Creatieve berichten over naaien

Rangschikken met de BERNINA 790 PRO

In mijn vorige blogberichten heb ik al bijna alle nieuwe features van de BERNINA 790 PRO besproken. Er is nog 1 onderwerp waar ik nog niet op ingezoomd heb. De functie Rangschikken! Deze feature zit enkel op de BERNINA 790 PRO en de BERNINA 880 Plus. Zelf vind ik dit een erg gave functie, omdat je een nieuw borduurmotief kan creëren zonder gebruik te maken van de BERNINA V9 software.  Gewoon in je machine!

Rangschikken

Met Rangschikken kan je een bestaand borduurmotief kiezen, het in een vorm plaatsen en het motief dupliceren binnen die geselecteerde vorm. De vormkeuze varieert van Vierkant, Rond, halve cirkel, hartvormig, stervormig, zeshoek,  swirl en driehoek. Van de negen vormen kan ook de grootte van de vorm worden aangepast.

Om het uit te leggen kies ik gewoon een borduurmotief uit de machine. Patroon 28 uit map 8 van de BERNINA 790PRO. Je kan ook kiezen om naaisteken te gebruiken. Ook kies ik voor het Goudgeel spoelhuis voor een strakkere spanning. 

Voorbereiding

Om te beginnen selecteer ik het borduurmotief en geef ik aan welk borduurraam ik wil gaan gebruiken. Dit doe je onder het icoontje van het borduurraam. Voor nu kies ik het Medium Clamp borduurraam. Druk twee keer op het raster icoon om het raster en het middelste dradenkruis te activeren. Sluit het menu.

Shape Designer/Rangschikken

Selecteer de Shape Designer onder het informatie icoontje.

Bij 1 kan je een basisvorm selecteren naar wens. Ik kies voor nu de stervorm.
Rechts bovenin bij 2 kan je het aantal motieven aangeven. Ik kies nu voor 20 bloemetjes.
Bij 3 kan je de breedte van de vorm aanpassen en bij 5 de hoogte van de vorm. Wil je dat deze in proporties blijft, zet je 4 aan, want dan zijn 3 en 5 gekoppeld.  Bij punt 6 kan je het borduurmotief nog draaien en bij 7 spiegelen. Hier kan je natuurlijk lekker mee gaan spelen. Ben je helemaal tevreden dan bevestig je het met het groene vinkje.

Nu moet ik zeggen dat ik het nog een beetje saai vind, dus ik wil nog iets toevoegen.

Tekst toevoegen

Selecteer het plusje om nog een laag toe te voegen.

Ik wil nog een tekst toevoegen, dus ga ik naar de alfabetten en selecteer lettertype Deco Block (3). 

Tip: Weet je niet de namen van de alfabetten, selecteer je de softkey Help (vraagteken) en vervolgens een map. De naam wordt op het scherm weergegeven.

Ik kies nu even voor de tekst Bloom en typ deze in op het qwerty toetsenbord en selecteer het groene vinkje om te bevestigen. De BERNINA 790 PRO heeft als enige het QWERTY toetsenbord. Zo fijn.

Tekst bewerken

Nu vind ik mijn tekst te groot en de plaats niet helemaal geweldig. Ik selecteer nu het pictogram Inzoomen. Nu ga ik mijn tekst aanpassen met de multifunctionele knoppen, zoals verplaatsen en verkleinen.

Nu ik tevreden ben kan ik weer uitzoomen. Ik selecteer het Uitzoomen pictogram en selecteer Volgorde van stiksels herschikken.

Selecteer laag 2 en selecteer de pijl omlaag om de letters als eerste te naaien.

Tip: Als je vanuit het midden naar buiten borduurt, krijg je een mooier resultaat. Door de beweging wordt de stof naar buiten geduwd.  Zo is er minder kans dat de stof in het midden plooit.

Groeperen

Nu ga ik van de 2 losse lagen groeperen, zodat de machine het als 1 laag ziet. Ik wil alles in 1 kleur gaan borduren voor een mooi ton sur ton effect.

Nu selecteer ik laag 1 en kies het icoontje met het plusje. Nu is het 1 ontwerp geworden.

Mijn borduurmotief ik klaar voor het test borduur.  Nu zie je dat hij 41 kleuren aangeeft. Ik selecteer gewoon de functie in 1 kleur borduren zodat ik niet elke keer mijn machine opnieuw aan hoef te zetten. Wat vinden jullie van de functie Rangschikken? Gaaf he

Voor nu Let’s sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie? Of het volgen van couture lessen? Like dan mijn Facebook of Instagram pagina!

 

Groetjes Bjorn

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 790 PRO
BERNINA 790 PRO
Borduurvoet #26L
Borduurvoet #26L

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam