Creatieve berichten over naaien

Bang voor ritsen per meter?

Hoeft niet! Ritsen per meter zijn praktisch en vaak voordelig in prijs. Ik geef toe, het bevestigen van het lipje vereist geduld en enige oefening. Maar als je dit een paar keer geprobeerd hebt, is het heel gemakkelijk. En met ritsen per meter heb je altijd de juiste lengte in huis!

Er zijn verschillende methoden om ritsen per meter te verwerken, ik laat jullie er hier één zien.

Splits de rits in twee delen en naai deze op de juiste plaats volgens de werkbeschrijving van je project tussen de bovenstof en de voering in. Je kunt hiervoor het beste ritsvoet nr. 4 gebruiken. Let erop, dat de tandjes van de rits naar de goede kant wijzen. Als je wilt, kun je ook een sierbandje met kartels meenaaien. Nu trek je het lipje over de eerste kant van de rits.

Leg de beide ritsdelen precies naast elkaar, d.w.z. met de tandjes naar elkaar toe. Fixeer de beide delen eventueel met een kopspeld. Knip de tweede helft nu precies op de hoogte van het lipje af.

Schuif de andere rij ritstandjes in de andere kant van het lipje. Leg de uiteinden op een plat oppervlak en fixeer het geheel met twee vingers. Trek de rits met de andere hand naar boven. Mocht hij scheef zitten, d.w.z. als de patroondelen niet exact op elkaar liggen, moet je de rits nogmaals openen en de plaats van het lipje nog een keer aanpassen.

Als de tandjes van de rits naar een paar mislukte pogingen verbogen zijn, kun je gewoon een paar millimeter afknippen, zodat de rits weer in het lipje past.

Hecht de rits met een paar zigzagsteekjes af, zodat het einde niet opengaat tijdens de verdere verwerking van je project.

Veel succes en… gebruik niet je beste stofschaar om de rits af te knippen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Betje

    Haha ik was inderdaad bang voor ritsen per meter, op ritswinkel.nl zag ik een 9 meter lange rits met alle accessoires erbij maar durfde het niet aan, na dit artikel moet ik het toch maar gaan proberen denk ik, een andere oplossing is er ook niet echt om een rits in de zak waarin we de tuinkussen willen bewaren te zetten ben ik bang.

  • IngridL

    Nog niet geprobeerd /gedurfd, maar zeker het proberen waard. Altijd de juiste maat rits. Dank je voor de tip.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam