Creatieve berichten over naaien

Badjas met Decora Madeira lockgaren

Op dit moment ben ik met grote projecten bezig voor de carnaval en komt het er maar niet van om tussendoor nog iets anders te maken.
Om toch iets op dit Bernina blog te kunnen schrijven wil ik een  werkstuk laten zien dat ik vorig jaar heb gemaakt voor ziekenhuisopname.

Het patroon van de badjas komt uit patronenboekje van Lutterloh.

De tunnel van de badjas  is met Decora No.6 van Madeira garen  ( kleur 1595 cappuccino) afgelockt.
Madeira Decora is een glanzend decoratieve draad wat je gebruikt met de overlock.

Decora no.6 Madeiragaren voor de overlock

Het is te lang geleden om te beschrijven hoe ik mijn lock had ingesteld, wel dat ik een Topstitch naald heb gebruikt, deze naald laat het dikke draad soepel glijden.
Het bijpassend sluitkoord heeft precies dezelfde kleurtjes als het Decora garen van Madera, maakt het helemaal af.
Het lijkt of ik het zelf heb gemaakt maar dat is niet zo, dat is zo gekocht, maar zou uiteraard dus ook zelf gemaakt kunnen worden.

Voor het borduursel heb ik de kleuren van een bestaand patroontje aangepast aan de kleuren in het decoratieve lockgaren.
Bij het borduren heb ik water oplosbaar  folie gebruikt dit om te zorgen dat het borduursel niet in de hoge pool van de badstof wegzakt.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Dina Dina BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb een reactie gegeven, maar ik zie het hier niet terug!
  Heel erg bedankt voor uw antwoord en ik ben erg geholpen hiermee.
  Duidelijk is het zeker.
  Mvg

  Dina

 • Sylvia Kaptein BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Dina,

  De schrijfster van dit blogbericht is niet meer actief, vandaar dat ik je vraag zal beantwoorden.

  Het is zo te zien inderdaad gedaan met een lockmachine: dat heb ik zelf ook wel eens gedaan, alleen niet met een groot werkstuk. Je werkt dus met een strook, en niet met de hele badjas.

  Wat ik zou doen – als je toch de een badjas zelf gaat maken – is het bovenstuk voor een tunnel zo locken, en dat op de plek van de tunnel naaien, waarbij het lockgedeelte – siergedeelte bovenop komt te liggen. Je laat het mes gewoon zitten, en maakt langs een strook stof van de juiste maat rondom locksteken (in dit geval met een leuke gemêleerde bovendraad. Door het mes krijg je een nette, scherpe rand met sier(lock)steken.

  Je kunt  een tunnel maken door die strook stof tegen de voorkant naaien, op de plek waar het koord moet komen.Aan beide voorkanten maak je een opening waar je het koord dan doorhaalt. Die opening werk je zo onzichtbaar mogelijk af.

  Naai dan de strook met een bijpassende kleur in het midden van de locksteken op de badjas.

  Normaal gesproken naai je een strook tegen de binnenkant van de badjas, voor de tunnel, maar nu doe je dat op de buitenkant.

  Kun je hier wat mee? Laat anders even weten.

  Groetjes

  Sylvia Kaptein voor BERNINA

 • Dina Schuncken - van Hage BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo,

  Ik heb een vraagje over de siersteek bij de tunnel. Ik vraag mij af hoe dit wordt genaaid. Overlock als je de mes weghaalt, red je het nog niet volgens mij? Is het niet met de Coverlock gedaan? Ik heb een patroon besteld voor een badjas, (geen tunnel) hoe word deze erin genaaid?

 • Ingrid Weygers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb het garen gekocht, maar weet niet hoe het gebruikt wordt. Zet je op de Bernina locker als draad in de bovengrijper of in de rechternaald ? Het lukte mij niet… Daarom dat ik wat opzocht en bij jou terecht kwam.
  Mooie badjas gemaakt !

 • Therese BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Gerrie, Ik heb de decoradraad in de bovengrijper gedaan seralfil in de ondergrijper en in de linkernaald doorstikgaren.
  Vandaar de topstitch naald die ik heb gebruikt en heb ik boven dus onduidelijk staan welk garen ik daarin gebruikte.
  weet nog dat ik behoorlijk aan de spanningsknoppen heb zitten draaien tot ik een goed resultaat kreeg.

 • ggroenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Therese,
  Ben eigenlijk wel benieuwd welk garen je dan op de grijpers hebt gedaan. Als ik lock met het madeira decora garen doe ik dit namelijk op de bovengrijper, en soms ook op de ondergrijper, maar op de naalden doe ik gewoon lockgaren of borduurgaren.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam