Creatieve berichten over naaien

Cute & comfy loungewear set

door Nanine Gieles

Vaak als ik ‘s avonds in bed lig, mijn ogen sluit en de rust voel, zie ik allerlei stofjes en patronen voorbij komen (bij mij zijn dat geen schaapjes dus…). Maar ik maalde al weken over die mooie roze jacquard tricot die in mijn kast lag. Wat zou ik daar toch eens mee gaan maken? Het idee kwam maar niet… En toen ineens had ik het: ik wilde ‘dit shirt’ en ‘deze broek’ met ‘die stof’ maken! Herkennen jullie dit soort eureka-momenten? Je kunt het namelijk ook gestructureerder aanpakken: eerst het patroon uitzoeken en dan de stof erbij kopen. Maar op een of andere manier werkt dat nooit bij mij. Enfin, terug naar mijn verhaal. Ik vertel je hoe je deze loungewear set kunt naaien!

Loungewear naaien met de perfecte machine

Ik was er dus uit, ik ging een legging en een top maken van dezelfde stof. Wat enorm hielp bij het maken van deze tweedelige outfit was het feit dat ik er de perfecte machine voor had staan, de BERNINA L 890! Deze lock/cover combimachine mocht ik van BERNINA lenen en testen voor de Instagram live demo; deze komt later nog op de blog. Maar dat was dus ook hét moment om er deze gave loungewear set van te naaien. Zo kon ik helemaal los met decoratieve coverstitch steken. Aangezien ik geen covermachine heb, is dit iets wat ik normaal gesproken niet kan doen.

Image of BERNINA L 890.

BERNINA L 890

De L 890 is perfect geschikt voor het werken met alle soorten stoffen, inclusief gebreide en geweven stoffen. Geniet van de ultieme overlockervaring bij het combineren van de vele voorgeprogrammeerde steken met prachtige decoratieve garens.

Meer informatie

Loungewear naaien - eindresultaat

Loungewear

Knipmode flared legging

Volgens Vogue is de skinny jeans allang niet meer in de mode. Het is tijd voor wat anders! Bijvoorbeeld voor een broek met wijde pijpen. Als je zo’n model combineert met een comfortabele, rekbare stof krijg je de ultimieme corona-proof (denk aan: thuiswerken, thuiszitten, thuishangen, etc.) broek: de flared legging! Gelukkig dacht Knipmode precies zo, en bracht dit patroon uit in 2020.

Als je het patroon eenmaal goed hebt (ik moet bij broeken altijd wat aanpassen), zit de broek zo in elkaar. De naden heb ik gelijk gelockt met de 4-draads locksteek. Ik pastte hierbij het mtc (Micro Thread Control) van de L 890 wat aan. Het mtc maakt het heel gemakkelijk om snel een perfecte locksteek te krijgen. De zoom stikte ik door met een kettingsteek, één van de coversteken. De kettingsteek lijkt op de goede kant van de stof op een gewone naaisteek, maar in tegenstelling tot een gewone naaisteek rekt de kettingsteek mee en is daardoor ideaal voor het doorstikken van rekbare stoffen.

BERNINA L 890

Shirt met deelnaden

Het shirt is een eigen patroon, geïnspireerd op een gekocht shirt. Het bestaat uit een voorpand, achterpand en twee ingezette rechte stroken aan de zijkant. Je krijgt hierdoor twee deelnaden aan de voorkant en twee aan de achterkant. Wederom heb ik alle naden van de top gelockt. De deelnaden heb ik vervolgens met de ‘reverse coverstitch’ doorgestikt. Deze reverse coverstitch is een gewone coversteek maar je stikt hem op de verkeerde kant van de stof (aan de binnenkant dus), in plaats van op de goede kant. Deze steek heb ik ook gebruikt om een sierstiksel over middenvoor bij de halslijn te maken (zie foto). Voor de sierstiksels gebruikte ik Isacord borduurgaren in de grijper, zodat het net dat mooie glansje krijgt. De halsboord heb ik doorgestikt met een kettingsteek.

Siernaden met de L 890

Siernaden

Loungewear naaien - reverse coverstitch

Reverse coverstitch

Sierbandje

Als puntje op de i, bevestigde ik nog een leuk (niet-rekbaar) sierbandje mee op de schoudernaden en de zijnaden van de legging. Dit deed ik met mijn favorietje voetje, smalle kantvoet #10D, op mijn favoriete naaimachine, de BERNINA 590. Beide kanten van het sierbandje stikte ik vast met een gewone steek.

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Image of Smalle kantvoet #10.

Smalle kantvoet #10

De smalle kantvoet #10 is ideaal voor doorstikken, zomen en versieren. Door de speciale geleidingsplaat worden er exacte rechte naden gecreëerd.

Meer informatie

Loungewear naaien - siernaden

Loungewear naaien - siernaad

Ik ben erg blij met het eindresultaat, de outfit is niet alleen ‘cute’ maar ook comfortabel. En dat betekent gegarandeerd veel draagplezier!

Loungewear naaien - eindresultaat

Mocht je meer foto’s willen bekijken? Of meer van mijn projecten willen zien? Volg me dan op Instagram: Nanine’s naaiatelier!

Als je vragen hebt over het bovenstaande, laat het dan gerust weten in de comments!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam