Creatieve berichten over naaien

Overlocken voor beginners #3: flatlock of platte naad

Flatlock of platte naad

Tot nu toe hebben we een brede blik geworpen op onze BERNINA overlockers en tijd besteed aan de overlocksteek. Nu wordt het iets uitdagender :-), maar wees maar niet bang hoor! Het wordt niet ingewikkelder, maar we gaan ons verdiepen in het optimale gebruik van je BERNINA overlocker en besteden aandacht aan de flatlock of platte naad.

Eén van de steken die de BERNINA overlocker perfect beheerst, is de flatlocksteek oftewel de platte naad. Dit is een steek die wordt gemaakt in een driedraads of tweedraads variant en resulteert in een platte naad. Dit is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar liggen of waarbij een naad midden over een stof ligt. Twee lagen stof worden aan elkaar genaaid en de naad wordt daarna voorzichtig uit elkaar getrokken tot de naad plat ligt. De steken vormen lussen aan de bovenkant en “ladders “aan de onderkant.

Een flatlock kan op verschillende manieren worden toegepast. Het belangrijkste voordeel is dat de naad mooi plat ligt en de randen van de naad zijn volledig omhuld door de stik- en grijperdraden. De steek is bijzonder geschikt voor zomen en decoratieve naden en wordt vaak gebruikt bij  confectiekleding. Het is ook een geweldige steek voor nauwsluitende kleding en sportkleding.

De twee “gezichten” van de flatlock

We hebben het bij stoffen en naaiprojecten meestal over een “goede” en “verkeerde” kant. Dit is bij een flatlock ook het geval. De “goede” kant van de steek ziet eruit als rijen kleine draadstaven of ladders.

De “verkeerde” kant van deze steek laat een soort van “treinrails” zien. Dit wordt ook wel de “lussen”-kant genoemd.

Afhankelijk van het project kun je bepalen welke kant voor jou aan de “goede kant” komt te liggen. De “goede” kant van de steek kan bijvoorbeeld  worden gebruikt om een blinde zoom look te creëren. De “verkeerde” kant heeft een meer decoratieve look.

Kracht in cijfers

Net als bij de overlocksteek komt het aantal draden overeen met de sterkte van de naad. Dit betekent dat een driedraads flatlock sterker zal zijn dan een tweedraads variant. Houd hier rekening mee wanneer je een project uitkiest. Wanneer je de flatlock gebruikt op zeer rekbaar materiaal waar veel spanning op komt te staan, kies je de sterkere versie met drie draden. 

Breed & smal

In ons eerdere blogbericht over overlocksteken (deel 2) kon je nalezen, dat als je maar één naald gebruikt, je de mogelijkheid hebt om brede of smalle steken te maken, afhankelijk van de naaldstand. Met de linkernaald krijg je bredere steken en met de rechternaald een smallere steek. Mocht je de eerdere berichten over overlocken voor beginners hebben gemist, kun je hier ook deel 1 nalezen.

Of je voor een brede of smalle steek kiest, is ook afhankelijk van het gewicht of de dikte van de stof die wordt gebruikt. En daarnaast speelt je voorkeur natuurlijk ook een rol. Bij een zichtbare naad kies je de breedte die het beste bij het project past. 

Het instellen van de steek

Laten we de flatlock uitproberen! Anders als bij de overlocksteek, wagen we ons nu buiten de “standaard” instellingen. We beginnen met een brede driedraads flatlock. Houd er rekening mee dat wanneer we slechts één van de naalden gebruiken, het belangrijk is om de ongebruikte naald uit de machine te verwijderen.

Hieronder vind je een grafiek voor de instellingen:

Nadat je de naad hebt genaaid en de twee lagen stof worden geopend en uit elkaar worden getrokken, worden de “ladders” zichtbaar en liggen de lussen plat aan de andere kant van de stof.

 

Laten we nu eens kijken naar de tweedraads flatlock. De machine-instellingen zijn als volgt:

Aangezien we de bovengrijper niet gebruiken, moeten we de bovengrijperafdekking (Upper Loover Converter) installeren. Dit is een klein hulpstuk dat in de grijperklep zit wanneer je de machine opent. Schuif het stompe uiteinde van de bovengrijperafdekking in de groef bovenaan de grijper. 

Naai de naden opnieuw en trek de stoffen uit elkaar. Hieronder zie je voorbeelden van de tweedraads en driedraads versies van deze steek. Ze zien er bijna hetzelfde uit, maar denk eraan hoeveel kracht een extra draad aan deze steek toevoegt.

Steken uitproberen en aanpassen

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je de flatlock gaat proberen. Let als eerste op de instellingen. Deze zijn te vinden bij de meegeleverde steekpatronen (deze vind je eveneens in de handleiding van de machine). Maar zoals gezegd, probeer ook eens andere instellingen uit en improviseer. Als je merkt dat de je stof niet goed kunt openen en niet plat ligt, verminder dan de naaldspanning. Hierdoor ontstaat meer speling in de “ladders” van de steek. Vergeet ook de Micro Thread Control (MTC) niet. Door het verhogen van de MTC ontstaat extra speling in de naad, zodat je de stoffen mooi kunt openen, terwijl de spanning van de steek behouden blijft.

Decoratieve flatlock of platte naad

Probeer ook verschillende garens uit! Je kunt geweldige decoratieve effecten creëren met verschillende garensoorten. 

De flatlock of platte naad afwerken

Net als bij de overlocknaden is het belangrijk om de uiteinden van de flatlock of platte naad vast te zetten. Omdat deze naad wordt geopend, is het belangrijk om bij het begin en einde van de naad een draad van een behoorlijke lengte (ca. 2 cm) te laten. De  bovendraad kan anders uit de draadketting loslaten wanneer je de naad opent.

Veel succes met het uitproberen!

Creatieve groet,

Diane

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam