Creatieve berichten over naaien

BERNINA 1008, de onbetwiste ever-green!

Soms lijk het net een sprookje, en is mijn liefde voor BERNINA ook zo begonnen…met er was eens…..

Ergens in de jaren ’90 van de vorige eeuw (wat klinkt dat al lang geleden, en dat is het eigenlijk ook), was mijn toenmalige naaimachine toe aan een servicebeurt. Ik stapte een naaimachinehandel binnen, wat later een BERNINA dealer bleek te zijn. Om een lang verhaal kort te maken: mijn naaimachine was ingeruild voor een heuse BERNINA en wel de B 1008. Oh, wat was ik er gelukkig mee. De machine was echt geweldig. Maar zoals jullie weten, de ontwikkeling van BERNINA naaimachines staat niet stil en na een paar jaar werd de B 1008 ingeruild. Echter, je eerste liefde vergeet je nooit….en zo is het er toch van gekomen dat sinds een maand of 2 toch weer een B 1008 aan mijn naaimachinepark is toegevoegd. Gewoon, omdat het echt een werkpaard(je) is en het heel handig is om een naaimachine achter de hand te hebben. Door het handzame formaat is ze ook heel fijn om mee te nemen naar bijvoorbeeld een workshop. Ze heeft alle basics die een naaimachine hoort te hebben. Kijk maar:

De machine laat zich heel makkelijk bedienen. Niks computergestuurd…alles fijn met de hand zelf instellen. De naald kun je ook instellen op 5 standen, met de draaiknop die geïntegreerd is in de steekbreedte knop. De steekbreedte knop is traploos in te stellen, hoe meer het streepje naar rechts gedraaid wordt, hoe breder de steek. De maximale steekbreedte is 5 mm. Eronder zie je de knop voor de knoopsgaten. Je zult zelf de knop met de klok mee moeten draaien om zo iedere stap van het knoopsgat te maken. Onder deze knoopsgatknop zie je een kleine draaiknop aan een stangetje, de steeklengte regelaar. En om achteruit te naaien duw je de kleine knop omhoog..handig toch? De onderste knop heeft 2 functies: met de draai-rand zet je het steekkeuzemenu op rood of groen en met de knop in het midden kun je de transporteur laten verzinken.

Even een close-up..

Natuurlijk een klein projectje met mijn nieuwe aanwinst..kan het niet laten. Ik heb het cirkelborduurapparaat op de vrije arm van de machine bevestigd. Met een klein beetje tijdelijke lijmspray verstevig ik een lapje vilt.

Het midden geef ik aan met een stip , gemaakt met een wateroplosbare stift.

Omdat ik met metallicgaren werk, zet ik een topstitchnaald 90 in de naaldhouder. Het verstevigde viltlapje prik ik op het cirkelborduurapparaat. Zet het beschermdopje er direct weer op!!

Ik wil werken met de driedubbele zigzagsteek, door het zilveren metallicgaren zal de steek goed zichtbaar zijn. Bovenop de machine zit een steekkeuze-hevel. De steken zijn verdeeld in een rood en groen gedeelte. Met de onderste keuzeknop aan de voorzijde van de machine kies je rood of groen. Met het chromen hendeltje naast het steekkeuzemenu kun je de steek kiezen. In dit geval hoef ik daar niets aan te wijzigen, alleen maar die knop aan de voorzijde op rood zetten.

Hier zie je de onderste draaiknop naar rood wijzen, en de steekbreedte staat op 3mm, de steeklengte heb ik ook op 3 mm ingesteld.

In mijn enthousiasme ben ik vergeten een actiefoto te maken van de 3 dubbele zigzagsteek. Inmiddels ben ik bezig met het opstikken van een rickrackbandje, leuk als versiering.

En klaar is mijn onderzetter… Zo zie je dat je met een basic naaimachine heel creatief kunt zijn. Wil jij ook een sterke, makkelijk te bedienen naaimachine…informeer dan eens bij je BERNINA dealer naar de B 1008.

Een creatieve groet en tot een volgende keer,

Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam