Creatieve berichten over naaien

Naaien met grof gebreide stoffen.

big knit trui raglan

Met grof gebreide stof maak je de hipste kindertruien!

Trend-alert: Big knit! 

Absoluut een hit deze herfst: structuur aanbrengen in je handmade warderobe. Naaien of locken  met big knit stoffen is hot, maar… ik vond het best spannend om te beginnen! Big knit (oftewel grof gebreide stof) naait namelijk wel  wat anders dan tricot of poplin. Mijn ervaring deel ik graag met jullie! Voor deze blog heb ik een raglan-trui uitgewerkt in een prachtige grof gebreide stof van Stoffentijd. Wil jij ook aan de slag? Lees dan snel verder zodat je met een gerust gevoel kan starten met het verwerken van grof gebreide stoffen. 

Voorbereiding

Het juiste patroon zoeken was stap 1. Gezien de stof dikker is, worden de naden natuurlijk ook wat dikker en een trui moet comfortabel blijven. Ik wilde dus graag een raglan model wat niet te smal zou vallen. Na lang onderzoek stuitte ik op dit leuke gratis patroon van Jujuna. Een patroon wat eigenlijk gebruikt wordt om te color-blocken, maar je kunt het voorpand natuurlijk ook heel laten! Het is een Fins PDF patroon, ik raad je dan ook aan om het patroon te openen op een computer of laptop zodat je de pagina’s kunt vertalen en begrijpt hoe je het patroon kunt downloaden. Hier kan ik je helaas niet mee helpen! Wanneer je het patroon helemaal aan elkaar hebt geplakt, zie je vanzelf welke panden je nodig hebt. Zodra je alles hebt overgetrokken en uitgeknipt, zie je aan de halsdelen wat voor en achter is. Mijn dochter draagt maat 86/92 en ik heb gekozen voor maat 92; deze valt wat oversized en dat vind ik heerlijk eigenwijs staan bij kleine meisjes!

Knippen en aanpassen van het patroon  

De stof heeft geen stretch, maar doordat het grof gebreid is zit er wel enige rek in; belangrijk dus om het op de juiste manier op de stof te leggen. Daarnaast worden de boordjes van dezelfde stof gemaakt en moet je deze dus iets aanpassen. Het volgende heb ik gedaan:

 • het voor- en achterpand heb ik er zo opgelegd dat de kabels van boven naar beneden lopen. Tevens heb ik de panden ongeveer 5 cm verlengd
 • De mouwen heb ik op dezelfde manier neergelegd, dus de kabels van boven naar beneden. De bovenkant van de mouw loopt iets schuin naar beneden. LET OP: de hoogste kant bevestig je aan het achterpand! 
 • het halsboordje moet kunnen rekken in de breedte. Leg dit tegen de stofvouw. Het boordje heb ik met 1,5 cm verlengd en tevens aan beide kanten 1,5 cm breder gemaakt (zie foto)
 • de mouwboordjes heb ik 1,5 cm breder geknipt, en de boord voor de onderkant ook

Aan de slag: Naaien of locken met grof gebreide stof?

Deze trui ga ik volledig maken op mijn L460. Waarom op de lockmachine? De naden worden vrij dik, zeker bij het bevestigen van de boordjes. Mijn lock-machine kan dit met gemak aan! Daarnaast wil ik dat de naden strak worden; door te kiezen voor de vier-draads overlock steek zijn mijn naden plat, strak afgewerkt en zit de trui stevig in elkaar. 

Zet de basis van de sweater in elkaar zoals je met elk raglan-patroon doet. In het kort; mouwen aan het voorpand bevestigen, mouwen aan het achterpand bevestigen en zijnaden sluiten. 

Normaliter bevestig ik een halsboord eerst op de naaimachine alvorens ik ga locken, maar deze stap sla ik nu over. Ik speld mijn halsboord op vier punten stevig vast en lock deze in één beweging aan de trui vast. Ik trek aan de halsboord terwijl ik lock en zorg er met mijn andere hand voor dat de trui van de stof niet rekt. Het resultaat is dat de hals er mooi en strak opzit!

De werkwijze is gelijk bij het aanzetten van de mouwboordjes en de onderkant; trek de boordjes zo goed mogelijk uit en houd met je andere hand de stof van de trui zo stil mogelijk. 

Heel veel meer stelt het eigenlijk niet voor! Nu ik klaar ben vraag ik me dan ook af waarom ik dit zo spannend vond.. want het project was echt in no time af! De vragen die ik vooraf had heb ik hieronder opgenoemd en beantwoord.. hopelijk helpt dit jou om met zelfvertrouwen te starten aan je project!

het naaien van grof gebreide stoffen

big knit sweater raglan

 

Veelgestelde vragen

 • Moet ik de stof vooraf wassen? Ik heb dit níet gedaan; ik heb rekening gehouden met enige krimp door iets ruimer te naaien, maar de stof is nu zo fijn strak, dat ik hem direct heb verwerkt. Het kledingstuk was ik wel voordat ik het mijn kindje laat dragen.
 • Pluist de stof niet enorm? Zowel tijdens het naaien als tijdens het knippen heb ik hier geen last van gehad.
 • Blijft de stof niet hangen in je machine? Mijn L460 heeft de stof probleemloos verwerkt. Mijn proeflapje op de naaimachine ging ook redelijk, maar de naden werden wel wat dikker. 
 • Kies ik een stretch of een non-stretch patroon? Ik heb gekozen voor een patroon met stretch en dat een beetje aangepast. Door de stof in de breedte te gebruiken zit er voldoende rek in om er boordjes van te maken.
 • Moet ik de stof nog doorstikken met een tweelingnaald? Dit heb ik niet gedaan. De stof is zo mooi stevig dat alles vanzelf netjes valt. 
 • Kan dit alleen op de lock? Ja, de trui heb ik volledig op de lockmachine gemaakt. 
 • Kan dit met alleen een naaimachine? Ja, maar de naden worden dan net iets minder strak. Kies voor een kleine zigzagsteek en zorg ervoor dat je de stof goed meebeweegt, zodat deze niet in de naald blijft hangen!het naaien van grof gebreide stoffen

Tot slot

Ik hoop dat je door deze tips durft te starten! Big knit is een heuse trend en het is super leuk om hier iets van te maken. Het naaien van grof gebreide stoffen kan jij ook! Voor meer inspiratie en foto’s verwijs ik je graag naar mijn instagram @Ell.mini en mijn website www.ellmini.com

Groetjes en succes,

Ellen 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

20 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam