen aan elkaar. Daarna schuif je het beleg over je rok heen (goed op goed) en stik je eerst het voorpand vast. Let ook hier weer goed op je merktekens want hier komt je striklint door. Speld en stik nu de rest van het beleg aan de rok tussen de merktekens. Vouw daarna je beleg omhoog en stik het beleg vast aan de naadwaarde. Draai het beleg daarna terug en geef een sierstiksel op 1 cm van de bovenkant van het voorpand, door alle lagen heen. Nu heb je de tunnel voor je striklint gemaakt.

Tijd voor het striklint. Het lint is een patroondeel, hier hoef je dus zelf geen afmetingen voor te bedenken. Het lint vouw je eerst dubbel en strijk je. Daarna vouw je het lint weer open en strijk je de buitenkanten allebei naar het midden (net als dat je zelf biasband zou maken). Nu vouw je het lint nog eenmaal dubbel en stik je deze vlak langs de rand dicht.

Wist je trouwens dat de b77 een kniehendel heeft? Door de kniehendel kun je de naaivoet met je knie omhoog zetten waardoor je handen vrij blijven. Heel handig als je bij een glibberig stofje eigenlijk even allebei je handig nodig hebt.

Nu alle onderdelen klaar zijn, is het tijd om de top aan de rok vast te maken door middel van je striklint. Normaal gebruik ik hiervoor een veiligheidsspeld om elastiek of lint door tunnels te rijgen. Maar ik kwam er niet doorheen.. de omkeerhaak werkte gelukkig wel!

Super de zomerjurk zit in elkaar! Enkel nog zomen en de belegdelen vastzetten aan de panden.
Omdat ik een rolzoompje hier chiquer vindt dan een normale zoom heb ik deze toegepast bij de mouwen en de rok. Hiervoor strijk je één centimeter van je stof om, stik je deze dichtbij de rand vast en knip het overige deel voorzicht af. Vouw en strijk nogmaals om en stik weer dichtbij de rand vast.

De zoompjes zijn gereed, het enige wat je nu nog te doen staat is de belegdelen vastmaken aan je zomerjurk en alles even mooi opstrijken. Ik strijk trouwens tussendoor ook altijd alles. Naait net wat netter.

Het eindresultaat

Tijdens de minidisco glipte mijn man en ik even 5 minuutjes het strand op om even wat aan foto’s van mijn jurk te schieten. Ondanks dat ik even moest wennen aan de ‘cut-outs’ van deze jurk vind ik het echt een blijvertje. Lijkt me ook erg mooi uit witte broderie of een felroze hydrofiel. De mogelijkheden zijn eindeloos en zullen elke keer voor een hele andere look zorgen.

Fijne vakantie! Laat het me zeker weten als je deze zomerjurk ook gaat maken :)! Ik ben erg benieuwd naar jouw versie. Je kunt me vinden op Instagram.

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: bijpassend garen, Bijpassend lockgaren, dunne stof, glaskopspelden, kleermakerskrijt, kleermakersliniaal, Microtex naalden, patroonpapier, rolmes en snijmat, stofschaar, viscose satijn, vlieseline
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam