Creatieve berichten over naaien

Wrap up #REFEBULOUS

Let’s wrap up #REFEBULOUS2023

De maand februari stond voor mij en voor vele enthousiastelingen op Instagram in het teken van #REFEBULOUS. Zoveel toffe naaiprojecten zijn er gedeeld in de verschillende categorieën: Repair, Refashion & Reuse. Het was een groot succes!

Mijn #REFEBULOUS2023 bestond vooral uit projecten binnen de Refashio en Reuse categorieën. In maart zal ik me wagen aan de repareer stapel in de volgende Instagram naaichallenge: #MendMarch

Click to read in English

Projecten #REFEBULOUS2023

Ik gebruikte boodschappentasjes, verschillende breisels, hergebruikte vele restjes op verschillende manieren en pakte zelf mijn haaknaald erbij. In deze blog deel ik wat van deze projecten. Meer informatie en leuke video’s vind je op mijn Instagram profiel: @madebyLIESL

Bekijk de hashtags #REFEBULOUS en REFEBULOUS2023 en je ziet ook de projecten van alle anderen.

REFEBULOUS Refashion

Kleurrijk vest

Van verschillende breisels maakte ik een nieuw over de top kleurrijk vest. Ik ben een fan van gehaakte of gebreide truien en vesten met oversized mouwen in een toffe steek. Nou kan ik wel breien en haken, maar het zou me een eeuwigheid kosten om het te maken. Dus ging ik het naaien van kledingstukken gevonden in de kringloop of achter in mijn kast en niet meer passend of met overwijderbare vlekken. Uiteindelijk hergebruikte ik een trui, een vest en twee jurkjes. Mijn eerst REFEBULOUS Refashion van deze blog.

Alle opties

Een extra kleurboost gaf ik het met gehaakte polkadots, manchetten en het roze deel van de voorpanden. Het was een project waarmee ik ook de liefde voor haken opnieuw vond. Het nieuwe vest is voornamelijk weer met de naaimachine in elkaar gezet. Maar nadat ik de naden met naadband en de bernette 64 AIRLOCK had gefixeerd. De manchetten bevesigde ik al hakend aan de genaaide mouwen. Bekijk het in deze video.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

Polkadots haken

Mouwboord

Gehaakte stuk wordt vastgenaaid

Mouwboord wordt vastgehaakt

Looooove it!

Fibre Mood Harper top

Midden in de REFEBULOUS maand viel ook de Linkparty van FibreMood. Enthousiaste Sewista’s mogen dan van te voren een patroon uitkiezen om tijdens het verschijnen van de nieuwe FibreMood al te kunnen tonen. Een mooi moment voor een Refashion project. Ik toverde een kringloop denim overhemdjurk, die ik niet meer draag, om in een vlotte Harper top. Ik hackte het patroon zodanig dat ik de kraag, de manchetten en de knoopsluiting kon hergebruiken. Mijn tweede REFEBULOUS Refashion.

Manchetten

Kraag en knoopsluiting

Losse kraag

Met dit patroon wijk ik wel af van mijn eigen ultime refashion tip: Kies een patroon met veel kleinere onderdelen. Dit Harper patroon bestaat voornamelijk uit drie grote patroondelen. Het voorpand en de schouder/mouw partij (dat is één patroondeel) kon ik redelijk heel uit de beschikbare stof halen. Het achterpand werd uiteindelijk een enorme puzzel.

Grote puzzelstukken

Kleiner

Kleinst

Rug puzzel

De mouwen werden verlengd door de manchetten en split er weer aan te zetten. Een geluk dat het riempje om de mouw op te houden nog steeds op de goede plek zit. 

Mouw riempje

De knopenbies kon ik intact laten. Alleen aan het bovenste stukje was de afwerking niet netjes. Dit los je mooi op met kleurrijk biaisband. Hoe je dit band kan maken laat ik verderop in deze blog zien.

Kleurrijk biaisband

Nette afwerking

Een tof resultaat, mijn Hacked Harper:

REFEBULOUS Reuse

Kleine Tailor’s ham & Yoga bolster

Twee projecten waarbij ik reststoffen zowel aan de binnen- als de buitenkant gebruikte: Een kleine Tailor’s ham en een yoga bolster.

Tailor’s ham

Nadat ik in eerdere REFEBULOUS challenge een Tailor’s ham van normaal formaat maakte was het nu tijd voor een handige kleine variant ideaal voor het strijken van kleinere rondingen, bijvoorbeeld bij het maken van een bustier.

Die blog over de Tailor’s ham van normaal formaat lees je hier en dat patroon download je via mijn website.

Ik nam twee cirkels met een diameter van 7 cm van een restje Vegan Wool en één evengrote (patchwork) cirkel van katoen. Houd bij het tekenen van de cirkels er rekening mee dat ze na het vullen 3D worden en dus kleiner qua omtrek. Je knipt wat ruimere cirkels dan de uiteindelijk gewenste grootte.

Normaal en klein

De cirkels

Je naait de cirkels met de goede kanten op elkaar. Aan een kant liggen twee lagen, de Vegan Wool en het katoen. Laat een keergat open. Let bij het keren erop dat de katoenen laag na het keren met de goede kant weer naar buiten wijst.

Alle restjes van het #REFEBULOUS colour blocked sweatsuit van vorig jaar gingen erin. Ik heb ervoor gezorgd dat de kleine ham vrij stevig is door de kleiner geknipte restjes er echt goed in te duwen. Mijn hulpmiddel (een eetstokje) brak zowat. Er kan echt meer in dan je denkt. Alle restjes zijn van (meerendeel) katoen, het moet namelijk tegen de hitte van het strijkijzer kunnen. Sluit tot slot de vulopening met de hand.

Vulopening

Restjes

Er kan nog meer bij

Sluiten

Yoga bolster

Het tweede reuse ‘vul-project’ is een yoga bolster of meditatie kussen. Gemaakt met canvas en corduroy stof. De stoffen zijn tweedehands of over van een eerder project. Ik nam de maten van een online voorbeeld, waardoor het veel te groot werd.

De afmetingen die ik uiteindelijk gebruikte (in cm, zonder naadtoeslag):
1. 15 x 50
2. 10 x 50
3. 20 x 50
4. 15 x 50

Verder knip je twee cirkels met een diameter van 8 cm en een handvat van 16 x 6 cm.

Je kunt ook alles uit één kleur knippen. De afmeting is dan (60 x 50). Of je kunt een andere verdeling maken. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot jouw restjes zijn. Neem wel een stevige stof, zonder rek.

Naai de afzonderlijke rechte delen aan elkaar. Je hebt nu een grote rechthoek. Sluit de lange zijde, laat in het midden een keergat open. Aan de korte zijde naai je aan weerszijde een cirkel, met de goede kanten op elkaar. Aan een zijde stik je gelijk het handvat mee. Deze heb je eerst met de goed kant op elkaar aan de lange zijde gesloten en gekeerd. Keer nu de bolster binnenstebuiten en vul hem via dit keergat.

Ik heb hem gevuld met een grote zak restjes. Ik heb ze niet persé kleiner geknipt, zoals in de Tailor’s ham. De bolster weegt uiteindelijk 2,5 kg⚖️🤩. Sluit het keer/vulgat. Nu we de bolster al een paar keer hebben gebruikt, denk ik dat er nog wat stof bij kan over een tijdje. 

Kleurrijk biaisband

De mooiste restjes bewaar je voor dit reuse patchwork project: Naai kleine lapjes stof aan elkaar met hulp van vlieseline band van 5 cm breed. Ik leg uit hoe.

De mooiste restjes

Start met een lapje dat met de verkeerde kant gericht is naar de plakkant van het vlieseline band. Dan leg je een volgend lapje er met de goede kant op en stik deze met met een smal naadje aan elkaar vast. Je stikt nu ook het vlieseline band mee. Vouw het zojuist vast gemaakte restje met de verkeerde kant naar de vlieseline plakkant en pak een nieuw lapje en herhaal de stappen.

Het wordt nog duidelijker in deze video.

Lapjesketting

Speel met de richting van het stiksel. Je kunt ook schuin de lapjes verwerken. Zorg er wel voor dat het lapje wanneer het omgevouwen wordt goed op het vlieseline band valt. Ik bereidde een rits aan lapjes voor.

Voorbereid

Wanneer je de gewenste lengte hebt strijk je de lapjes ketting, hiermee bevestig je alle lapjes aan het vlieseline band. Snijdt met een rolmes de lapjes ketting bij. Uiteindelijk is mijn ketting 6 cm breed en 3 meter lang. 

Strijk de lapjes vast

 

Bijsnijden

De lapjesketting vouw je in de lengte dubbel, strijk dit opnieuw en bewaar het voor het gewenste project. Denk aan het afwerken van een quilt of naden aan de binnenkant zoals in de Harper top hierboven.

Op de rol

Jas van tasjes

Dit project is een samenwerking met @TheGreenlist.nl, zij deelt online tips voor een duurzamer leven. Ze plaatste in januari een post op Instagram waarin ze haar frustratie deelde over hoeveel tasjes ze (vaak ongevraagd) als PR materiaal opgestuurd kreeg. Ik dacht gelijk, met die tasjes kan ik wat anders maken en stuurde haar een bericht. Zij zocht op datzelfde moment naar iemand die van deze tasjes een jas voor haar wilde maken. Twee zielen!


Haar wens een soort army jacket met veel zakken, een strikceintuur en een opstaand kraagje. We kwamen uit op het parka patroon van Inspiration Magazine, waar ik eerder een knalgele zomerse variant mee naaide.

 

Ze houdt van kleur en dat werd een uitdaging aangezien de meeste tasjes beige en zwart waren. De enige blauwe tas heb ik tot het laatste kleine restje verwerkt in de jas. Een roze rits en dito restje biaisband bracht nog een beetje meer kleur in het jack. En ook de print van OxfamNovib aan de achterzijde haalde de jas qua kleur meer op.

Beetje kleur

Print op de rug

Statement rug

De toffe tekst: There is only one rule in fashion, recycle your clothes’ moest absoluut terugkomen. En na het wassen en strijken van de tasjes besloot ik welke tasjes ik zou kunnen gebruiken. Na het maken van een aantal schetsen kon ik gaan puzzelen en durfde ik te knippen.

Schetsen van opties

Tekst knippen

Er was nogal wat verschil in dikte van stof en ook hoe vast de stof geweven was. Om de verschillende structuren wat meer op elkaar te laten lijken verstevigde ik de wat slappere tasjes met vlieseline.

Details

De zakken en kleppen werden afgewerkt met een dubbelstiksel en later voegde ik ook nog wat stoere studs aan toe. Net als de drukknopen gaf dit de jas nog wat extras. Verschillende labeltjes van de tassen zijn hergebruikt en mijn eigen LIESL label mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Studs

Details

Met wat lussen en een ceintuur kan je de jas nog wat meer tailleren. Een houten hanger van één van de tassen wordt uiteraard ook hergebruikt.

Ceintuur

Tweede jas

Ik houd van een net afgewerkt jack, dus hij moest worden gevoerd. In mijn restjes voorraad vond ik rood satijn dat ik hiervoor ideaal vond. Helaas was het net niet voldoende voor de hele jas en zo kon ik nog wat meer kleur toevoegen met wat restjes sweaterstof. In feite maakte ik een tweede jas.

Door de originele ritstrekker te vervangen met een omkeerbare ritstrekker kan je de jas aan twee kanten dragen.  Deze tweede jas werkt ik net wat anders af. In plaats van een ceintuur kreeg deze een tunnel voor een koord. Met het allerlaatste restje rood besloot ik op het laatste moment toch nog zakken toe te voegen. 

Omkeerbare ritstrekker

Binnestebuiten

Het rood van de tweede jas matchte zo goed bij de OxfamNovib print, dat ik ook het laatste restje van deze print besloot terug te laten komen als patch. Met een beetje textiellijm fixeerde ik het smalle naadje, voordat ik het onderaan de mouw terug liet komen aan de tasjes-kant. Met Open borduurvoet #20 kon ik goed zien hoe ik de patch vastnaaide.

Image of Open borduurvoet #20.

Open borduurvoet #20

De open borduurvoet #20 is ideaal voor borduren met de naaimachine. Dankzij de grote uitsparing kan de voet probleemloos over dichte steken glijden.

Meer informatie

Dit restje…

wordt een patch

Gestikt

Wat een plezier was het maken van deze jas. En hoewel hij niet voor mij is, kon ik het niet laten om hem toch ook zelf te passen en hier te showen.

Buitenstebinnen

Er is weer een boel hergebruikt en geïnspireerd deze REFEBULOUS  maand. Laat dat nou precies de bedoeling zijn van de challenge. Zo blij! Zie ik je volgend jaar weer?

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

www.marlieswitjes.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam