Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand juli: Het cirkelborduurapparaat #83

Deze maand is het Cirkelborduurapparaat #83 met een marktadviesprijs van € 59,99 het accessoire van de maand! Dat betekent dat je dit accessoire in juli met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer! Hieronder vind je meer informatie over het cirkelborduurapparaat van BERNINA.

Image of Cirkelborduurapparaat #83.

Cirkelborduurapparaat #83

Met het cirkelborduurapparaat #83 kunt u aparte en decoratieve cirkels of halve cirkels borduren.

Meer informatie

Cirkelborduurapparaat #83 rondt jouw werk prachtig af.

  • Voor decoratieve cirkels en halve cirkels
  • Kan voor verschillende diameters worden gebruikt
  • Voor gebruik met praktische en decoratieve steken of borduuralfabetten
  • Ook geschikt voor het appliqueren van linten
  • Voor 5,5 mm en 9 mm machines

Klik hier voor de eerder geschreven blog over het Cirkelborduurapparaat #83 of bekijk ook eens de blog met het leuke project wat gemaakt is met het Cirkelborduurapparaat#83.

Technieken met het gebruik van het cirkelborduurapparaat #83.

Het met de hand maken van een perfecte gedraaide appliqueercirkel kan een beetje ontmoedigend zijn. Je moet de rand draaien, die langer in omtrek is dan de uiteindelijke grootte van de cirkel, waardoor er een onaangename plooi kan ontstaan…..pfffff. Maar dan to the rescue komt het cirkelborduurapparaat #83!

Stoffen jojo’s.

Wat zijn stoffen jojo’s ?? Dit zijn kleine met de hand genaaide cirkels van stof, aan de voorkant in het midden gerimpeld en aan de achterkant plat. 🙂 Beide kanten van een voltooide jojo laten de goede kant van de stof zien, zodat ze na voltooiing klaar zijn om te gebruiken voor allerlei leuke knutselwerkjes 🙂 jojo’s kunnen ook worden gebruikt in zowel traditionele als moderne quilts.  

Stoffen jojo’s werden populair bij het maken van quilts vanaf 1920. Er wordt aangenomen dat ze vanwege hun ronde vorm jojo’s werden genoemd als verwijzing naar het houten jojo-speelgoed dat in die tijd ook populair was. De Duncan Yo-Yo Company promootte het speelgoed door demonstraties en wedstrijden over de hele wereld te sponsoren. Ze begonnen plastic jojo’s te maken in de jaren 1960 en gebruikten televisiereclame om ze op de markt te brengen. Sinds de jaren 1920 zijn er wereldwijd meer dan 600 miljoen houten en plastic jojo’s verkocht, wat het tot het populairste speelgoed uit de geschiedenis maakt.

Handgemaakte quiltprojecten met stoffen jojo’s waren populair tijdens de grote depressie jaren omdat de jojo’s van kleine stukjes stof konden worden gemaakt, waardoor ze een voordelig naaiproject waren. Jojo quilts werden gemaakt met willekeurig geplaatste stoffen. Of de stoffen werden aan elkaar genaaid om quiltpatronen na te bootsen of om picturale ontwerpen te maken. Grote projecten werden soms wel met 10.000 kleine jojo’s gemaakt. Kleinere projecten werden gebruikt als tafelversiering. Vandaag de dag worden jojo’s gebruikt om ranken te versieren in appliqué-quilts en kleding. 

Hoe maak je nu zelf jojo’s?  🙂

Het maken van jojo’s met de hand kan nogal tijdrovend zijn 😉 Dus, stel ik jullie voor aan het BERNINA Cirkelborduurapparaat #83. Je partner in crime voor het maken van perfecte cirkels. Met het BERNINA Cirkelborduurapparaat #83 kun je cirkels met een diameter tot ongeveer 14 cm naaien. 

  1. We beginnen met het knippen van stukjes stof van 13 x 13 cm. Knip ook lichtgewicht scheurvlieseline van 13 x 13 cm. De versteviging is nodig voor het naaien van de cirkel. Zonder de versteviging ligt de stof niet plat en heeft het de neiging om op te rimpelen tijdens het naaien.
  2. Markeer het midden van het vierkant d.m.v. een klein streepje of puntje.
  3. Plaats het midden van de stof en de versteviging op de positioneringspen van het cirkelborduurapparaat#83 en Let op, de stof moet met de goede kant naar boven liggen met de versteviging onder de stof.

      4.  Gebruik een 40 grams quiltgaren als bovendraad en een 50 grams bijpassend onderdraad. De kleur van het garen moet overeenkomen met de kleur van de stof. Als je geen quiltgaren hebt, geen                          probleem hoor! 🙂 gebruik dan polyestergaren of borduurgaren. Het gaat erom dat je een draad gebruikt die heel sterk is en niet breekt als je het garen gaat rimpelen.     

      5. Stel het cirkelborduurapparaat #83 in op een cirkel van 10 cm. Gebruik een rechte steek met de steeklengte ingesteld op 4,5 om een rimpelsteek te maken. Gebruik de afhechtfunctie van de machine                niet en gebruik geen stiksteek aan het begin en einde van de cirkel. Je hebt een begin- en einddraad nodig die minstens 10 cm lang zijn om te kunnen rimpelen.

          6. Gebruik de BERNINA open borduurvoet #20#20C/20D  zodat je het stiksel kunt zien terwijl je de cirkel naait. Wanneer je bijna bij de beginsteek bent, stop dan en haal de naald uit de stof.                                Zet de naald één naaldpositie naar rechts, zodat de eindsteken net buiten de beginsteken vallen. Opmerking: Op de foto hieronder is een donkere draad gebruikt voor het fotovoorbeeld, zodat je de                    gestikte cirkel goed kan zien 🙂

                  7. Laat de naald weer zakken en naai ongeveer 2 cm voorbij de begindraad. Haal de naald en naaivoet omhoog en trek de stof en draden voorzichtig uit de machine. Knip de boven- en onderdraad                          bij, zodat je minstens 10 cm einddraad overhoudt.

                  8. Leg de stof en versteviging op een vlakke ondergrond met de versteviging naar boven. Terwijl je de stiklijn vasthoudt, scheur je voorzichtig de versteviging weg aan beide kanten van het stiksel.                          Neem de tijd om de rimpeldraden niet te breken. Het is belangrijk om alle versteviging van beide kanten van de gestikte cirkel te verwijderen, zodat het geen problemen oplevert wanneer je de                            cirkel probeert te rimpelen.

                        9. Nadat je alle versteviging hebt verwijderd, knip je de stofcirkel tot ongeveer 2 cm buiten de stiklijn bij. Let op dat u de begin- en einddraden niet afknipt.

                      10. Trek voorzichtig aan de begin- en einddraad om de cirkel te rimpelen. Trek aan de begindraad om te beginnen met rimpelen en schakel dan over naar de einddraad. Wissel heen en weer tot                                de cirkel is samengetrokken en er een klein gaatje in het midden is. Trek niet te hard aan de draden, want ook al heb je quiltgaren gebruikt als bovendraad, het zal breken als je niet                                                voorzichtig bent met het rimpelen van de steken.

                          11. Pas de vorm aan om de ronde jojo te maken. Knoop de boven- en onderdraad samen met een dubbele knoop om de plooien op hun plaats te houden.

                           12. Bevestig het midden van de jojo met de hand of met de machine aan je project. Bevestig een knoop of grote kraal om het gat in het midden te bedekken. Kijk eens hoe leuk!! 😉 En je jojo is                                   klaar! 

Veel plezier met het maken van de jojo’s!

Creatieve groetjes,

Diane

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: cirkelborduurapparaat, quiltgaren, stukjes stof
Benodigde producten:
Cirkelborduurapparaat #83
Cirkelborduurapparaat #83

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam