Creatieve berichten over naaien

Tricot

De eerste zomerdagen hebben hun intrede gedaan én de winkels liggen vol met tricot stoffen dus dat vráágt natuurlijk om gebruikt te worden voor T-shirt en topjes! Ik heb zelf dan ook al weer heel wat uurtjes besteed aan het maken van leuke zomer shirts.

Maar ik wil het deze keer niet hebben over het naaien van shirts maar over een goed patroon voor T-shirts en topjes. Het is mij opgevallen dat er weinig (of lees geen?) patronen zijn van een gewoon, heel simpel, basis T-shirt. Oké, wie een goed patroon weet, meldt dit! Want met een basis patroon van een shirt kun je voor iedere dag van de zomer wel een variatie maken.

Als basis voor mijn shirts en topjes, heb ik het patroon uit StitchatHome (uitgave nr. 36, 2011) genomen. In deze uitgave van StitchatHome is gebruik gemaakt van een T-shirt patroon welke getekend is met het Patternmaker patroonteken systeem. Dit patroon is gratis te downloaden voor abonnees maar het tijdschrift is ook te bestellen waardoor het patroon alsnog gratis gedownload kan worden.

En met dat geweldige zomer weer van afgelopen dagen ben ik natuurlijk begonnen met topjes!

Het basispatroon heb ik hiervoor iets aangepast. Om te beginnen, de armsgaten. Een topje heeft een iets ander armsgat dan een shirt met mouw. Ik heb het armsgat daarom iets dieper gemaakt. Niet te veel want ‘inkijk’ vind ik niet leuk. Op de schouder is het iets smaller gemaakt. Hoeveel smaller/dieper is natuurlijk afhankelijk van het patroon welke gebruikt word. Hier is in beide gevallen 2 cm verkleind/verdiept.

En dan is het natuurlijk dé kunst om een mooi nieuw armsgat te tekenen. De eerste keren wanneer zelf getekend of veranderd wordt, is dit best lastig. Maar na een aantal keren zal het tekenen van patroonlijnen steeds gemakkelijker gaan. Gewoon doen, dus!

Nu wil ik nog een watervalhals. Er kan nog gekozen worden de hals iets te verbreden. Hiervoor verbreed ik de hals 1.5 cm. Ook verdiep ik de achterhals 1 cm. Een topje mag wel een iets ruim halsgat hebben. Middenvoor hoef ik niets veranderen. Hier komt straks de ‘waterval’.

Nu is mijn patroon klaar voor de laatste verandering. De hals! Hiervoor teken ik hulplijnen vanaf de schouder en middenvoor. Deze lijnen moeten echt horizontaal en verticaal lopen zodat een haakse hoek ontstaat.

Teken nu een hulplijn vanaf de zijnaad (ongeveer 2 cm onder het armsgat) tot de middenvoorlijn. Knip deze lijn in tot net voor het punt op de zijnaad.

Draai het bovenste gedeelte nu omhoog. De hoeveelheid is afhankelijk van wat gewenst is. In dit voorbeeld is 12 cm open gedraaid. Dit gedeelte van het patroon tekenen is echt even uit proberen. Voor een ieder telt een eigen resultaat welke bereikt moet worden. Maar bedenk wanneer deze eerste keer niet helemaal het juiste resultaat bereikt is: gewoon nog een keer proberen want er is zoveel keus in tricot!!

Nu opnieuw lijnen tekenen zodat weer een haakse hoek ontstaat (bij patroontekenen op papier; leg een stuk papier onder het patroon en plak dit vast met plakband).

De watervalhals is nu klaar. Nog wel even het rare ‘knikje’ in de zijnaad bijwerken. Als laatste kan er nog een beleg aan de halslijn toe gevoegd worden. Soms doe ik dat niet en werk ik de rand met een rolzoom af. Afwerken met een leuk sierbandje kan ook. Ik kies uitsluitend voor deze oplossingen als mijn stof niet lang genoeg is. Wanneer ik voldoende stof heb dan teken en knip ik een beleg.

Laat de zomer nu maar komen!!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht