Creatieve berichten over borduren

2: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – icoontjes Canvas Taakbalk

Als je de vorige keer hebt gekeken bij mijn bericht ‘Bernina Embroidery Software 8 – Designer Plus – het begin, heb je als het goed is alle balken gevonden, zoals ik ze heb laten zien. Natuurlijk wil je verder en weten wat alle icoontjes op die balken betekenen, want er staan nogal wat en dan zie je soms door de bomen het bos niet meer, of door de icoontjes de balken niet meer… nou ja, je begrijpt wel wat ik bedoel. Het is fijn als je weet waar je op kunt klikken als je iets in de software wilt doen. Vandaar een uitgebreide uitleg.

Omdat er over elke balk heel veel te vertellen is, bekijk ik iedere keer een andere, totdat alle icoontjes op de taakbalken duidelijk zijn, en ik verder en dieper het programma inga om uiteindelijk daadwerkelijk iets te ontwerpen. Maar alles begint met begrip voor het beschikbare, toch?

Als eerste is de Canvas Taakbalk aan de beurt, voor het bewerkten van de achtergrond waarop je borduurmotief gemaakt wordt, je werkvlak. Er zijn drie bedieningsfuncties beschikbaar in de Bernina Embroidery Software, die allemaal op deze Canvas Taakbalk voorkomen.

canvastoolbar
Het eerste icoontje met het penseel heet Artwork Canvas – Dit icoontje gebruik je voor te importeren, bewerken of maken van grafische voorstellingen als een achtergrond voor het digitaliseren van borduurwerk, handmatig of automatisch. Hiervoor wordt de CorelDRAW® Essentials X6 toolset gebruikt. Alle beschikbare tools staan rondom het werkvlak, waarbij heel veel technieken voor het maken van outlines en vormen op het scherm gebruikt kunnen worden. Je kunt werken met Bitmap artwork – via je scanner of als foto – maar ook met clipart, zodat je die om kunt zetten naar borduurwerk.

artwork canvas
Hier zie je het scherm dat geopend wordt, na het klikken op dit Artwork Canvas icoontje. Bovenaan zie je allerlei icoontjes, balkjes en aanduidingen voor gegevens tijdens het werken. Het werkblad zelf is boven en links voorzien van een liniaal met getallen, waardoor je werk via die maatvoeringen kunt bekijken.

millimetersBij mij staat de eenheid standaard in millimeters, wat betekent dat het borduurwerk dat ik ga bewerken of zelf maken via de linialen op millimeter maatvoering te bekijken is. Dan kan ik direct zien hoe groot het straks wordt. Ik kan het ook instellen op bv. centimeters of zelfs meters, hoewel ik niet denk dat mijn werk zo groot wordt dat ik de laatste maatvoering handig zou vinden… al weet je dat nooit..

Je kunt dat (bovenaan) wijzigen in diverse aanduidingen van maatvoeringen, door op het pijltje rechts van het woord ‘millimeter’ te klikken – je krijgt dan vervolgens te zien: inch, millimeter, pica’s’punten, punten, pixels, cicero’s; didots, didots, voet, yard, mijlen, centimeter, meter, kilometer, Q en H. Eh… wat zijn Pica’s, Cicero’s? Didots? Dat moet ik even opzoeken.. want al weet ik niet of ik dat nodig heb, ik kan er nooit tegen om iets te zien staan en niet te weten wat het is… dus even wat (waarschijnlijk voor het werken met deze software volkomen onbelangrijke) trivia (maar het staat er toch maar in):

Pica’s: Typografische maateenheid uit het ‘loden tijdperk’. De pica is 1/6 deel van een inch en derhalve 4,2 mm. Beter gezegd 12 picapunten = 1 pica = 4,2175176 millimeter. De pica stamt uit Groot-Brittannië en wordt in de digitale typografie gebruikt. Picapunten zijn iets kleiner dan de continentale Didot-punten.
Didots: een punt is 0.376 millimeter en wordt ook wel een Didot Punt genoemd, deze dankt zijn naam aan de ontwerper van het Didot lettertype wat populair was in Frankrijk bij vele drukpersen. Twaalf Didot-punten worden een augustijn of cicero genoemd
Cicero’s: 12 punten = 1 cicero. En 1 cicero = 4,512 mm. In een meter gaan 2660 punten…

Wow, extra informatie voor wie het nodig denkt te hebben. Tja, dat hoort ook bij het uitzoeken van alle mogelijkheden van software, toch?*

Enfin, klik maar eens op de verschillende maatvoeringen om te zien hoe de linialen boven en links veranderen. Zo weet je wat je handig vindt.

De docker ‘Hints‘ is standaard geopend. Rechts op het scherm zie je een tekst met twee tabbladen: Onderwerpen (daar wordt de tekst mee geopend) en Video’s. Bij de Hints heb je de mogelijkheid om tips over allerlei handelingen aan te klikken, bij Video’s kun je handige video’s bekijken om te zien hoe alles werkt, elk met zijn eigen onderwerp. Ook dit is dus zeer uitgebreid in V8 – en allemaal in het Nederlands, zodat het eenvoudig is om te lezen.  En ook handig dat je – terwijl je bezig bent – altijd kunt opzoeken hoe het ook al weer werkt… Ga er maar eens voor zitten en probeer alles eens uit…

schermpjerechts
Kijk je overigens verder op je scherm rechts, dan zie je verticaal twee tabbladen staan: Voorwerpbeheer en Hints. Het laatste staat al geopend (want je ziet bij de tekst ernaast ‘HINTS’ staan. Klik je op ‘Voorwerpbeheer’ dan krijg je meer technische informatie over oa. de hulplijnen en lagen waarin je werkt.

Het tweede icoontje op de taakbalk met de rode zigzag heet Embroidery Canvas – dit icoontje gebruik je voor het digitaliseren en bewerkten van borduurontwerpen. Het is een display voor zowel borduurwerk als artwork. Je kunt hier ontwerpen bekijken, die oa. heel realistisch in 3D weergegeven kunnen worden.

embroidery canvas
Hier zie je het scherm dat geopend wordt, na het klikken op dit Embroidery Canvas icoontje. Aan de linkerkant zie je allerlei tekstbalken staan, waarbij ‘Digitaliseer’ geopend is, want daar staan dan weer allerlei icoontjes met namen, zoals van boven naar beneden: Open object, Gesloten object, Open vormen vrije stijl, Blok, Ellips, Rechthoek, Belettering, Monogrammen, Applicatie, Geavanceerde applicatie (bij mij grijs, oftewel uitgeschakeld… ik ontdek later wel waarom), PunchWork, Knoopsgat, Knoopsgaten, Stempelpatroon, Rijgsteek hoek en Plaats een grafische markering. Genoeg om later uit te proberen dus.

Het derde icoontje op de taakbalk met de mappen is heet Embroidery Library – dit icoontje gebruik je om de borduurbibliotheek te openen… en een enorme hoeveelheid kant-en-klare borduurmotieven te ontdekken. Aan de rechterkant van het scherm staat bij mij ‘716 items’!

borduur bibliotheek
Hier zie je het scherm dat geopend wordt, na het klikken op dit Embroidery Library icoontje. Aan de linkerkant zie je ‘Beheer ontwerpen; , met daarin een aantal grijze teksten (grijs betekent nogmaals dat het nog niet geactiveerd is – zodra je bezig bent met bepaalde handelingen, kunnen een aantal van deze teksten zwart worden, waarbij je weet dat je – als je erop klikt – tot actie over kunt gaan). De teksten zijn: Nieuw van selectie, Open de selectie, Converteer de geselecteerde ontwerpen, Geselecteerd ontwerp overgedragen, Selectie afdrukken, Druk de geselecteerde af in een catalogus, Ontwerpoverzicht exporteren, Zoek borduurontwerpen, Voeg een folder toe aan de bibliotheek, Verwijder de map van de Bibliotheek.

schermbreder
Als het bij jullie ook zo is dat je langere teksten niet helemaal kunt lezen, maar dat woorden afgebroken worden door ….. erachter te zien staan, dan kun je op de verticale gele balk gaan ‘staan’ met de cursor (pijltje) van je muis tot je een dubbele pijl ziet, en sleep dan door de linkermuisknop ingedrukt te houden deze balk iets naar rechts. Je zult dan direct alle zinnen kunnen lezen. Wil je het grote scherm met de borduurmotieven weer op z’n oude plek hebben, schuif de verticale gele balk dan weer terug: het grote scherm met de borduurmotieven laat dan in de breedte meer motieven zien dan standaard op je scherm staat. Zo kun je dat wat je wilt bekijken op een groter vlak of op een kleiner vlak zetten.

bibliotheek
Als je op dit momentmeer in de borduurbibliotheek wilt bekijken, klik je op de pijltjes die bij/onder het woord ‘Borduurbibliotheek’ staan. Daaronder zie je My Embroidery en Public Embroidery – en Deze pc. De pijltjes zijn om op te klikken: zodra een pijltje naar beneden wijst, is het betreffende bestand geopend. Wijst een pijltje naar rechts, dan kun je er op klikken om het aangeduide bestand te openen en zo ga je steeds verder.

bibliotheekopen
Als alles geopend is, ziet het er zo uit: Je ziet nu alle mappen. Daar kun je weer op klikken en alles in die betreffende map wordt geopend en komt op je scherm. (Overigens kun je dan ook nog klikken op ‘Reference Files’, want dat pijltje wijst op de foto nog naar rechts. ). ‘My Designs’ en ‘My Machine Files’ zijn op dit moment nog leeg, want ik heb nog niets gedaan in de software, qua ontwerpen of bewerken.

decorativeaccents
Hier heb ik bv. geklikt op ‘Decorative Accents’ – en krijg dan een scherm vol met prachtige borduurmotieven.

infoborduurmotief
Daarna heb ik op een willekeurig borduurmotief geklikt, en kijk wat er rechts allemaal voor informatie staat: de naam, welk bestand, de foto, grootte, gewijzigd op en de datum (als je zelf iets gaat veranderen aan het motief), de machine, het aantal steken, de hoogte, de breedte, het aantal kleuren, het aantal kleurwisselingen, het aantal keren dat je draden af moet knippen, het aantal objecten, weer de titel, de auteur, labels, onderwerp en opmerkingen. Kortom: heel veel informatie die je vooraf kunt bekijken voordat je een motief op je werkblad zet, of op je USB-stick om te borduren.

Loop zo de hele bibliotheek maar eens door en kijk wat er allemaal al instaat.

Alleen Deze PC”  zou nog geopend kunnen worden, maar dat doe ik pas als ik afbeeldingen ed. wil importeren.

Het meest rechts op de Canvas Taakbalk zie je in het grijs ‘Converteer‘ staan: lichtgrijs betekent weer ‘niet geactiveerd’. Pas als je bezig bent met een borduurmotief, wordt dit deel geactiveerd en kun je bv. Artwork naar Borduurwerk omzetten, of Borduurwerk naar Artwork. Daarover later meer,.

Wil je op dit punt nog meer weten over alles wat er op de schermen staat, kijk dan alles na, klik gewoon ergens op om te ontdekken wat er gebeurt. Daar leer je vaak het meeste van.

In het volgende bericht ga ik de volgende taakbalk bespreken.

 

PS:  om met elkaar ervaringen betreft deze borduursoftware te delen, kun je bij ‘SCHRIJF EEN COMMENTAAR’ – bovenaan dit bericht, een eigen berichtje achterlaten, klik daarop en reageer zo met je vragen of verhaal. Ook kun je lid worden van de speciaal hiervoor door mij opgerichte FaceBookgroep ‘Bernina Borduur Software DesignerPlus 8 – wat kun je er mee‘. Het is een besloten groep, voor gebruikers en/of geïnteresseerden van deze geweldige software – daarin geef ik aan wanneer er weer een nieuw bericht op de BERNINA Blog over de software staat, laat ik projecten zien, maar ook kun je je eigen ervaringen en projectenhier met elkaar delen en natuurlijk vragen stellen. Gezellig en leerzaam, toch?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

*Met dank aan Wikipedia

Bewaren

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam