Creatieve berichten over naaien

Zelf tekenen – kraag met staander

In deze blog leg ik uit hoe je zelf een kraag met staander kunt tekenen op een bestaand patroon. 

Als uitgangspunt heb ik de fashion in a box met patroon van de Knipmode gebruikt. Super leuk patroon met mooie pasvorm en prachtige stof. Ruim voldoende om ook deze hack mee te maken. Hoe je de polo sluiting kunt maken lees je in mijn vorige blog bericht.

Benodigdheden

  • ruitjes patroon papier
  • potlood
  • liniaal
  • coupeuse mal (gebogen liniaal)
  • geodriehoek

Kraag met staander tekenen

Gebruik voor het tekenen van de kraag met staander ruitjes patroon papier. Meet vooraf de halslijn op van je patroon. Dit doe je door je meetlint rechtop langs het patroon te laten lopen (als je het plat legt kun je de ronding niet goed meten). De meeste patronen worden getekend op een half voor- en een half achterkant. Als je deze meet krijg je de halve halslijn. In de vorige blog heb ik eerst een polosluiting gemaakt met 1,5 cm overslag. Zie de link daarvoor hierboven.

Staander:

Vanuit A teken je een lijn naar links met de lengte van de halve halslijn -0,5 cm (A1). Vervolgens teken je een lijn omhoog vanuit A en zet daar de staander breedte op af van bijvoorbeeld 2 cm (B) en 2cm naar het C punt. Tip: gebruik je een dunne stof dan is een staanderbreedte van 2cm voldoende, bij dikkere stof 3cm. Teken een rechthoek en merk de punten B1 en C1. Teken vanuit A naar B1 een vloeiende lijn, zorg ervoor dat de eerste 2cm horizontaal zijn. Evenredig aan de lijn A-B1, teken je een vloeiende lijn vanuit B naar C1. Op het B1 punt teken je een lijn haaks omhoog( gebruik hiervoor een geodriehoek). Verleng de lijn A-B1 met de overslagbreedte. Deze is in mijn voorbeeld 1,5 cm. Lees hiervoor mijn vorige blog: zelf tekenen- polo sluiting. En teken de lijn vloeiend naar de MV lijn boven. Teken nu waar het knoopsgat moet komen op de MV lijn. 

Kraag:

De volgende stap is de kraag tekenen. Hiervoor ga je weer een rechthoek tekenen. Vanuit A naar B ga je 2 cm omhoog. Van B naar C teken je de gewenste kraagbreedte aan de midden achter, bijvoorbeeld 5 cm. Vanuit A markeer je punt A1 de halve halswijdte -0,5 cm. Teken vanuit B een vloeiende lijn, zorg ervoor dat de eerste 2 cm horizontaal zijn. Van A1 naar A2 is in dit voorbeeld 2cm. De kraag teken je naar eigen smaak verder in.

 

 

De tekening van je kraag is af! Je bent nu klaar om je kraag uit de stof te knippen. Knip de staander en de kraag twee maal uit op de stofvouw. Verstevig van beide 1 deel.

Voor het naaien van de kraag met staander heb ik een hele fijne manier, die anders is dan die je in de bladen leest. Het resultaat is echt heel mooi. Dit kun je lezen in mijn blog: kraag met staander tutorial, die ik een paar maanden geleden heb geschreven.

Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaat van de kraag met staander. 

Wist je dat het tekenen van deze kraag een onderdeel is van de opleiding patroon tekenen? Meer weten, check de site https://www.kyrewiet.nl/

Wil je meer zien van mijn maaksels of die van mijn cursisten, volg mij op https://www.instagram.com/atelierkyrewiet/ of https://www.facebook.com/kyrewiet

Liefs,

Kyrsten

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam