Creatieve berichten over borduren

Borduren met de vrije arm 7 en 8 series

De adapter voor de S- borduurmodule is accessoire van de maand september. Een handige tool voor als je werkstukken wilt borduren zoals een broekspijp of shirtje in een kleine maat. Monique heeft er al over geschreven.

Echter, deze adapter is niet nodig bij de andere borduurmodeles, de M en L module. De M module is ontworpen bij de nieuwe 5 serie, en de L module past op alle machines uit de 7 en 8 serie ( als er een borduuroptie op de machine van toepassing is).

Voor sommige borduursters is het even het opnieuw uitvinden van het wiel…want je kunt de vrije arm dus benutten als je een machine uit de nieuwe 5 serie, de 7 of 8 serie hebt. Kijk eens goed naar je combi als je de borduurmodule aan de machine schuift. De vrije arm van de machine is volledig te benutten. Ik laat jullie met een kleine fototutorial zien waar je op moet letten..en dan gaat het bijna vanzelf. Voor de dames die met de adapter werken is deze tutorial natuurlijk ook behulpzaam.

Ik wil graag een kleine tijger maken op een kinder Tshirtje. Met behulp van het template van de medium borduurring geef ik aan waar het borduurtje komt. De garenkleurtjes zijn uitgezocht, een stukje stof voor de applicatie en een tijdelijke lijmspray. Kies voor dit artikel een goed merk en gebruik het spaarzaam!

Span de borduurring in met stik en trek, en spray er licht de lijmspray over.

Schuif de borduurring in het Tshirt, en zorg dat de vergrendeling richting de hals wordt geschoven. De blauwe stipjes geven houvast als je het shirt op de versteviging plakt.

Open het borduurmotief in de machine, het zal op deze manier in je scherm verschijnen. Hier is even een aandachtspuntje: het Tshirt ligt een slag gedraaid op de ring, de halsopening in dit geval naar links, de zoom wijst naar rechts. Als je nu zou gaan borduren, komt het plaatje overdwars op het shirt. Dat gaan we eerst aanpassen.

Open met de i-con het bewerkingsmenu, en kies voor motief draaien. De kop van mijn tijger moet naar links wijzen en zijn voetjes richting de zoom van het tshirt. Mijn borduurmotief past nog steeds in de mediumborduurring.

En nu het “kunstje”..het goed aanbrengen van de borduurring op de machine. Zorg dat de vrije arm van de machine in het Tshirt steekt.

De ring zit nu vastgeklikt aan de borduurmodule, even goed checken of het Tshirt nergens dubbel zit en losjes rond de vrije arm zit.

Hier kun je goed zien dat de vergrendeling van de ring precies door de hals van het Tshirt kan. Ook hier even goed checken dat er nergens stof tussen zit wat het bewegen van de borduurmodule kan belemmeren.

En als alles goed op zijn plek zit, kun je van start.

Het lapje voor de applicatie, het lijfje van de tijger.

Voorzichtig de overtollige stof rondom afknippen, ik gebruik hier een speciale applicatieschaar voor.

 

En voila, de tijger is na een klein half uurtje borduren klaar…om een klein meisje blij te maken.

Er is dus tijdwinst te behalen als je mouwen, broekspijpen of panden niet meer hoeft los te tornen en naderhand weer dicht te naaien. Het enige waar je op moet letten is de richting hoe je borduur op het werkstuk komt… Soms kan het handiger zijn om bijvoorbeeld een babyromper met de halsopening naar rechts de doen, dat schuift waarschijnlijk makkelijker om de vrije arm dan de ringvergrendeling erdoor te steken. Even vooraf proberen of het past. En natuurlijk niet vergeten om het borduurmotief de goede kant op te draaien!!

Veel plezier met het werken met de vrije arm en tot het volgende blog,

groet Yvonne.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam