Creatieve berichten over naaien

Redesign in no time: van jurk naar muts

Praten over het weer is volgens mij iets typisch Nederlands en als echte Nederlander doe ik hier ook graag aan mee. Ondanks de vele regen vind ik de herfst een heerlijk seizoen, overdag lekker naar buiten en s’avonds met de gordijnen dicht en de kaarsjes aan op de bank.  Klinkt goed, toch? Maar natuurlijk is het wel belangrijk om je lekker warm aan te kleden, bijvoorbeeld met een leuke kindermuts!

Inmiddels heb mijn zomer garderobe omgeruild voor mijn herfst/winterkleding en ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt en mijn kleding uitgezocht.  Veel van de kleding die ik niet meer draag geef ik weg of breng ik naar de kringloop maar oude kledingstukken lenen zich ook heel goed voor creatieve projecten. Op het BERNINA blog kwamen al een heel aantal leuke voorbeelden voorbij. Ook ik ging de uitdaging aan en omdat ik graag naar buiten ga met mijn neefjes besloot ik een lekkere warme muts te maken. 

 

Als basis gebruik ik een oude jurk van tricot, de stof is heerlijk zacht maar wel een beetje saai voor een jongetje van bijna 5 jaar. Bij de BERNINA B790 Plus Special Editon krijg je meer dan 300 borduurpatronen, waardoor je eindeloos veel mogelijkheden hebt om een saaie stof een persoonlijk tintje te geven. Ik koos voor een prachtig borduurpatroon van een leeuw omdat de achternaam van mijn neefjes ‘van Leeuwen‘ is.

Het leuke aan borduren is dat je de vrijheid hebt om je eigen kleuren te kiezen , ik koos voor mooie blauwe tinten zodat het ontwerp goed past bij de kleur van de jas.

Benodigdheden

  • Oude trui/ shirt als basis
  • Patroon van een Beanie/ muts
  • Versteviging geschikt voor rekbare stoffen, ik gebruike een Soft knipvlies.
  • Borduurgaren
  • Borduur/ naaimachine
  • Lockmachine

Aan de slag

De herfst is ook een heerlijk seizoen om je tijdens de regenbuien te verstoppen in je naaikamer 🙂 Muziekje en borduurmachine aan en als de buien voorbij zijn lekker naar buiten met bijvoorbeeld een nieuwe warme muts.
Op het internet kun je veel verschillende patronen en ideeën vinden voor het maken van mutsen. Op het Amerikaanse blog vind je een beschrijving hoe je zelf een patroon kan tekenen.

Het borduurpatroon heb ik eerst geborduurd en pas hierna heb ik de patroondelen uitgeknipt. Het borduurraam heb ik ingespannen met een versteviging die je na het borduren rondom het borduurpatroon moet wegknippen. 
Daarna heb ik een stuk wateroplosbare versteviging bovenop de stof gelegd en deze met een rijgsteek rondom vast gezet. Op deze manier blijven de steken mooi bovenop de stof liggen.

 

 

Tijdens het borduren blijf ik altijd in de buurt van mijn machine, soms ga ik lekker een boek lezen of ik knip alvast een volgend patroon uit. 

En na een paar kopjes thee is mijn borduurpatroon klaar. Ik ben super blij met de gekozen kleuren. Het blauw vormt een mooi contrast met de grijze stof.

 

Ik heb voor dit project een wateroplosbare versteviging gebruikt, deze kan je na het borduren heel eenvoudig uitspoelen.
Nadat de stof goed is uitgespoeld en droog is, is het tijd om de patroondelen te knippen.

 

Ik gebruikte mijn lockmachine om de kindermuts in elkaar te zetten. In de zijnaad zit een kleine opening waardoor de muts gekeerd kan worden.


Tadaaaa 🙂 , zo super snel maak je een eigen warme kindermuts. Ik maakte met de BERNINA V8 software nog een  leuke tekst. Nu maar hopen dat mijn neefje hem leuk vindt 🙂

Een creatieve groet,

 

Monique

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam