Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de Maand augustus

Deze maand weer een geweldig Accessoire van de Maand, een absolute must have voor iedere naaister! De transporthulp voor knoopsgaten van BERNINA.

Deze transporthulp maakt het makkelijker om knoopsgaten te maken in lastige stoffen. Bijvoorbeeld in jasjes: als je een jasje maakt, zit je soms met het probleem van de naad, waar het knoopsgatenvoetje dan op blijft hangen, maar met de transporthulp is dat probleem opgelost!

Ik gebruik hem ook altijd als ik mijn broeken maak, en dat zijn vaak spijkerbroeken. De tailleband is dan erg dik en ongelijk met de naad, doordat jeans vrij dikke stof is. En zonder probleem krijg je de mooiste knoopsgaten.

Dit keer geen project, maar een paar voorbeelden met dikke stof.

De transporthulp bestaat uit twee delen, die op elkaar horen.

Hier bovenop wordt het knoopsgatenvoetje geklemd.

Tussen de twee losse delen komt de stof.

Mijn jeans.

Doordat de transporthulp breed is, blijft het knoopsgatenvoetje recht, ondanks de ongelijke en dikke naden.
Zo kan ik de mooiste knoopsgaten maken. Ik zet wel mijn steekbreedte op 9 mm, op deze manier krijg ik een mooi royaal knoopsgat, en persoonlijk vind ik dit wel mooi in een jeans.

Hier een voorbeeld met een dikke wollige stof.

Hiervoor neem ik twee stukken, waarvan ik een deel verstevig met vlieseline, zoals ik het ook zou doen als ik een jasje maak.
Deze stik ik dan aan elkaar en stik ik een voetje breed door.

Daarna knoopsgaten maken, ook deze stof wordt perfect getransporteerd dankzij de transporthulp, zo heb ik geen problemen met de naad aan de voorkant.

Ik heb verschillende knoopsgaten gemaakt, en ze zijn allemaal even mooi!

Van de linker knoopsgaten heb ik de steekbreedte aangepast naar 9 mm, en wat met de 7 serie mogelijk is (ook bij de 820, de 830 en de 580): ook de tussenruimte iets groter zetten.

Het maakt niet uit voor welke breedte ik kies, of dat de tussenruimte groter wordt, maar dankzij de transporthulp krijg ik perfecte knoopsgaten, in iedere stof, ook met ongelijke naden!

En daar ben ik super blij mee!!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gerda BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Gerda,
  Dit lijkt me een superhandig artikel. Ik heb namelijk een angst om knoopsgaten te maken,het is me nog nooit gelukt om het echt netjes te doen.
  Is het ook verkrijgbaar voor de oude Bernina 931 want die heb ik namelijk
  Groetjes…Gerda

 • Yvonne BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hartelijk dank voor je uitgebreide toelichting. Hier heb ik zeker iets aan! Op zich heb ik geen moeite met het maken van knoopsgaten, alleen bij manchetten of bij de tailleband wil inderdaad de naadtoeslag [die je niet ziet maar wel voelt] nog weleens de knoopsgatvoet de verkeerde kant uit duwen….vooral bij de tweede rups. Nu ik je foto’s zie, denk ik dat het een verstandige investering is, en het de knoopsgaten ten goede komt.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam