Creatieve berichten over quilten

Kleurrijke kerstboompjes via paper piecing

Hoe leuk is het om kleurrijke kerstboompjes via paper piecing te maken. Met fris gekleurde batiks maak je ze met een witte achtergrond. Je kunt ze heel snel maken: een paar zijn al leuk in een kussen of quiltje te verwerken. Maak er meer om in een grote quilt te zetten.

Stoffenpakketjes met patronen

Stoffenpakketjes met patronen

Je ziet twee van die stoffenpakketjes hier boven op de foto, met een gratis Paper Piecing patroon voor Christmas Tree(s), want je kunt via een zo’n A4tje 4 boompjes maken. In het stoffenpakket: 1 fat quarter wit, en 10 batiks elk ca. 25x55cm – plus een gratis paper piecing patroon met 4 kerstboompjes meegeleverd, om de stofjes (en wellicht nog andere) te verwerken tot frisse, kleurrijke kerstboompjes. Je kunt het pakketje HIER bestellen. Je kunt de patronen (Units = 4 dezelfde op een A4tje) overtekenen op Vliesline L11, of het A4tje scannen en op speciaal Papers for Foundation Piecing printen. Het is handig als je de patchwork techniek van paper piecing (foundation piecing) al kent.

Voorgesneden stukken stof

Voorgesneden stukken stof

Op de foto hierboven zie je dat ik 4 Units op speciaal papier heb uitgeprint, en met wat extra ruimte rondom heb uitgeknipt. Daarna heb ik van zwart, wit en de kleurtjes onderdelen geknipt, waarvoor ik eerst papieren malletjes heb gemaakt. De maat die je per keer nodig hebt is de vorm van de Unit (nummer staat er in = werkvolgorde) PLUS 1/4 inch naadtoeslag PLUS extra ruimte. Je ziet al dat de kerstboompjes kleurrijk gaan worden. Zet op elk malletje bij elk nummer van de onderdelen het hoort, om vergissingen te voorkomen.

Wat je verder nog nodig hebt

Gereedschappen die je nodig hebt

Gereedschappen die je nodig hebt

Een Add-a-Quarter liniaal en vouwmal te werken, en met rolmes en snijmat. Gebruik ook een Bohin Glue pen zoals meestal bij paper piecing het geval is. De Bohin Glue is om altijd het stofje voor onderdeel 1 op te plakken (de rest wordt genaaid), en om alle volgende stofjes op elkaar te plakken langs de afgesneden naadtoeslag. En natuurlijk je naaimachine met garen in een neutrale kleur, bv. beige. Wij maken de naden bij onze paper piecing altijd in inches = 1.4 inch, omdat via het werken met een Add-a-Quarter liniaal ook een kwart inch naadtoeslag wordt gebruikt. Handig: in een Combo Pack zitten twee Add-a-Quarter linialen: 6 inch en 12 inch lang, elk te gebruiken. Voor lange naden gebruik je de 12 inch liniaal, voor kortere naden de 6inch.

Het eerste lapje wordt altijd opgeplakt

Het eerste lapje wordt altijd opgeplakt

Op de foto  kun je zien dat ik op elke Unit voor een kerstboompje een zwart lapje heb geplakt met de Bohin Glue. Dat is dus altijd onderdeel 1 op een Unit. De stof valt daar ruim aan alle kanten overheen. Bohin Glue is een wateroplosbare stoffenlijm, die geen kwaad kan op je stoffen of op het papier, en die makkelijk loslaat zodra je het papier van de stoffen Units gaat wegscheuren (dat pas op het laatst). Werk je overigens op Vlieseline L11, dan wordt er niets weggescheurd, maar blijft dit vlies achter de stofjes zitten. Dat maak alles wel wat dikker/voller, maar het kan best. Je zou dan zelfs met de hand kunnen werken, i.p.v. met de machine.

Het afsnijden van teveel aan stof langs de Add-a-Quarter liniaal

Het afsnijden van teveel aan stof langs de Add-a-Quarter liniaal

Zodra lapje 1 is opgeplakt op de ‘lege’ kant van de Unit, ga je op de andere kant de volgende lapjes op nummervolgorde naaien. Op die naaikant zie je lijnen en nummers = werkvolgorde. Dat doe je zodra je de naadtoeslag tussen 1 en 2 op 1/4 inch is afgesneden, langs een Add-a-Quarter liniaal. Vouwmal op de dichte (naai)lijn, papier rustig over de vouwmal omvouwen, Add-a-Quarter liniaal met de richel naar beneden er tegenaan klikken en met het rolmes het teveel aan stof voorbij de naadtoeslag = richelbreedte van de liniaal, afsnijden.

Stap voor stap de Units vol naaien met stof

Diverse stappen van paper piecing voor de kerstboompjes

Diverse stappen van paper piecing

Op de foto zie je diverse stappen van de vorderingen via paper piecing van de Units. Zodra de stofjes allemaal zijn opgenaaid, draai je de Unit naar de naaikant = met alle lijnen, en snijdt deze exact op de stippellijn (= eindrand naadtoeslag) af. Zo krijg je bij alle Units met de kerstboompjes dezelfde maat.

Kleurrijke Kerstboompjes

Kleurrijke Kerstboompjes

En kijk eens hoe kleurrijk de kerstboompjes zijn geworden! Zo heb je in no time vier paper piecing blokjes met elk een kleurrijk kerstboompje klaar. Er zijn verschillende mogelijkheden, waarmee je naar hartenlust kunt afwisselen, zelfs voor 1 project.

Hoe je afwisselt

  • Gebruik de zwarte stof voor de stam van de bomen, kleurrijke batiks voor de twee boomdelen en de witte stof voor de achtergrond.
  • Pak de zwarte stof voor de stam van de bomen, de wit voor de twee boomdelen en kleurrijke stof (diversen door elkaar, of per blokje één kleur) voor de achtergrond.
  • Of neem de witte stof voor de stam van de bomen, zwart voor de twee boomdelen en kleurrijke stof (diversen door elkaar, of per blokje één kleur) voor de achtergrond.
  • En wat denk je er van om de kleurrijke stof voor de stam van de bomen (wissel ze af per blokje), wit voor de twee boomdelen en de zwarte stof voor de achtergrond te gebruiken?

Verwerken tot een project

Probeer veel te variëren, zodat je optimaal gebruik kunt maken van het stoffenpakket. Maak van een aantal kerstboompjes de voorkant van een kussen, zet ze in een placemat, of verwerk ze tot een (klein) quiltje. 

Veel plezier er mee!

Sylvia Kaptein www.sylviasartquilts.nl

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: Add-a-Quarter liniaal, Bohin Glue Pen, rolmes, snijmat, Stoffenpakketje voor kleurrijke Kerstboompjes

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam