Creatieve berichten over naaien

Zo eenvoudig ging een tailleband nog nooit

Altijd lastig zo’n tailleband want het moet, als het even kan, er aan de binnenkant ook mooi uitzien. Ook al ziet niemand dat :). Met onderstaande methode is een tailleband een simpel en eenvoudig klusje geworden en ook nog eens zo gepiept.

Ik maak een tailleband altijd rond in plaats van recht, mijn lijf is namelijk ook rond :). En een wat ronde tailleband zit dan veel mooier. In dit geval maak ik een tailleband van een jeans die ik overigens niet verstevig (ik heb inmiddels al een tiental gekochte jeans losgetornd en nog nooit versteviging gezien).

Om te beginnen naai ik het middenachter aan elkaar (2x). Dan naai ik op het binnenpand aan de onderkant op ongeveer 1,5 cm gewoon een rechte lijn. Speciaal voor de foto heb ik dit in afwijkende kleur gedaan.

Band1

Deze stiklijn gebruik ik om de stof dubbel te vouwen en te strijken. Doordat er een stiklijn zit is dit een heel makkelijk klusje.

Band2

Vervolgens stik ik de voor- en de achterkant aan elkaar. Dan stik ik de tailleband aan het voorpand (goede kant op goede kant) en vervolgens vouw ik de tailleband dubbel.

Het uiteinde leg ik op elkaar en stik ik langs de lijn dicht. Ik knip de stof op 1 cm af, en keer de band.

Band3

Omdat ik de achterkant dubbel heb gestreken is de rest een makkie. Ik hoef het alleen maar dubbel te vouwen en de rest gaat praktisch vanzelf.

Band4

Voor de zekerheid zet ik hier en daar nog een speldje om vervolgens aan de goede kant te topstitchen.

Band5

En de tailleband zit er op.

Band6

Band7

Ik wens jullie veel inspiratie toe, maak er wat moois van.

 

Liefs Monique

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

17 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Wilma Katbeer BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo, stik je bij een ronde tailleband de “holle” of de “bolle” kant van de band aan het pand? Ik vermoed de bolle, maar weet het niet zeker…

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Wilma, in het antwoord van Monique aan Belle hieronder legt ze het allemaal nog een keer stap voor stap uit hoe je de tailleband aanzet en welke kanten (zij noemt het binnen- en buitenkant). Kun je met deze uitleg verder? Groetjes, Geertje van het BERNINA team

 • Dionne Roos BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb altijd moeite met de stof aan de binnenkant van de tailleband ook goed te stikken. Soms ga ik netjes over de vouwrand en andere stukken zit ik eronder waardoor hij daar lost zit. Heb je daar nog tips voor?

 • Belle Chique BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Vraagje: Om te beginnen naai je de achterkant aan elkaar. Goede kant op goede kant van de tailleband achter? Dit is volgens mij de bovenkant van de tailleband? Speciaal voor de foto heb ik dit in een afwijkende kleur gedaan, de rechte lijn is dit op de 1e foto rechts en dan het donkerblauwe stiksel? waar ook de potloodlijnen staan getekend? Het ziet er makkelijk uit maar ik kwam al niet verder dan de eerst foto.

  • Monique Hulshof BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Belle, ik probeer het nog een keertje dan. De tailleband bestaat uit vier delen in mijn geval.
   1. Ik naai dus eerst het middenachter (2x) aan elkaar. Dan houd ik twee lange banden over.
   Taillebanden hebben een binnen en een buitenkant.
   2. Ik maak in het binnendeel een stiklijn (idd op de potloodlijn).Daarna vouw ik de onderkant om en strijk deze.
   3. Vervolgens naai ik de taillebanden aan elkaar (goede op goede kant)
   4. Dan naai ik het buitendeel aan de broek (de goede kant op de goede kant
   5. Als je nu de band terug vouwt dan zie je wat ik bedoel. De band past door het gestreken voorwerk precies op de voorkant.
   6. Hier en daar nog een speldje en aan de goede kant doorstikken.

   Ik hoop dat het nu duidelijker is, succes met uitproberen en bedankt voor je reactie. Groetjes, Monique

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam