Creatieve berichten over borduren

Werken met de Punch tool op de BERNINA 770QE

Dit keer ga ik met de Punch tool op mijn BERNINA 770QE met de borduurmodule werken. In mijn vorige bericht van 14 september jl. heb ik daar speciaal een borduurmotief voor gemaakt. PunchWork toegevoegd en de bestanden op mijn USB stick gezet om te kunnen uitwerken.

Allereerst heb ik Cotton Soft als versteviging in de Large Oval Hoop gespannen. Daar heb ik een stukje wit vilt opgelegd.

Voorbereidingen.

Ik laat altijd een stiksteekrand rondom het geheel zetten, om zo beide lagen aan elkaar vast te zetten. Daardoor wordt die lijn nr. 1, en schuiven alle andere handelingen/garenwisselingen een nummer op. Het is maar even dat je het weet…

Plaatsingslijn geborduurd

Plaatsingslijn geborduurd

Vervolgens bovengaren (Sulky Rayon 40) en ondergaren (DecoBob in bijpassende kleur) op de machine gezet, Borduurvoetje #26 er op en de Stiksteekplaat (0-plaat) erop gezet. Want eerst moet de plaatsingslijn geborduurd worden, om zo te weten hoeveel lontwol op die plek gelegd moet worden.

Instellingen Punch Tool

Instellingen wijzigen voor Punch Tool

Instellingen wijzigen voor Punch Tool

De borduurmachine stop vanzelf en geeft aan dat als volgende de Punch Tool opgezet moet worden. Om dat op de juiste manier te doen, moeten de instellingen op de machine zelf gewijzigd worden. Daar waar een waarschuwing bij gezet wordt = rood vlakje met uitroepteken, is al een indicatie dat er wijzigingen aangebracht moeten worden. De 0-Steekplaat is ook niet geschikt voor het punchen: deze bevat één opening voor één naald, en voor het punchen moeten er 3 naalden gebruikt kunnen worden.

Voetje 45 instellen

Voetje 45 instellen

Als eerste heb ik Voetje #45 aangeklikt bij instellingen: direct verdween het vakje met het uitroepteken. Dat kun je ook zien doordat bij het voetje links nr. 45 staat.

Juiste naalden en steekplaat aangeven

Juiste naalden en steekplaat aangeven

Vervolgens heb ik bij de steekplaten de Punch plaat aangeklikt, maar ook de naaldenset met 3 naalden (zie afbeelding hierboven). Samen zijn ze nodig om alles voor de Punch Tool goed voor te bereiden. En ook dat wordt aangegeven doordat bij de steekplaat de Punch naalden staan, en het woord ‘Punch’ te zien is.

Alles wat er uit moet voordat je gaat Punchen

Alles wat er uit of er af gehaald moet worden voordat je gaat Punchen

Maar wacht: er moet nog meer gedaan worden: niet alleen de 0-steekplaat is verwijderd, en de naald en het borduurvoetje #25, maar ook het spoeltje en spoelhuis moet er uit gehaald worden, én zelfs de grijper (midden op de foto). Om dat laatste te verwijderen druk je de ontgrendelingsbeugel naar links. Daarna kantel je de afsluitbeugel met het zwarte grijperbaandeksel naar beneden en verwijder je de grijper. Kijk in je handboek van de machine hoe dat moet – je vindt deze informatie bij ‘Grijper oliën’.

Spoelhuis helemaal leeg

Spoelhuis helemaal leeg

Het spoelhuis is dus écht helemaal leeg. Vergeet je één onderdeel weg te halen of te vervangen, dan werkt de Punch Tool niet.

Punch Tool op machine

Punch Tool op machine

Dan moeten de losse onderdelen van de Punch Tool zelf nog opgezet worden: Eerst de naalden – 3 stuks die al in de houder zitten. Dan even iets over het ‘voetje’: dit bestaat uit een metalen deel dat je – net als gewone voetjes – onder de machine klikt. Het doorzichtige kunststof deel klik je daar (eerst) tegenaan. In de doos zitten ze los, maar moeten dus aan elkaar gezet worden voordat je dit op de machine zet. De hoogte van de Punch Tool kun je aanpassen: gemiddeld zet je dit op 3, door aan het ‘wieltje’ te draaien. De kunststof rand bij de pijl moet op de lijn van 3 komen.

Nu is de machine klaar om de gaan punchen.

Lontwol neerleggen

Lontwol los op figuurtje leggen

Lontwol los op figuurtje leggen

De beer krijgt een roestkleurige vacht. Daarvoor heb ik een stukje lontwol (Merino Zuid-Amerikaanse Lontwol 27 micron – kleur 539 Steenrood) neergelegd. Gewoon, los erop. Maar dan wel zodanig, dat de lontwol over de randen van het figuurtje komt te liggen.

Het punchen

Het punchen

Het punchen

En dan kan de Punch Tool z’n werk gaan doen. Ik heb de snelheid laag gehouden.

Wil je het proces bekijken? Dan kun je bovenstaande video aanklikken om een heel klein stukje te zien.

Het punchen is klaar

Het punchen is klaar

En zo ziet het er uit als de naalden hun werk hebben gedaan: de vorm van de beer is duidelijk te zien.

Alles weer terugzetten voor borduren

Alles weer terugzetten voor borduren

Het werken met de Punch Tool is klaar. De machine kan weer gaan borduren. De garens voor de eerstvolgende kleur = zwart, worden opgezet, de juiste steekplaat, voetje en naald mogen er weer op.

Alles staat weer goed om te gaan borduren

Alles staat weer goed om te gaan borduren

En zo zijn de instellingen weer in orde.

Afknippen teveel lontwol

Teveel aan lontwol wegknippen

Teveel aan lontwol wegknippen

Voordat dat gaat gebeuren, moet eerst het teveel aan lontwol langs de buitenranden weggeknipt worden. Ik kan natuurlijk over dit geheel eerst een kniplijn laten maken = de eerste rand die de machine gaat maken bij de zwarte kleur (die zat daar bij in), maar heb alvast wat weggeknipt.

De vorm van het beertje

De vorm van het beertje

De vorm van het beertje is goed te zien, ook al zijn er nog geen steken overheen gemaakt.

Details en rand met strik borduren

Voorkant van het werkstuk

Voorkant van het werkstuk

En dan is het beertje met randje en strik klaar: wat een leuke manier om een borduurwerk bijzonder te maken.

De achterkant van het borduurwerk

De achterkant van het borduurwerk

Ook de achterkant ziet er prima uit: geen verstoringen, alles goed gelukt. Dit wordt een kaart voor een speciaal iemand!

Een prachtig 3D effect via de Punch tool

Een prachtig 3D effect via de Punch tool

Mijn eerste kennismaking met het werken met de Punch tool is goed verlopen: ik ga er nog veel meer mee werken. Niet alleen in V8 ontwerpen maken, maar ook via vrij werken, zonder patroon om losse materialen op elkaar te zetten.

Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

PS: Wil je meer kleuren/soorten Lontwol bekijken en/of bestellen? Klik dan HIER om naar mijn webshop te gaan.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam