Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand januari: Jeansvoet #8 en #8D

Gelukkig nieuwjaar!

Wij hopen dat je een fantastische jaarwisseling hebt gehad en wij van BERNINA wensen jullie allemaal een mooi 2024 met veel gezondheid, geluk en creativiteit!

Deze maand zijn de Jeansvoet #8 en Jeansvoet #8D met een marktadviesprijs van € 33,99 en € 42,99 het accessoire van de maand! Dat betekent dat je deze accessoires in januari met 20% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer! Hieronder vind je meer informatie over de Jeansvoet van  BERNINA.

Perfect voor dikke stoffen zoals Jeans en Denim.

 • Voor rechte stiksels op dikke naden en meerdere lagen materiaal
 • Voor denim, canvas, reistassen enz.
 • Met de steekplaat voor rechte steken krijgt u perfecte resultaten
 • Voor 5,5 mm en 9 mm machines

De jeansvoet #8/8D is de beste keuze voor het naaien door meerdere lagen zware stoffen. Aan de naam kun je al zien dat deze naaivoet de perfecte keuze is voor het naaien van denim, maar hij is ook geschikt voor het naaien van andere stevige materialen zoals canvas en meubelstoffen. En de perfecte partner voor het maken van bijvoorbeeld: zitkussens, overtrekken, kussens, dekzeilen voor buiten en meubelhoezen.

Er zijn verschillende BERNINA naaivoeten die gekwalificeerd kunnen worden als rechte steekvoeten. Ze helpen allemaal om de omstandigheden voor een onberispelijke rechte steek te optimaliseren. Sommige bevatten elementen om het naaiproces te vergemakkelijken (bijv. de D-versie van dergelijke voeten), terwijl andere helpen bij nauwkeurig naaien, zoals de patchworkvoeten.

 

Eén naaivoet onderscheidt zich van andere naaivoeten door het vermogen om een perfecte rechte steek door dikke of dunne materialen te naaien: En dat is de jeansvoet #8/8D 🙂

Foto’s: WeAllSew

Wat maakt de BERNINA jeansvoet nou zo#8/8D zo speciaal?

 • De kleine naaldopening in de jeansvoet #8/8D is ideaal voor een perfecte rechte steek.
 • De groef onder de naaivoet zorgt ervoor dat de steek die net is genaaid, ongestoord recht en plat over de stof glijdt. Dit is het belangrijkste element voor een perfecte rechte steek op alle soorten stof, dik of dun. De naaivoet kan schuin omhoog gaan staan als hij dikkere lagen tegenkomt, zoals de dwarsnaad in de zoom van een spijkerbroek. Dat is het gevreesde moment. Gelukkig is de jeansvoet #8/8D speciaal ontworpen om juist die situatie aan te pakken 😉

 

In combinatie met een rechte steekplaat en een grotere naald (maat 110 of 100) geleidt deze naaivoet de naald zodat deze door de lagen dringt zonder te buigen of te breken. Hier is een tekening die decennia geleden door de BERNINA ingenieurs is gemaakt en die het ontwerp en de werking illustreert. Het is een klassieker geworden!

 • Wanneer de naaivoet een hoek maakt door de extra bulk van de naadtoeslag, wordt de naald eerst geleid door de achterkant van het gat in jeansvoet #8/8D, die de vorm heeft van een trechter en die de naald (Punt A op de tekening) hoe dan ook dwingt om het steekgat in te gaan.
 • Als de naald door het steekgat gaat, wordt deze in lijn gehouden door de voorkant van het naaldgat in de steekplaat (Punt B op de tekening) te schrapen, omdat er geen bewegingsruimte is met een klein recht steekgat.
 • Dit werkt zelfs als je van 2 lagen zware denim naar 6 lagen gaat, zoals wanneer je een zoom naait en over de grove dwarsnaad moet klimmen.
 • Het resultaat is een succesvolle naad in plaats van een gebroken naald 😉
 • De #8D versie voegt het voordeel van het Dubbel transport toe voor een extra transport, handig bij bijzonder zware projecten.

En daarom kun je met Jeansvoet #8/8D door meerdere lagen zware materialen gaan zonder een naald te breken.

Hoe behaal je nu die beste resultaten?

Test, test en test!

 • Naald type/maat: Kies de juiste naald voor het project:
 • Gebruik bijvoorbeeld een jeans- of doorstiknaald voor het zomen van jeans of het naaien van draagtassen.
 • Gebruik een grotere naald bij het toevoegen van lagen (bijv. het naaien van de naad aan de onderkant van een draagtas).
 • Overweeg om meer dan één naaldgrootte te gebruiken voor een project: Een Jeans 80 naald is voldoende om een spijkerbroek te maken. Een Jeans 90 naald zal nodig zijn voor dikkere gebieden zoals zomen, zakken, kruisnaden (merk op dat riemlusjes een speciaal geval zijn, waarvoor een zigzagvoet nodig is en mogelijk een grotere naald zoals een maat 100, afhankelijk van de zwaarte van het denim).
 • Wanneer je de naaldgrootte moet vergroten van 90 naar 100 of 110 (bijv. bij draagtassen), wissel je van het type jeansnaald naar de Topstitch naald. Deze naald heeft een groter oog waardoor de draad vrij door de taaie en dikke lagen kan stikken. Dit zorgt voor een goede steekvorming en topsteekkwaliteit.
 • Steeklengte: Deze moet in verhouding zijn met de stofdikte/dichtheid/lagen. Verleng de steek tot 3,0 – 3,5 mm als je over meer dan 2 lagen naait.
 • Draadspanning: Aanpassen naar behoefte. Meestal heeft de vooraf ingestelde spanning van de rechte steek op BERNINA machines weinig aanpassing nodig.

Factoren die de beste resultaten opleveren

 • De naaivoetdruk: Overweeg bij het werken met zeer dikke naden (bijv. op sommige delen van draagtassen) de naaivoetdruk te verminderen om het stoftransport te vergemakkelijken.
 • Gebruik je dubbeltransport indien beschikbaar: Heb je de #8D versie? Gebruik deze dan. De extra tractie helpt om die zware naden gelijkmatiger te naaien.
 • Als laatste en zeker niet de minste: Combineer je jeansvoet met een rechte steekplaat. Om optimaal te profiteren van het ontwerp van de naaivoet, vooral bij het naaien van zware lagen, is de rechte steekplaat de andere helft van het plaatje.

TIP: Vergeet niet de rechte steekplaat te selecteren in je beveiligingsprogramma als je machine een touchscreen heeft. Dit bespaart de naald 🙂 Als je machine naaivoet-selectie heeft, kun je naaivoet #8 of 8D selecteren.

 

Voor zware stoffen/lagen

2-4 of 8 lagen zwaar denim: Hoewel het naaien van 2 lagen denim gemakkelijk gaat met bijna elke naaivoet, komt de jeansvoet pas echt goed tot zijn recht als het aantal lagen toeneemt (hier 8). De zool helpt de draad perfect te leggen, zodat het op normale zware lagen gewoon een gewone naad wordt. Vergeet niet om de steek te verlengen als je lagen toevoegt.

Voor lichte en transparante stoffen

Jeansvoet #8/8D is niet alleen geschikt voor denim en zware projecten, maar deze voet blinkt ook uit in fijn stikwerk op lichte en transparante stoffen. Het gebruik van de rechte steekplaat is hierbij dan wel een must.

Waar kun je rekening mee houden als je met lichte stoffen werkt

 • Selecteer het juiste type naald: Een scherpe naald, zoals een Microtex naald, doet het meestal goed voor deze toepassing, met zijn zeer fijne en taps toelopende punt. Het doet het zelfs goed op microvezel. Een jeans naald kan ook gebruikt worden als Microtex naalden ontbreken in je voorraad. (Jeansnaalden werden vroeger ‘scherp’ genoemd).
 • Kies een zo klein mogelijke naaldgrootte als praktisch is: Een maat 70 is meestal groot genoeg voor zulke lichte stoffen.
 • Gebruik zo fijn mogelijk garen: 70 of 100 wt garen verdient de voorkeur boven zwaarder garen zoals 50 wt katoen of poly.
 • Overweeg een hogere naaivoetdruk dan normaal voor een betere controle over de stof op zeer fijne stoffen zoals vitrage/crêpe/satijn.
 • Eerst testen! 🙂 Superfijne stoffen zijn lastiger dan mooie zware, stevige en stijve stoffen zoals denim en canvas.

 

Tot slot is jeansvoet #8/8D een super veelzijdige voet die niet mag ontbreken in jouw voetjes assortiment 🙂 Omdat de naaivoet de steekprestaties en de kwaliteit van ongelijkmatige lagen kan behouden bij gebruik van de juiste naaldgrootte, zelfs als je door erg dikke stoffen naait, hoef je je geen zorgen te maken over het resultaat. 

Creatieve,

Diane

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam