Creatieve berichten over borduren

Een veelzijdig eitje

28

Het BERNINA Cutwork gereedschap is nog steeds helemaal hot en heeft navolging gekregen in de vorm van Snij-naalden voor andere merken naaimachines, er zijn zelfs digitale snijmachines die ook stof kunnen snijden op de markt gekomen. Mijn hobby plezier met mijn BERNINA wordt vergroot door het Cutwork, Paintwork en Cristalwork gereedschap in combinatie met de Designworks en V7 software. De populariteit van de hobbysnijmachines zorgt ervoor dat er heel veel gratis files op internet te vinden zijn die wij ook bij onze software kunnen gebruiken. Soms zijn deze files specifiek voor de machines waarvoor ze gemaakt zijn, maar meestal zit er ook een SVG file bij. SVG staat voor Scalable Vector Graphics en wordt gelezen door DesignWorks. Door een SVG bestand in de software in te voeren kun je in een klap een Cutworkpatroon of een geweldige omlijning maken.

Open Designworks en ga naar het bestand dat je wilt openen. Ik heb gekozen voor een eitje. Je kan de afbeelding bij Images By Heather downloaden.

 

1

Klik op volgende en het werkblad opent met de afbeelding.

29

Deze afbeelding heeft me geïnspireerd tot 3 snelle paasprojectjes, die te maken zijn met DesignWorks  en V7, de uitvoering is met verschillende naai-borduurmachines mogelijk.

Paashangers

Selecteer de afbeelding en kies voor snijden om een snijpatroon van het eitje te maken. Je kan de grootte variëren maar het patroon niet draaien. Sla het patroon op en gebruik het om paashangers mee te maken. Ik heb hiervoor aan 2 kanten bedrukt karton gebruikt, dat ik bij de Action koop en zoveel mogelijk patronen in de ring gezet.

5 2

Span Stik en Trek in de ring in, leg het te snijden papier in de ring en zet het vast met behangerstape. De kwaliteit van het papier bepaalt ook de kwaliteit van  het snijwerk,  ik ben tevreden met de hangers, hoewel de papierkwaliteit beter kan.

15 16 27

Placemats met Paintwork en stikwerk

Selecteer de afbeelding nogmaals en klik bij Kwast op een kleur in de onderste driehoek, deze geeft de vulling aan van het patroon, ik heb de instellingen niet gewijzigd maar het is leuk om hier ook eens mee te spelen.

13

Ga nu naar Garen en klik op een  kleur in de bovenste driehoek. Door in de bovenste driehoek te klikken geef je een omlijning aan.

14

Bij de eigenschappen heb ik de steek drievoudig gemaakt en de steeklengte gewijzigd naar 3. Sla het patroon op.

4

Dit patroon heb ik gebruikt voor de paasplacemat. Hiervoor heb ik het eitje gekopieerd en  2 keer geplakt. Hierna de eitjes 20 graden gedraaid en in de ovale ring geplaatst.

Span Stik en Trek in de ring in en bevestig het Paintworkgereedschap. Kies een leuke kleur textielpen en teken de eitjes. Bevestig hierna de borduurvoet en borduur de omlijning. De placemat is in een wip klaar.

17 18 19

Echoquilten

Hoewel de Bernina software de SVG file niet herkent kun je wel het bestand dat je in Designworks gebruikt hebt kopiëren en plakken in V7. Soms krijg ik een afbeelding en ook wel eens een patroon met steken, waarom er een verschil is, is me (nog) niet duidelijk. De afbeelding is prima, ga naar de afbeelding modus, klik op converteer en je hebt een prachtig borduurpatroon. Voor mijn echoquiltje heb ik hier een drievoudige  steek van gemaakt.

32

Selecteer het patroon en ga in Bewerken naar Ontwerp omlijning. (In V7 kun je direct het aantal omlijningen en de steeksoort kiezen, in V6 zal je eerst het eitje moeten vullen met steken voor je het kunt omlijnen.) Hier is gekozen voor een lijnafstand van 5mm, 9 lijnen en de drievoudige steek.

10

Omdat ik het ei wat ovaler wil hebben wijzig ik de grootte iets. Het ligt aan de ring waarin je werkt hoe groot de pannenlap wordt. Voor de ovale ring gebruik je minder lijnen.

9 6

De buitenste lijn is gekopieerd en geplakt in een andere kleur. Deze lijn is heeft een satijnsteek gekregen  en een dubbele zigzag ondersteek.

7

Dit patroon is gebruikt om er pannelappen van te maken. Span hiervoor Soluvlies in de ring in. Zet Hobs of een andere tussenvoering op de ring vast met wat tijdelijke plakspray, doe hetzelfde met de stof. Plak ook aan de onderkant van de ring stof. Borduur het patroon tot de omlijning, haal de ring van de machine en knip de stof voorzichtig langs de stikrand af. Bevestig een lusje boven aan de achterkant. Stik de eerste omlijning, stop de machine en knip de onderkant van het lusje af. Stik tot de pannenlap klaar is. Knip uit langs de omlijning en verwijder het restje Soluvlies met een klein beetje warm water.

22

Je kan het Paintwork gereedschap gebruiken om net als bij de placemat de afbeelding te kleuren, maar je kan ook met wateroplosbare potloden van Inktense  (Derwent) de afbeelding kleuren, natmaken geeft prachtige kleuren, die na drogen watervast zijn.

21

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam