Creatieve berichten over naaien

Maak je knoopsgaten eens anders

Op de Facebookpagina van Berninafans is op dit moment een bijzonder project gaande. De mogelijkheden van de BERNINA naaimachines worden uitgelicht en dit keer zijn de knoopsgaten in de picture. Ik pak dit moment ook op om knoopsgaten op een andere manier te maken. Er zijn veel BERNINA bezitters met een mogelijkheid om machinaal te borduren. En met behulp van je borduurmodule kun je dus de knoopsgaten borduren. Open de borduurmodus in je machine en selecteer de knoopsgaten in het borduurmenu . In mijn voorbeeld heb ik 3 knoopsgaten verticaal onder elkaar geplaatst. Zorg ervoor dat je het eerste knoopsgat tot de juiste lengte vergroot (of verkleint), dupliceer het knoopsgat 2x. Ik heb het eerste knoopsgat bovenin het borduurraam geplaatst, nummer 2 in het midden en de derde onderaan. Dit geeft een logische borduurvolgorde.

image

Om het juist plaatsen van de knoopsgaten netjes te krijgen, is het handig om het raster op de achtergrond te activeren. Mijn knoopsgaten staan precies in het midden van de ring, dat betekent, dat je met het plaatsen van het kledingstuk daar wel rekening mee houdt. Ik heb alleen een versteviging ingespannen en een lijn getrokken, 2cm naar rechts vanaf de middenlijn. Je laat dan de rand van het kledingstuk precies tegen de potloodlijn lopen.

image

Het werkstuk is nu klaar om de knoopsgaten te borduren.

image

Alle knoopsgaten zijn klaar, zonder gedoe alles netjes op zijn plaats. Voor dit voorbeeld heb ik alleen de knoopsgaten geselecteerd, maar je kunt het natuurlijk nog leuker maken door ook nog een siersteek zoals bijv. een bloem bij het knoopsgat te plaatsen.

Knoopsgaten met een paspel zijn mooi in leer of kunstleer. Ik heb dit gemaakt met de functies van het dwarstransport. BERNINA modellen 780, 790, 830 en 880 zijn uitgerust met deze optie. Gebruik ook voet #40C bij dit knoopsgat.

image

Start met het voorbereiden , ik heb 2 strookjes kunstleer op het lapje geplakt.

image

Open het menu voor naaien in willekeurige richtingen via de i-con. Leg de rand van de voet precies op de vouwlijnen van de paspelreepjes, en stik de gewenste lengte van je toekomstig knoopsgat.

image

Verzet nu de naairichting naar 90 graden, en stik het horizontale stiksel onderaan. Vervolgens tik je 0 graden, de machine zal nu achteruit stikken. natuurlijk maak je dit stiksel net zo lang als de linker. Het knoopsgat krijgt al vorm.

image

Nu nog het laatste stukje…

image

Selecteer nu 270 graden, en het laatste dwarse stiksel wordt gemaakt. Om het knoopsgat af te maken, leg je een lapje op het werk, goede kant naar boven. Vervolgens leg je het werk weer onder de naaivoet, en zorg dat je het reeds gestikte knoopsgat ziet. Herhaal de 4 stappen nogmaals, je naait over het eerste knoopsgat heen. Als dat klaar is knip je voorzichtig aan de binnenkant van de stiklijn het leer of kunstleer weg, doe dit aan beide kanten van het lapje en klaar is je paspelknoopsgat.

image

Probeer het eens met een restje kunstleer. Het lijkt ingewikkeld, maar het valt reuze mee.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam