Creatieve berichten over naaien

Knipster 2017 – opdracht 5: Tropical Garden

Time flies when you have fun! En voor je het weet is de vijfde opdracht van de KnipSter wedstrijd aan de beurt. Dit keer weer een thema waar je vele kanten mee uit kunt: Tropical Garden. Ik denk dan aan tropische stranden, felle kleuren, bloemen, zon en vrolijkheid. Het stond voor mij vast dat het wederom een jurkje zou worden, van viscose-tricot stof. Een heerlijk materiaal om te dragen, licht van gewicht in je vakantiekoffer en met de juiste tools makkelijk te verwerken. Ik heb een model uit de Knipmode van maart 2017 gekozen, jurk 22.

IMG_0680

Een kledingstuk van tricot is heel goed met de overlockmachine in elkaar te naaien. Ik rijg de machine in met 4 draden, en verzet het differentieel naar 1,5. Zo voorkom je golvende naden.

IMG_0681

Ik heb een redelijk vaste hand om naadtoeslagen aan te knippen, je ziet de speld in de stof en dat is ook de (denkbeeldige) lijn waar de linkernaald overheen naait. Uiteraard trek je de spelden op tijd uit de stof!!! Een 4 draadslocknaad is stevig en heeft toch nog een beetje rekbaarheid, ik heb dan ook nooit geknapte stiksels.

De meeste naden kunnen met de overlockmachine worden gedaan, echter, langs de hals is ook een beleg verwerkt. Dat wordt met de naaimachine gedaan. Omdat er ook veel BERNINA naaimachines niet zijn uitgerust met een dualfeed oftewel dubbeltransport, laat ik hier de boventransportvoet zien. Dit is een zeer praktische voet, inzetbaar bij “moeilijke”stoffen. Denk dan aan rekbare stoffen zoals tricots en lycra, maar ook stoffen met een pool zoals fluweel. En wat te denken van geruite en gestreepte stoffen, met de boventransportvoet verschuiven de stoflagen onderling niet meer. Eindelijk lopen de strepen netjes door als je de naad hebt gestikt. Ik heb de open zool gekozen, zo heb je goed zicht op de steek die gemaakt wordt.

IMG_0679

Ik heb de naald naar rechts verzet, zo kan dan de rechterkant van de voet langs de stofrand laten lopen, en blijft mijn naadbreedte zoals ik heb aangeknipt. De voet heeft een brede zool, dat zorgt voor een perfecte en gelijkmatig verdeelde druk op de stof. Het kan geen kant op, en voorkomt ongewenste rek en plooitjes. Ik heb de persvoetdruk wel iets verlaagd voor optimaal resultaat. Bij deze voet worden nog 2 andere voetzooltjes geleverd, klik maar eens op de link voor meer info.

IMG_0685

De zomen van de rokdelen en mouwranden worden dit keer met een tweelingnaald gestikt. Niet iedereen beschikt over een covermachine, en een tweelingnaald is prima geschikt voor dit klusje. In mijn B 740 kan ik een tweelingnaald selecteren, met de afstand tussen de naalden. Als ik dit doe, is er een veiligheidsprogramma actief. Op het scherm zie je een geel tweelingnaald pictogram, dat betekent, dat ik een wijziging heb gemaakt in het set-up menu voor de naalden. Dit blijft actief, ook als ik de machine uit- en weer inschakel blijft deze instelling bewaard. Dit voorkomt dat ik een steek kies die te breed is voor de opening van de steekplaat of opening van de naaivoet waar ik mee wil werken. De machine zal mijn verzoek niet uitvoeren.

IMG_0689

De boventransportvoet heeft een opening van 5,5 mm, ik heb daarom ook de steekplaat gewijzigd in het menu. Als ik nu een zigzagsteek kies, dan zie je dat er een smalle steek kan worden gemaakt. Ik kan dit zonder problemen doen, de naalden zullen niet breken op de voet. De veiligheid is actief!

IMG_0690

Om duidelijk te maken wat er gebeurt als je toch een bredere zigzagsteek kiest, dan worden de steken in het scherm rood. Het veiligheidsprogramma van de machine gaat niet akkoord! Op deze manier behoedt je machine je voor gebroken naalden en eventuele schade die daaruit kan ontstaan. Ik vind dit zo’n prettige optie, je moet alleen niet vergeten om de instellingen in te voeren in de machine, immers….je machine herkent dit niet automatisch! Vergeet ook niet om na het werken met een tweelingnaald de instelling te wijzigen naar een gewone naald.

IMG_0686

Het is de kunst om de naald dusdanig in de stof te laten komen, dat het precies de rand van de zoom overlapt. De rechternaald steekt door 2 stoflagen, de linkernaald net ernaast. Zo heb je een nette zoomrand aan de binnenkant. Het is even oefenen, maar daarna is het resultaat er ook naar. Ik zet de steeklengte iets groter en de bovenspanning wat lager. Je spoeldraad moet immers 2 naalden bedienen, en bij een iets lossere bovenspanning wordt het gewoon mooier. Maak daarom altijd een proefje met een restje van de stof.

IMG_0687

Ik heb de genaaide zoom even naar voren gelegd voor de foto. Je ziet een smalle zigzaglijn van de spoeldraad, netjes over de kniprand van de zoom heen. Mijn tip: werk in een rustig tempo en stik niet over de dwars geplaatste spelden heen. Voor rekbare stoffen zijn er stretchtweelingnaalden te koop, en ook kun je kiezen uit minder of meer afstand tussen de naalden. Let wel op of je machine dit aan kan!

IMG_0691

En na een paar uurtjes is de jurk klaar! Klaar voor fijne momenten in de tuin of op een terrasje.

Met heel veel plezier heb ik op de achtergrond meegedaan met de opdrachten voor de KnipSter wedstrijd. Ik hoop dat jullie uit de voeten kunnen met de tips en informatie over de naaivoeten en vele opties die op de BERNINA naai- en lockmachines aanwezig zijn. Neem het handboek van je eigen BERNINA er nog eens bij, en kijk welke “vergeten” opties jouw machine heeft.

Heb je ook alle informatie en tutorials op de BERNINA website gezien, inclusief de gratis downloads?

En helaas, helaas, dit keer ook de laatste verloting naar aanleiding van de Knipster opdrachten. We maken het nog één keer spannend – dit keer verloten we een mystery pakket, een luxe geschenkdoos van BERNINA met leuke hebbedingetjes. Op de foto is de doos nog leeg, maar als jij hem ontvangt niet meer! Laat je dus verrassen door de inhoud én geef de doos een mooi plaatsje op je naaikamer. Want hij is heel stabiel en biedt ruimte voor allerhande naai-accessoires.

DOZEN

Wat moet je dit keer doen om aan de verloting deel te nemen? Schrijf weer een reactie onder dit blogbericht en wel met jouw wensen of ideeën waarover jij graag wilt dat onze blogsters schrijven. Zijn er thema’s die je bezighouden, heb je vragen over bepaalde naaitechnieken, heb je misschien een leuk idee voor een wedstrijd of doe-mee-project op de blog?  Je reactie kun je tot uiterlijk woensdag 17 mei 2017, 23:59u onder dit bericht schrijven. De uitloting vindt daarna plaats en de winnares/winnaar wordt op 18 mei 2017 ook onderaan dit bericht in een reactie bekendgemaakt. Dus neem dan zeker weer een kijkje! En vergeet niet om binnen 48 uur te reageren als je gewonnen hebt, want anders moet er een nieuwe winnares worden uitgeloot.

Vergeten jullie niet om nog een laatste keer te stemmen op de website of Facebook pagina van Knipmode? Oh ja, en op de Facebook pagina van BERNINA vindt ook voor de laatste keer een leuke verloting n.a.v. opdracht 5 plaats!

Heel veel plezier met je BERNINA en tot een volgend project!

Groetjes van Yvonne.

Deelnamevoorwaarden verloting

  • Jouw toestemming met betrekking tot de voorwaarden voor deelname is een vereiste. Deelnameberechtigd zijn personen uit Nederland en België. Medewerker(st)ers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
  • De prijs is het product dat in het bovenstaande blogartikel staat vermeld.
  • Deelname vindt plaats door een commentaar onder het bovenstaande bericht. Verschillende reacties van dezelfde person worden als één deelname geteld.
  • Reacties die inbreuk maken op het Nederlandse of Belgische recht en/of copyright worden na kennisname zonder vooraankondiging verwijderd. De auteur van de reactie is tegelijkertijd van deelname uitgesloten.
  • De uitloting van de winaar/winnares vindt plaats via loting. De winnaar/winnares wordt na de uitloting op 18 mei 2017 door middel van een antwoord op haar/zijn reactie waarmee aan de verloting werd deelgenomen, op de hoogte gebracht. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen/niet lezen/vertraagde ontvangst van de informatie.
  • Indien de winnaar/winnares om wat voor redenen dan ook niet in staat is of niet bevoegd is om de prijs in ontvangst te nemen, kan BERNINA niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de rechten op de prijs kunnen niet worden overgedragen. Indien na informatie over de gewonnen prijs niet binnen 48 uur een antwoord wordt ontvangen, vervalt de prijs en zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
  • De prijs wordt per post toegezonden. Om het toesturen te garanderen, moet de winnaar na ontvangst van het bericht naam en adresgegevens correct doorgeven. Indien dit niet gebeurt, kan de prijs niet worden toegestuurd en er zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
  • BERNINA behoudt zich het recht voor het kansspel te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement indien noodzakelijk te wijzigen. De rechtsgang is uitgesloten.
Benodigde producten:
BERNINA 740
BERNINA 740
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Boventransportvoet # 50
Boventransportvoet # 50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht