Creatieve berichten over borduren

Symbolen kiezen in BERNINA DesignWorks

Bij het opstarten van BERNINA DesignWorks heb je de stof waar je op wilt werken gekozen. Dan is het tijd om een voorstelling uit te zoeken. Je wilt toch een vorm via CutWork, PaintWork of CrystalWork gaan bewerken en laten maken door je borduurmachine?

Er is heel veel in BERNINA DesignWorks zelf te vinden, waar je al direct mee aan de slag kunt: symbolen en Clipart bijvoorbeeld: met het eerste ga ik hier aan de slag om via de borduurmachine met de CutWork tool uit te laten snijden. Alle afbeeldingen die je kunt gebruiken moeten als extensie .DRAW hebben. Het zijn bestanden die bv. in CorelDRAW staan (software bij de BERNINA Borduursoftware V8) – daar kun je ze ook uithalen als je die borduursoftware bezit. 

Waar kun je iets vinden?

Zet de dongle van  BERNINA DesignWorks in de USB poort van je computer of laptop. Zodra het scherm ‘Nieuw Werkblad’ klaarstaat, klik ‘Nieuw motief creëren’ aan als dat nog niet aangevinkt staat. Kies een stofsoort of sla dat over door op ‘volgende’ te klikken. DesignWorks zal dan de laatste gekozen stof op je werkblad zetten. Je kunt eventueel ook bij het menu bij ‘Bestand’ klikken op ‘Nieuw’.

Nieuwe grafiek en voltooien

Nieuwe grafiek en voltooien

Klik vervolgens het vakje voor ‘Nieuwe grafiek’ aan. De gegevens bij de borduurring hangen een beetje af van welke ring je gaat kiezen en welk voetje, oftewel met welke techniek je gaat werken. Dat kun je altijd nog later wijzigen.

Klik op ‘voltooien’ zodat je werkblad voorbereid is.

Heel veel symbolen om uit te kiezen

Menu Symbool Invoegen

Menu Symbool Invoegen

Bij het menu, bovenaan, klik je op ‘Gereedschappen’, daarbij dan op ‘Symbool Invoegen’ of gebruik Ctrl+F11 via je toetsenbord. Een menu ‘Symbool invoegen’ verschijnt. Wist je overigens dat je alle ‘zwevende’ menu’s kunt verschuiven? Klik op de bovenste balk van zo’n menu en sleep met de muis naar een plek waar je dit menu wilt hebben. Dan kun je doen als zo’n menu over je werkvlak met objecten staat.

Pull down menu voor meerdere symbolen

Pull down menu voor meerdere symbolen

Onder ‘Symbool invoegen’ zie je het woord Font staan. Daarnaast staat een pull-down menu: standaard staat deze op ‘Wingdings’. Klik op het pijltje rechts om meerdere opties te zien.

Zo zijn er heel veel symbolen oftewel voorstellingen waar je wat mee kunt doen in BERNINA DesignWorks. Niet alles is beschikbaar: soms zie je bij bepaalde onderwerpen voornamelijk rechthoekjes of vierkantjes staan, oftewel: daar komt niets door. Maar scroll toch maar naar beneden. Vaak zijn er verder naar beneden nog wel wat symbolen die je nog kunt gebruiken.

Nu heb je misschien niets aan breuken, pijltjes of letters en cijfers (hoewel…), maar je weet het niet. Soms kun je getallen nodig hebben, of wil je een letter gebruiken om bv. een applicatie van te maken. Ga er maar eens goed doorheen om te zien wat er allemaal is.

Webdings

Webdings

De meeste plaatjes voorstellingen staan bij Webdings en Wingdings (1 en 2 bevatten veel voorstellingen, 3 heeft er wat minder). En bij die Webdings ga ik een motief ophalen.

Een symbool plaatsen

Voorstelling van kat invoegen

Voorstelling van kat invoegen

Klik op Webdings. Scroll naar beneden tot je de kat ziet. Klik daar op en klik daarna op ‘invoegen’.

Kat horizontaal geplaatst

Kat horizontaal geplaatst

Zodra je op ‘Invoegen’ hebt geklikt, kun je de voorstelling op je werkvlak, binnen de gele stekenrand = veiligheidszone van de (gekozen) borduurring zetten. MAAR LET OP: van links naar rechts horizontaal schuiven door een lijn te trekken = de kat horizontaal plaatsen, zodat de kat boven deze schuiflijn kom te te staan. Trek je een lijn van rechts naar links, dan komt de kat onder die lijn te staan. 

Van boven naar beneden een lijn trekken = de kat verticaal plaatsen, met de voorstelling naar rechts. Van beneden naar boven = ook de kat verticaal plaatsen maar dan met de voorstelling naar links.

Vanaf beginpunt naar alle richtingen kunnen zetten

Vanaf beginpunt naar alle richtingen kunnen zetten

Niet helemaal recht plaatsen maar bijvoorbeeld diagonaal kan ook. Maar let dus op het begin en eindpunt hoe alles komt te staan. Je kunt de plaatsing altijd ongedaan maken d.m.v. het icoontje ‘Ongedaan maken’ = gebogen pijl naar links, of Ctrl+Z. Zolang je bij het trekken van een lijn de muisknop ingedrukt houdt, kun je de kat alle richtingen op plaatsen – wel vanuit het punt waar je de ‘lijn’ begonnen bent (kleine pijl). Pas bij het loslaten van de muisknop staat de kat op z’n plek. 

Wijzigen via gereedschapsopties

Wijzigen via gereedschapsopties

Klik en sleep tot je de gewenste maat en positie hebt (die kunnen altijd gewijzigd worden) en let op dat de voorstelling recht staat, of anders op het aantal ° dat je wilt (altijd nog te wijzigen), en laat de muisknop los: de kat staat in de ring. De afmeting kun je eventueel nog wijzigen: boven het werkblad bij ‘Gereedschapsopties’ kun je vanalles invullen en veranderen, zolang de kat geselecteerd is.

Klik het menu van ‘Symbool invoegen’ dat daarna weer verschijnt weg door rechtsboven op het kruisje te klikken als dit de enige voorstelling is die je wilt gebruiken. Anders kun je er nog één of meerdere zoeken en die invoegen. Zo kunt je bij BERNINA DesignWorks bv. voor CutWork diverse voorstellingen in één keer plaatsen om die allemaal tegelijk uit te laten snijden, of voor PaintWork om ze allemaal tegelijk te laten tekenen binnen een borduurring.

Informatie over wat je net geplaatst hebt

Kat en 1 laag qua volgorde

Kat en 1 laag qua volgorde

Wat je verder ziet – zodra de kat geplaatst is – is een lichtblauwe rechthoek rondom de kat, een roze lijn om de buitenlijnen en details met witte nodes, en rechts een ‘laag’ aanduiding met wat details. Zou je meerdere symbolen ingevoegd hebben of een voorstelling geplaatst hebben met meer opties, dan zie je daar meerdere lagen staan: elke laag wordt apart vermeld en is dan apart te bewerken. Of in z’n geheel als je de volledige voorstelling selecteert.

De rechthoek kun je verschuiven door bij Gereedschapsopties de X of Y getallen te wijzigen, de vorm kun je aanpassen door de rechthoek of het vierkant van de selectie in te duwen, uit te trekken of aan de hoeken te duwen/trekken. Via Gereedschapsopties kun je Dupliceren als je meer katten binnen een borduurring wilt, je kunt spiegelen en draaien en de contour dikte aanpassen. Allemaal iets om uit te proberen.

Er staat onder de ‘laag’ een 1 = 1e laag = volgorde van werken (meer zijn er op dit moment niet), en rechts een potlood en een rondje. Dat laatste geeft aan waar deze kat op dit moment geschikt voor is: het rondje rechts (Outline) geeft aan dat het een object met een ‘Normale steek’ is (Rijgsteek/stiksteek, Satijn steek, Vulsteek), het potloodje links (Fill) geeft aan dat het op dit moment een Paint object is, met een normale stiksteek er omheen. Dat is standaard bij het invoegen van een voorstelling via ‘Symbool Invoegen’.

Tabblad Fill

Tabblad Fill

De kleine aanduidingen rechts, bij de ‘lagen’ die bij je voorstelling kunnen verschijnen, worden gewijzigd als je voor een bepaalde opzet kiest: aan de rechterkant van het werkvlak zie je de ‘Objecteigenschappen’ die geactiveerd zijn zodra je op de voorstelling in de ring klikt = selecteert: in dit geval staat het tabblad op ‘Fill’ = Tabblad voor vullen; het kannetje dat schuin staat. Je kunt ook klikken op ‘Outline’ = Tabblad voor buitenlijnen en randen; het potloodje, waar je weer allerlei andere instellingen kunt doen.

Applicatie maken van de kat

Applicatie maken van de kat

Bij elk tabblad zijn diverse symbolen waar je op kunt klikken, om zo je voorstelling/object aan te passen. Ga je deze kat als applicatie gebruiken, dan kun je dat hier voorbereiden, door op dat icoontje te klikken. Er worden dan meerdere lijnen geborduurd, zoals plaatsingslijn, kniplijn en afwerklijn. Je gebruikt hier garen en het borduurvoetje #26 voor.

De vormen kunnen daarnaast vantevoren uitgesneden worden door de CutWork tool met voetje #44C daarvoor te gebruiken: je maakt daar dan een apart CutWork bestand voor. Die vormen moeten dan als eerste uitgesneden worden voordat de machine de plaatsingslijnen ed. gaat borduren.

LET OP: bij de aanduiding van laag 1 zie je dat het potloodje = Paint object, nu is vervangen voor een A = Appliqué object. De kat krijgt ook een andere kleur. Het is geen ‘getekend’ vlak meer, maar een stofje.

Kies voor Lasersnijden i.v.m. gebruik CutWork Tool

Kies voor Lasersnijden i.v.m. gebruik CutWork Tool

Ook zie je dat er meer vakjes onder komen te staan: waar je een vinkje in moet zetten is ‘Reinigen’: dit is om het gebruik van de CutWork tool te activeren. Zodra je dat vakje hebt aangeklikt, kun je de opties daarnaast wijzigen. Klik op het pijltje rechts en kies voor ‘Lasersnijden’: dit i.v.m. CutWork. 

Mooie applicatie steken kiezen

Klik dan op het tabblad daarnaast = het potloodje ‘Outline’. Standaard staat nu het icoontje ‘Running’ (stiksteek rondom) geactiveerd = blauw. Je kunt dan via ‘Stijlen’ prachtige steken uitkiezen die je rondom de kat kunt laten borduren. Er zijn meer dan 540 verschillende steken beschikbaar. Klik maar eens op een figuurtje en kijk wat er gebeurt. Er zijn kleine stekenfiguurtjes maar ook hele grote: je kunt veel nog qua maat wijzigen. Ga via de rechter scrollbar naar beneden om alle steken te bekijken. Klik er op en probeer wat uit.

Steek 20 rondom de kat

Steek 20 rondom de kat

Zelf heb ik gekozen voor steek 20 = een zonnetje. De nummers staan onder de steken. En kijk eens hoe leuk dat er uit komt te zien! Je kunt overigens het beeld van het werkvlak vergroten of verkleinen door het scroll wieltje van je muis naar voren of naar achteren te bewegen.

Grote motieven rondom de kat

Grote motieven rondom de kat

Zelfs letters (één die zich herhaalt in een eindeloze stekenrij) kun je rondom laten maken, of hele grote figuren, al komt het niet altijd mooi uit. Kijk maar eens naar de grote bloemen rondom de kat. Het hangt mede af van de vorm waarlangs de steken gemaakt worden. 

Stekenrand op 3.0mm lengte

Stekenrand op 3.0mm lengte

Maar goed: ik heb dus voor het zonnetje = steek 20 gekozen. Om de steek nu op de juiste afmeting te zetten, klik je het vakje bij ‘Lengte’ aan. De afmeting van de steek in mm. is nu te wijzigen. Hij stond op 4.3mm, ik maak er 3.0mm van (gebruik een punt, geen komma tussen de hele getallen en decimalen), gewoon om te zien wat er gebeurt. De steken staan iets kleiner rondom de kat. Prima zo. Deze instellingen zijn nu klaar.

Object centreren en bewaren

De kat kan opgeschoven worden naar een nieuwe positie door de pijltjestoetsen van je toetsenbord te gebruiken. Naar boven, naar beneden, naar links en naar rechts: zo kun je zelf bepalen hoe een object in de borduurring komt te staan. Zeker handig als je nog een ander object wilt toevoegen. En dat geldt vooral voor CutWork bestanden waarbij je bv. deze kat als exacte vorm meerdere keren wilt laten uitsnijden. Hoe meer vormen in één ring, hoe minder tijd en materiaal het je kost.

Heb je meerdere objecten in één ring om allemaal tegelijk uit te laten snijden? Klik dan bij ‘Bewerken’ op ‘Samenvoegen’, nadat je alles geselecteerd hebt, om zo te zorgen voor één snijbeweging per richting van de CutWork Tool. Oorspronkelijk krijgt elk object een eigen laag: bij samenvoegen wordt dat teruggebracht tot één laag.

Gegevens voor borduurraam

Gegevens voor borduurraam

Nu de applicatie voor de kat voorbereid is, mag hij nog in het midden van de borduurring geplaatst worden. Klik daarvoor bij de Standaard Tool Bar = de balk met alle icoontjes, onder de menu balk, op het icoontje links van 100% = borduurring. Het menu ‘Borduurraam verwisselen’ verschijnt. Nu kun je eventueel nog voor een ander borduurraam kiezen dan degene die aangegeven staat en eventueel voor een ander voetje bij dat betreffende borduurraam: denk er om dat BERNINA DesignWorks de gegevens die je het laatste hebt ingevoerd onthoudt. Omdat je o.a. met de CutWork Tool gaat werken, moet wel voetje #44C zijn aangegeven.

Klik het vakje bij ‘Motief in borduurraam centreren’ aan om er voor te zorgen dat de voorstelling met de kat in het midden van de borduurring staat, en sluit af met ‘OK.

Kat applicatie bestand bewaren

Kat applicatie bestand bewaren

Om nu dit bestand te bewaren als applicatie bestand, geef je het via ‘Bestand’, ‘Opslaan als’ een duidelijk naam in de door jou gekozen map OF bij Bibliotheken (van de BERNINA Borduursoftware V8 als je die hebt) – Embroidery – My Designs – appliqueren (of in een door jou gekozen map), met een eigen naam vóór de extensie .Draw. In dit geval heb ik het bestand ‘Katapplicatie.Draw’ genoemd. Dus ‘Untitled’ weghalen en daarvoor in de plaats ‘Katapplicatie’ typen. Klik op ‘Opslaan’ om dit bestand te bewaren. Je kunt het altijd nog wijzigen.

Maar we gaan nog verder!

Icoontje Keuzeraam voor selecteren

Icoontje Keuzeraam voor selecteren

Om de kat zelf uit te laten snijden op een exacte maat door de CutWork Tool gaan we nog een apart bestand maken. Selecteer hiervoor de kat. Staat deze nog geselecteerd dan laat je het zo. Is dat niet het geval, klik dan op het icoontje bovenaan de linker verticale taakbalk = Keuzeraam en sleep een rechthoek om de kat. Alle gegevens die je verwerkt hebt staan er nog.

De instellingen voor CutWork vormen

De instellingen voor CutWork vormen

Klik bij deze ‘Objecteigenschappen’ de Outline Tab het icoontje ‘CutWork’ aan: en kijk, meteen is het icoontje bij de laagaanduiding naast de borduurring veranderd in een schaartje = symbool voor CutWork. Zet een vinkje in het vakje voor ‘Voorstikken’ en verander de Snijlijn Offset in ‘1.0mm’. Deze waarde geeft aan op welk afstand de steken gemaakt worden t.o.v. de snijlijn. Een positieve waarde zet deze rij met steken buiten de snijlijn, een negatieve waarde plaatst de steken aan de binnenkant van de snijlijn. Voor ‘versteviging’ van de stof bij het snijden vul je een positieve waarde in. Hiermee wordt de stof voor het snijden gestabiliseerd, wat het snijwerk ten goede komt. Dat is vooral bij los geweven stoffen of stoffen die snel rafelen prettig.

Als je deze stekenrij niet nodig hebt – bv. als stoffen stevig en dicht geweven zijn, zoals quiltstoffen – zet dan GEEN vinkje bij ‘Voorstikken’, en laat de waarde bij Snijlijn Offset dan op 0.0mm staan. Er wordt dan alleen gesneden met de CutWork tool, zodat je geen garen of voetje #26 nodig hebt.

Klik op ‘Enter’ om de ingevulde waarde te activeren.

Kies bij de Fill Tab voor 'None'

Kies bij de Fill Tab voor ‘None’

Klik dan weer op het tabblad ‘Fill’, en klik daar het icoontje ‘None’ met het rode kruisje aan: je wilt geen applicatie maken op een achtergrond, maar alleen vormen uitsnijden. Kijk bij de laag naast de borduurring: het icoontje A voor applicatie is nu veranderd in een rood kruisje.

Weliswaar moet je in de eerste instantie toch borduurvoetje #26 gebruiken om de stekenrand ter voorbereiding/stabilisatie van de uit te snijden vormen te laten maken, als je ‘Voorstikken’ hiervoor hebt aangeklikt en de Snijlijn offset waarde hebt gewijzigd. Daarna verwisseld je het voetje voor de CutWork tool met mesje en wordt de vorm uitgesneden.

Nu moet dit bestand nog apart van het vorige bestand bewaard worden – als je goed kijkt zie je dat linksboven het werkblad de oorspronkelijk bewaarde naam van de kat aangegeven staat: ‘Katapplicatie.Draw’. Om dit te wijzigen ga je naar ‘Bestand’ bij de menu balk, klik op ‘Opslaan als’ en geef het de (nieuwe) naam ‘Katcutwork.Draw’, om het te onderscheiden van het eerste bestand. Het eerste bestand blijft gewoon bewaard.

Applicatie kat geopend

Applicatie kat geopend

Hier heb ik ze beiden op mijn werkblad gezet, waarbij de applicatie nu aangeklikt is en dus op mijn werkblad staat. Leuke kat, toch? Je kunt de stekenrand natuurlijk ook een andere kleur geven, via de kleurenvakjes bij ‘Gamma’, of gewoon een andere kleur garen gebruiken.

Waarom twee bestanden?

Het eerste bestand dat je gemaakt hebt via BERNINA DesignWorks is een applicatie bestand. Je kunt dit apart gebruiken om op een achtergrondstof (in de borduurring gespannen) te zetten. Daarbij wordt dan dus eerst een plaatsingslijn gemaakt. Dat is de indicatie waar de applicatie stof overheen gelegd moet worden.

De borduurmachine stopt na het maken van die steken, om je de gelegenheid te geven om de stof op het geborduurde vlak te leggen, ruim er overheen. Daarna worden steken gemaakt op deze stof vast te zetten = kniplijn, waarna je het deel van de stof buiten die stiklijn af kunt knippen. Je haalt hiervoor de borduurring eventueel van de machine af maar laat versteviging en achtergrondstof zitten. Zet na het afknippen de borduurring weer op de machine.

Uiteindelijk worden de gekozen siersteken (mijn zonnetje steek 20) gemaakt om de randen van de applicatie te bedekken. Dat is de afdekrand.

Het tweede bestand dat je gemaakt hebt via BERNINA DesignWorks is een CutWork bestand. Je gebruikt dit bestand om VANTEVOREN de exacte vormen van de applicaties uit te laten snijden via je CutWork tool. Logisch natuurlijk dat je dit vantevoren moet doen, anders heb je geen exacte vormen om op plaatsingslijnen van de stof in de borduurring te leggen tijdens het maken van steken.

Je hoeft het CutWork bestand niet te maken, als je voor de applicatie een groter lapje stof gebruikt, maar leuk is het wel – je kunt de exacte vorm(en) laten snijden uit de gekozen stof, waar je eventueel een (strijkbare) versteviging onder hebt gezet, zoals Heat’n Bond Lite, zodat je de vorm op de achtergrondstof in de borduurring kunt snijden, maar dat hoeft niet. Je kunt de exacte vormen ook met een beetje Bohin Glue stoffenlijm vast tippen, voordat de andere steken gemaakt worden.

Geappliqueerde kat

Geappliqueerde kat

En dan kan dit het resultaat zijn, afhankelijk van de door jou gekozen kleuren. Allemaal in de BERNINA DesignWorks software gemaakt via een eenvoudig symbool. 

Ga er maar eens mee aan de slag: door veel oefenen gaat het vast lukken.

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam