Creatieve berichten over naaien

Inspiration 61: 6111 Broek

Deze broek staat heel goed bij de blouse (Inspiration 61;6114 Blouseshirt)omdat met restant stof van de blouse de bies in de zijnaad wordt verwerkt.

Na het knippen van de stof begin ik eerst met het strijken van de vlieseline zodat dat goed kan afkoelen. Mijn voorkeur is eigenlijk dat er een nachtje tussen zit.

Als ik begin met een broek naaien begin ik altijd eerst met evt. coupenaden of plooien te naaien. Daarna de zakken. Als eerste doe ik de bovenonderzak met de goede kanten op elkaar vast te naaien aan de zakingang. Die sla ik terug en strijk dat even mooi plat. Dan stik ik die door met voetje #10D en steeklengte 3,5. Pas daarna lock ik de onderzak eraan, nu is deze gelijk mooi afgewerkt. En loop je niet het risico als je de zakingang doorstikt, dat je een stukje onderzak mee naait.

IMG_1991

En dan de rits, waar bijna iedereen altijd wel tegenaan hikt. Maar zo is het met alles, als je het eenmaal doorhebt is het echt niet moeilijk.

Helaas ben ik bij de rits inzetten wat vergeten foto’s te maken. maar ik beloof u dat ga ik een keer goed maken. (Maar u kunt ook even bij het blogbericht van Gerda kijken want daar laat ze stap voor stap zien hoe je een rits in een spijkerbroek naait). Wat ik tegenwoordig wel doe is dat ik alles eerst rijg. En het splitbeleg lock ik eerst af want als de rits er eenmaal in zit is het zo’n gepruts om er nog bij te komen. Daarna de twee voorpanden met de goed kanten op elkaar vanaf het splitbeleg tot kruisnaad naaien. Dus nog niet het achterpand eraan, want dan zit je gelijk met zoveel stof onder de machine.
IMG_2010
Binnenkant broek. Links het splitbeleg waar ik eerst op de goede kant de rits rijg en die dan onder het middenvoor leg. Rechts en dan de linker rijgdraad is ook MV. Als je dan de twee middenvoors op elkaar legt dan zie je gelijk waar je de andere ritshelft moet naaien. Dat doe je eerst op de stof die je naar onderen gevouwen hebt. Pas als de rits genaaid zit dan naai je die flap vast door om de rits heen te naaien.
IMG_2009

Na de rits ben ik met de bies verder gegaan. Ik heb eerst een proefje gemaakt om te kijken hoe breed de bies moest zijn, zodat ik de zijnaden met de Lockmachine kon afwerken. Net als bij de blouse heb ik de bies eerst op de zijnaad geregen.
IMG_2011
Daarna het achterpand erop gelegd en die gespeld. En dan, toch nog wel een beetje eng om de lock erop te zetten, maar ik had het uitgemeten.. Dus toch maar gedaan. En gelukkig in 1x goed.
DSC_3994

Dan als laatste de band erop genaaid. Eerst de ene helft en daarna de achterzijde. Vervolgens de middenvoornaadjes en als slot: de binnenkant. En die zoom ik altijd met de hand, dat vindt ik het mooiste.
En klaar is de broek. En wat helemaal leuk is, is dat deze broek mij prima past, dus heb ik in de afgelopen week deze broek ook voor mezelf gemaakt, aleen dan in mijn kleur. Dit is een mooi basismodel voor andere broeken.

Gecombineerd met blouseshirt 6114

Gecombineerd met blouseshirt 6114

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam