Creatieve berichten over naaien

Tricot

De eerste zomerdagen hebben hun intrede gedaan én de winkels liggen vol met tricot stoffen dus dat vráágt natuurlijk om gebruikt te worden voor T-shirt en topjes! Ik heb zelf dan ook al weer heel wat uurtjes besteed aan het maken van leuke zomer shirts.

Maar ik wil het deze keer niet hebben over het naaien van shirts maar over een goed patroon voor T-shirts en topjes. Het is mij opgevallen dat er weinig (of lees geen?) patronen zijn van een gewoon, heel simpel, basis T-shirt. Oké, wie een goed patroon weet, meldt dit! Want met een basis patroon van een shirt kun je voor iedere dag van de zomer wel een variatie maken.

Als basis voor mijn shirts en topjes, heb ik het patroon uit StitchatHome (uitgave nr. 36, 2011) genomen. In deze uitgave van StitchatHome is gebruik gemaakt van een T-shirt patroon welke getekend is met het Patternmaker patroonteken systeem. Dit patroon is gratis te downloaden voor abonnees maar het tijdschrift is ook te bestellen waardoor het patroon alsnog gratis gedownload kan worden.

En met dat geweldige zomer weer van afgelopen dagen ben ik natuurlijk begonnen met topjes!

Het basispatroon heb ik hiervoor iets aangepast. Om te beginnen, de armsgaten. Een topje heeft een iets ander armsgat dan een shirt met mouw. Ik heb het armsgat daarom iets dieper gemaakt. Niet te veel want ‘inkijk’ vind ik niet leuk. Op de schouder is het iets smaller gemaakt. Hoeveel smaller/dieper is natuurlijk afhankelijk van het patroon welke gebruikt word. Hier is in beide gevallen 2 cm verkleind/verdiept.

En dan is het natuurlijk dé kunst om een mooi nieuw armsgat te tekenen. De eerste keren wanneer zelf getekend of veranderd wordt, is dit best lastig. Maar na een aantal keren zal het tekenen van patroonlijnen steeds gemakkelijker gaan. Gewoon doen, dus!

Nu wil ik nog een watervalhals. Er kan nog gekozen worden de hals iets te verbreden. Hiervoor verbreed ik de hals 1.5 cm. Ook verdiep ik de achterhals 1 cm. Een topje mag wel een iets ruim halsgat hebben. Middenvoor hoef ik niets veranderen. Hier komt straks de ‘waterval’.

Nu is mijn patroon klaar voor de laatste verandering. De hals! Hiervoor teken ik hulplijnen vanaf de schouder en middenvoor. Deze lijnen moeten echt horizontaal en verticaal lopen zodat een haakse hoek ontstaat.

Teken nu een hulplijn vanaf de zijnaad (ongeveer 2 cm onder het armsgat) tot de middenvoorlijn. Knip deze lijn in tot net voor het punt op de zijnaad.

Draai het bovenste gedeelte nu omhoog. De hoeveelheid is afhankelijk van wat gewenst is. In dit voorbeeld is 12 cm open gedraaid. Dit gedeelte van het patroon tekenen is echt even uit proberen. Voor een ieder telt een eigen resultaat welke bereikt moet worden. Maar bedenk wanneer deze eerste keer niet helemaal het juiste resultaat bereikt is: gewoon nog een keer proberen want er is zoveel keus in tricot!!

Nu opnieuw lijnen tekenen zodat weer een haakse hoek ontstaat (bij patroontekenen op papier; leg een stuk papier onder het patroon en plak dit vast met plakband).

De watervalhals is nu klaar. Nog wel even het rare ‘knikje’ in de zijnaad bijwerken. Als laatste kan er nog een beleg aan de halslijn toe gevoegd worden. Soms doe ik dat niet en werk ik de rand met een rolzoom af. Afwerken met een leuk sierbandje kan ook. Ik kies uitsluitend voor deze oplossingen als mijn stof niet lang genoeg is. Wanneer ik voldoende stof heb dan teken en knip ik een beleg.

Laat de zomer nu maar komen!!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

19 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gré Van Schuylenburg

  Ik heb de waterval kraan nu op een eerder getekend patroon. Ik begrijp allen niet goed hoe je hem precies moet naaien en vouwen.

  • marleen de nys

   ook ik heb een patroon voor een waretvalhals.

   ik weet niet hoe ik deze in elkaar moet zetten

   bestaat er geen vidio van?

 • Nanda

  Ik heb je een mail gestuurd naar het adres wat bij een van je meldingen staat, heb je mijn verzoek ontvangen over het pdf bestand?, want ik kan met mijn computer niet kopieren en plakken van de site.

 • janneke

  Hallo Nanda. Je kan de tekst en foto’s van de blog gewoon kopiëren en in een documentje plakken. Dan kun je het ook uit printen. Mocht het niet lukken geef dan even je mail adres door. Vriendelijke groet Janneke

 • Nanda

  Hallo Janneke, heb je de uitleg inmiddels op pdf? Zou dit graag willen toepassen op een tricotjurkje. Loop al een tijdje te zoeken naar een oplossing en nu kan ik deze niet kopieren en plakken

 • joke polmp

  ik was al heel lang op zoek naar dit patroon .dus ben ik hier heel blij mee gr joke plomp

 • Caty

  Prachtige watervalhals-shirts. Maar ik heb een vraag voor Janneke: ik wil geen hals vanaf het halskuiltje, moet ik de hals dan b.v. vijftien centimeter uitdiepen?

 • Tineke

  Heel hartelijk bedankt, dit komt goed van pas, de uitleg over de waterval hals.
  Ik ga het snel uit proberen!

 • gerda groenevelt

  hoi Janneke,
  Ik ga je patro on ook gebruiken, ik heb ooit, ik denk een jaar of 5, 6 geleden een basispatroon overgenomen uit de Fimi. Deze gebruik ik altijd inmiddels al een paar keer opnieuw overgetekend, door het vele gebruik toch stuk gegaan, en nu even een nieuw voorpandje maken met een watervalhals.

 • Therese

  Duidelijk uitleg Janneke!
  Vooral voor diegene die zelf geen patronen kunnen tekenen zo kunnen ze een raderpatroon toch nog omtoveren tot een shirt met ‘n waterval hals.
  Dat vind ik het mooiste van bloggen je helpt zo elkander.

 • Janneke

  Roos; wil je me even mailen op jannekestuut@hotmail.com? Ik zit op dit moment op een camping in Groningen voor het Quiltfestival (zie blog van Geertje) en heb beperkt internet. Het lukt me nu niet je te bereiken.
  Annemarlies: Goed idee! Dat ik daar zelf niet aan gedacht heb. Ga ik maken en ik meld zodra het klaar is.

 • Annemarlies

  Hoi Janneke,
  Duidelijke uitleg zeg!
  Misschien is het een idee om deze uitleg ook als een PDF aan te bieden, zodat dit eventueel via printen, tablet of wat dan ook gelezen en bewaard kan worden.

 • Roos

  hallo Janneke, dit zijn inderdaad super leuke shirtjes.
  Maar in het nummer 36 staat geen patroon van een shirt om te printen? hoe heb jij dat gedaan?

 • klaske_bakker

  Bedankt voor deze praktische uitleg! Ik was juist op zoek naar een patroon voor een waterhals-topje, toevallig he>

 • rian v m

  Ik heb voor een simpel t-shirt de Ottobre Design voor dames gebruikt. Gisteren had ik gewoon een simpel patroon nodig. Zij verkopen trouwens ook een pakketje met basispatronen voor kinderen en dames. Moet je even op hun website kijken.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam