Creatieve berichten over naaien

L450, inrijgen is een secuur werkje.

Het inrijgen van een BERNINA lockmachine gebeurd altijd in een vaste volgorde. Je begint met omhoog zetten van de garen-geleider. Zet 4 klossen lockgaren op de pinnen.  Zorg dat de persvoet altijd omhoog staat tijdens het inrijgen! De spanningsschijven staan dan open, zodat het garen er goed tussen kan.

Open het grijperdeksel aan de voorzijde van de machine, haal vooraf het afvalbakje er af. Nu kun je overal goed bij.

Als eerste is de bovengrijper aan de beurt. Wikkel een klein stukje garen van de klos, dat is de tweede klos gezien vanaf de rechterkant. Leidt het garen omhoog door de garengeleider , zorg dat het garen vrij van de klos kan lopen. Als eerste kom je een soort klip tegen, bovenop de machine. Trek het garen van rechts naar links onder de klip, dan naar voren over en tussen de spanningsschijven.

De route van de bovengrijper wordt aangegeven met blauwe stippen.

image

Zo ziet het er van binnen uit. Er staat een schema met de kleurcodering , en je kunt overal goed bij. Gebruik evt. de bijgeleverde pincet om de draden rond de haakjes te doen. Zo zitten je handen niet in je gezichtsveld en zie je goed wat je doet.

image

Ook in het bijgeleverde handboek staat hetzelfde schema voor 4 draads inrijgen. Duidelijker kan gewoon niet. Als de blauwe route is ingeregen, dan volgt de rode route voor de ondergrijper. Die is iets lastiger, maar de L 450 heeft een inrijghulp voor de ondergrijper. De klos voor de ondergrijper is de meest rechtse.

De ondergrijper heeft een bewegend deel, aangegeven met een klein rood driehoekje op een wit knopje. Als je dat indrukt, dan kantelt er een stukje en komt er een haakje beter bereikbaar wat je absoluut niet mag overslaan. Als je de ondergrijper hebt ingeregen, dan duw je de inrijghulp weer op zijn plaats. Of je draait aan het handwiel.

image

In dit schema zie je heel duidelijk waar de inrijghulp precies zit. Ook wordt je attent gemaakt op de handwielpositie-indicator. Deze indicator helpt je om de grijpers in de beste stand te zetten om het inrijgen makkelijk te maken. Ook de naalden staan dan in de hoogste positie om ze makkelijk in te rijgen.

image

De indicator zie je op deze foto, aan de rechterkant net onder het inrijgschema. Zie je ook dat kleine blokje rechts onderin? Met dat grijze bovenkantje? Dat is een soort naaldenkussentje….als je met 1 naald wilt werken, prik je de naald die je uit de machine haalt hier in, tot het moment dat je de naald weer nodig hebt. Handig hè?

Als beide grijpers ingeregen zijn, dan kun je het grijperdeksel weer sluiten.

image

In dit schema wordt de route van de linkernaald beschreven, met de gele codering.

image

En als laatste de route voor de rechternaald, met de groene codering. Voor de naalden maakt het niet uit of je eerst de linker en dan de rechter doet. Echter, de grijpers ALTIJD eerst de bovengrijper en dan de ondergrijper. Doe je dat niet, dan zal je machine geen steek maken! Je kunt dus een 4 draads lockstiksel maken, met beide naalden. En een 3 draadslockstiksel met de linker of de rechternaald. De naald die niet ingeregen wordt, ALTIJD uit de naaldhouder halen! Op die manier wordt je steek het mooiste. De L450 heeft als standaard spanning altijd 4, mocht je iets hebben aangepast en je wilt weer terug naar de basis-instelling, dan is 4 altijd OK.

Soms zijn gebruikers van een lockmachine wat huiverig om de machine helemaal in te rijgen, en passen de knooptechniek toe. Je knipt dan de draden door bij de klos, en knoopt de andere kleur er eenvoudig aan en trekt voorzichtig de draden door de machine. Bij de naalden wel even opletten, want het knoopje gaat meestal niet door het oog van de naald. Op zich een handig manier van kleuren wisselen. Echter, leer jezelf ook het “totale” inrijgen, mocht je draad ergens halverwege de route breken, dan heb je alles zo weer in orde.

Mijn tip: breng een bezoekje aan de BERNINA dealer en laat je informeren over deze geweldige lockmachine. Tot eind van dit jaar krijg je het BERNINA overlockboek kado bij aankoop van de L450.

Stay tuned, want de komende tijd komt er veel info!

lieve groet van Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam