Creatieve berichten over quilten

Start met patchwork met voet 97D

Start met patchwork met voet 97D, om praktisch en comfortabel te werken. Door de opbouw van de persvoet krijg je nauwkeurige naden. In januari 2023 is deze persvoet het accessoire van de maand. Lees er meer over in het betreffende blogbericht.

Ik heb zelf al enkele quilts gestikt, en ik houd nogal van snelle en praktische werkwijzen. Persvoet Patchworkvoet #97 lijkt me dan ook de aangewezen hulp om de naden te stikken. Door de toevoeging D achter de nummering van de persvoeten weet je dat de voet geschikt is voor het boventransport, ‘dual transport’.

Image of Patchworkvoet #97.

Patchworkvoet #97

De Patchworkvoet #97 is ideaal om mee te patchworken en voor ander precisiewerk.

Meer informatie

Dit project kan je maken als ‘herinneringsquilt’, bijvoorbeeld met de hemden van een overleden dierbare, of van de kindertijd van zoon of dochter. Ik vond enkele passende herenhemden en ging ermee aan de slag.

 

Benodigdheden voor een eenvoudige quilt:

  • 3 hemden in dezelfde kleurstijl, maar met een verschillend motiefje, 1 hemd in contrasterende kleur (of een restje katoen). Ik knip de vierkantjes op een grootte 15 x 15 cm, naden inbegrepen voor een quilt met 6 rijen van 9 vierkantjes.
  • Mettler Seralon naaigaren
  • biaisband in een passende kleur
  • vulling (batting) als tussenstof
  • Een extra lap stof ter grootte van het project, als achterkant.
  • Persvoet 97D en de Stiksteekplaat 0 mm
  • wegstrijkbare stift
  • rolmes, meetlat, snijmat zijn heel handig!
Image of Stiksteekplaat.

Stiksteekplaat

De stiksteek-/CutWorksteekplaat is een professioneel hulpmiddel voor kleine en grote werkzaamheden met rechte steken en is ideaal geschikt voor CutWork- en CrystalWork-projecten.

Meer informatie

Start met patchwork met voet 97D BERNINA

 

Waarom is voet #97D zo interessant?

Laat ons deze persvoet eerst eens van dichterbij bekijken.

De verschillende afmetingen en inkepingen zijn een richtlijn om met correcte naden te werken. In de Amerikaanse quiltgewoontes wordt er dikwijls met een naadwaarde van 6mm gewerkt. Dit is de 1/4″ markering. Je kunt die links en rechts op de persvoet terugvinden. Zelf wil ik liever een naadwaarde 7 mm aanhouden en daarom mik ik om te geleiden naast de achterkant van de persvoet, op het breedste deel.

De persvoet wordt verder ook nog met een naadgeleider geleverd, zodat het makkelijker lukt om de correcte afstand vanaf de stofrand aan te houden.

Je zet die naadgeleider eenvoudig vast met de bijgeleverde schroef in een gaatje van de machine.

Als je de geleider gebruikt, en voor een 9 mm naast de tandjes van het stoftransport plaatst, krijg je een naadwaarde van 1 cm.

Voor patchwork is dit vrij breed, maar indien je een losgeweven stof gebruikt, kan het toch nuttig zijn.

 

Werkwijze om patchwork te naaien met voet #97D:

Snijd vierkantjes uit de hemden, met een grootte van 15 x 15 cm. Een rolmes, snijmat en liniaal zijn ideaal voor dit klusje. Begin met de mouwen en een voorpand te versnijden. Als je een rand wil toevoegen achteraf kun je het rugpand nog goed gebruiken.

Rangschik de lapjes in een gewenste volgorde, en plaats de contrasterende vierkantjes ertussen.

Het is wel zo praktisch als je ze nummert met een wegstrijkbare stift. Een foto van de puzzel is ook wel handig om achteraf te reconstrueren.

Stik dan de lapjes per rij aan elkaar, met het boventransport ingeschakeld. De cijfertjes zijn handig om de volgorde terug te vinden.

 

Nog een handigheidje:

Bij het gebruik van de rechte stiksteekplaat geef je dit best in, in de instellingen van de machine. Zo vergrendel je de steekbreedte. Je kan de naaldstand hierdoor niet verplaatsen naar links of rechts. Wanneer je deze instelling hebt gekozen, krijg je een slotje te zien in het menu.

Om de naadjes te stikken gebruik ik 2 steeklengtes: een kleine steeklengte (1.75) voor het begin en het einde van een naad. Daartussenin stik ik met steeklengte 3, zoals ik standaard doe.

Om niet steeds de lengte van de steek te moeten instellen, heb ik de zigzagsteek met een aangepaste instelling opgeslagen: steekbreedte 0 en steeklengte 1.75. Bij het hechten ga ik met deze korte steeklengte slechts 1 steek terug. Dit voorkomt dat ik dikke naden krijg op de randen door net naast de vorige steek te stikken bij het hechten.

Je stelt deze steek definitief in (tot je de wijziging terug ongedaan maakt), door op ‘mem’ te klikken in het menu. Zo wissel ik tussen de beide steekinstellingen en naai ik vlot door. Door de toets ‘mem’ in te stellen, blijft deze instelling behouden wanneer je de naaimachine terug uitzet en een andere keer verder stikt. Je verwijdert de instelling door terug op ‘mem’ met het kruisje te klikken. Dan heb je weer de standaardinstelling van de betreffende steek.

Start met patchwork met voet 97D als een beginnersproject. De persvoet helpt je om nauwkeurig en snel te werken. Later bekijken we verder de afwerking van deze herinneringsquilt. Lees je dan weer mee?

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Amann Mettler Seralon garen, biaisband, herenhemd, katoen, katoenen hemd
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Patchworkvoet #97
Patchworkvoet #97
Stiksteekplaat
Stiksteekplaat

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam