Creatieve berichten over naaien

Zomer blouse met rolzoom ruches

Zomer blouse met rolzoom ruches

Het lijkt wel of ik geen genoeg krijg van ruches, ruffles of voilants. Ook deze keer weer werden er ruches toegevoegd aan een lekker zomerblouse. In deze blog laat ik zien hoe je de beste rolzoom krijgt die gezien mag worden en deel ik nog wat tips voor het naaien met de bernette 64 AIRLOCK.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie
Tap to read in English

Rolzoom ruches

In deze blouse wordt aan de voorkant aan beide zijdes twee ruches gestikt. De ruches zijn rechte stroken die je eerst aan één zijde afwerkt met een rolzoom. Bij rolzoom maakt de draad van de bovengrijper lussen om de snijrand. De draad van de ondergrijper loopt recht met het verloop van de naalddraad aan de onderkant van de
steek. Om voor de te gebruiken stof de juiste instelling te vinden maak je eerst een (paar) proeflapjes

Basis instelling

Voor de rolzoom gebruik je alleen de rechter naald. Verwijder zonodig eerst de linker naald en garenklos. Zorg dat je rechternaald in orde is. Ik zou voor de zekerheid altijd een nieuwe naald pakken, omdat de rolzoom straks goed zichtbaar is en je wil dat hij zo optimaal mogelijk lukt. Gebruik dan ook goed lockgaren. Voor dit project maak ik gebruik van Seracor lockgaren van Mettler.

In de gebruikshandleiding wordt de basisinstellingen als het volgt weergegeven:

 • Rolzoom hendel op ‘R’
 • Draadspanning
  • rechternaald: 4,5
  • bovengrijperdraad: 5
  • ondergrijperdraad: 7
 • Snijbreedte (mes): 5
 • Steeklengte: 1,5
 • Differentieel: 1

Aanpassen

Voor iedere stof pakt de rolzoom net wat anders uit. Met de uitleg onder het kopje ‘Proeflapje’ in de gebruikshandleiding pas je de instellingen zonodig wat aan.

Voor het gebruikte katoen ging de spanning van de onderdraad wat hoger (7,5), de steeklengte naar 1 en het differentieel naar o,6. Hiermee volgde ik deels de instructie voor wanneer de naad rimpelt. Dit is een kwestie van proeflapjes.

Aangepaste steeklengte

Mooie rolzomen

Tip:Knip de strook voor de ruches wat breder. Mocht er toch nog een stukje niet mooi zijn gelockt heb je de ruimte om de strook opnieuw te locken. Voor het bevestigen van de ruches knip je hem eers eenvoudig op maat.

Ruches rimpelen

De ruches worden voor het bevestigen eerst gerimpeld. Stik hiervoor met steeklengte 6 twee evenwijdige lijnen op 0,5 cm van de kant en ca. 1,2 cm van de kant. Bevestig de uiteindes aan de blouse en rimpel het teveel aan stof tot de lengtes overeenkomen.

Evenwijdige stiklijnen

Klaar om te rimpelen

Genoeg gerimpeld, zet de draad even vast aan de speld

Wanneer de ruches zijn bevestigd werk je de naad van de buitenste twee ruches af met een 3 of 4 draads overlocksteek. De voorste/binneste ruches worden afgewerkt door het bevestigen van de knipenbies. Na het strijken stik je smal op de kant  op de blouse door, zodat de ruches de juiste kant op blijven vallen.

 

Links en rechts

Voorste ruche afgewerkt door knopenbies

 

4 draads overlocksteek

Strijken voor doorstikken

Doorstik garen

 

Smalle kantvoet 10D

Doorgestikt

 

Lock tips

Lusjes

Wanneer je zeker weet dat je de draadinstellingen juist hebt, de naalden goed zijn, je mes nog scherp is en je lockgaren van kwaliteit…..en je dan nog steeds lusjes aan de zijkant houdt. Kijk dan eens of de volgende tip werkt.

Zorg ervoor dat je werk ook achter de voet evewijdig loopt. Vooral bij dunne stoffen heeft het de neiging ‘weg te lopen’.

Toch weer die lusjes

De stof is al onder het voetje verschoven naar links waardoor lusjes ontstaan. 

Hier ‘loopt de stof weg’

Houd de stof recht en evenwijdig achter het voetje, dit voorkomt wegglijden.

Houd de stof evenwijdig

Weg lusjes

Handige zoom

Wanneer de stof eigenlijk niet hoeft te worden afgewerkt, omdat hij toch ingevouwen wordt lock ik het meestal toch. Dit maakt het namelijk makkelijk om in te vouwen bij bijvoorbeeld een hals afwerking of een zoom. Je kunt het gelockte eventueel eerst strijken alvorens de zoom of afwerking te stikken.

Halsafwerking met biaisband

Invouwen gaat eenvoudiger

Eventueel eerst strijken

Afwerken zoom mouw

Deze zomerblouse met rolzoom ruches is een heerlijke aanvulling op mijn zomergarderobe die recentelijk is verrijkt met een toffe broek ‘Sunny’. Hoe toepasselijk. Het patroon hiervan komt uit de nieuwste Inspiration Magazine. Met een los ceintuur is de blouse op twee maniere te stylen. Welke is jouw favoriet?

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam