Creatieve berichten over quilten

Zeg het met lapjes…

Allereerst wil ik alle lezers graag een heel gelukkig 2016 wensen met vooral veel ‘stik’-plezier. Ik ben inmiddels aan mijn eerste project van het nieuwe jaar begonnen maar op de valreep van het oude jaar heb ik nog een belofte ingelost.

Het is inmiddels een traditie dat ik voor de baby’s die in onze familie geboren worden een quilt maak. De eerste quilt was eigenlijk een restjesquilt. Voor mijn zusje had ik een bedquilt gemaakt en er waren nog wat stukjes stof over. Genoeg om een quiltje te maken voor haar pasgeboren dochtertje. De quilts zijn altijd geïnspireerd op de geboortekaartjes, er zitten foto’s van de eerste paar weken bij en natuurlijk de naam en geboortedatum van het kind. Soms moeten ze er wel erg lang op wachten want deze is net af. De baby in kwestie loopt inmiddels maar ze is er wel erg blij mee.

Pretty in Pink

Pretty in Pink

Vanaf het begin heb ik geworsteld met de teksten op de quilts. Dat is nl best een heel gepriegel en sommige kinderen krijgen ook hele lange namen mee. Inmiddels heb ik het aardig onder de knie en doe ik het meestal zo.

Dit heb je nodig:

De tekst: ik maak die vaak met WordArt in Word en print het dan uit. De tekst eerst op de voorkant van het papier en dan op de achterkant overtrekken.

tekst printen

tekst printen

tekst op de achterkant overtrekken

tekst op de achterkant overtrekken

Vliesofix: de tekst van de achterkant van het papier (= spiegelbeeld) overtrekken op Vliesofix.

naam3

overtrekken op vliesofix

Stof voor de letters: strijk de Vliesofix met tekst op de achterkant van de stof, knip de letters uit en verwijder het papier.

naam4

vliesofix tekst op stof strijken en uitknippen

Stof waar je de letters op wilt zetten: leg de letters in de juiste volgorde op de goede kant van de stof en strijk alles vast. Leg er wel bakpapier tussen om te voorkomen dat de letters aan je strijkbout blijven kleven.

tekst met verschillende garens

Versteviging: meestal is het een goed idee om de stof voordat je gaat naaien nog te verstevigen. Dat kan met Vlieseline maar ook met bv quiltvulling (hier plakbare Hobbs)

Garen: afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken kun je voor een dikker of dunner, mat of glanzend garen kiezen.

Ik heb hier 4 verschillende garens gebruikt:

van links naar rechts op de foto: Spagetti, Tutti, Konfetti, InvisaFil

naam6

vast stikken met een festonsteeknaam7

Het is ook belangrijk om de juiste naalden te kiezen. Voor een applicatie werk ik altijd het liefst met een zo dun mogelijke naald: een Microtex naald voor InvisaFil (70/10), Konfetti (80/12) en Tutti (80/12) en een Topstitch naald voor Spagetti(90/14).

Ook de keuze van de steek is belangrijk. De dunne garens zien er mooi uit met een festonsteek (nr 720)  maar voor het veel dikkere Spagetti kun je beter een wat grotere open steek gebruiken, in dit geval een simpele zigzag. Natuurlijk kun je ook voor de andere garens prima een klein zigzag steekje gebruiken. Op de Bernina 550 QE zitten nog veel meer steken en het kan ook heel leuk zijn om eens een heel andere decoratieve steek te gebruiken. Wel altijd eerst een proeflapje maken om te zien of het resultaat wel voldoet aan wat je in je hoofd hebt.

Begin op een recht stuk te stikken en werk niet te snel. Dat is vooral van belang als je van richting moet veranderen. Doe dat zonodig om de steek door het voetje omhoog te zetten en je werk een klein beetje te draaien. Als je weer terug bent bij het begin, hecht dan af met nog 1 of 2 steekjes over de eerste steken heen.

naam9

naam10

naam11

naam12

naam8

In het begin koos ik vaak voor grote lettertypes zoals Bauhaus maar inmiddels durf ik ook de wat fijnere zoals een script wel aan. Gewoon een kwestie van veel oefenen en dat gaat in onze kinderrijke familie vanzelf.

Herma de Ruiter

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam