Creatieve berichten over naaien

Knipster 2017 – opdracht 5: Tropical Garden

Time flies when you have fun! En voor je het weet is de vijfde opdracht van de KnipSter wedstrijd aan de beurt. Dit keer weer een thema waar je vele kanten mee uit kunt: Tropical Garden. Ik denk dan aan tropische stranden, felle kleuren, bloemen, zon en vrolijkheid. Het stond voor mij vast dat het wederom een jurkje zou worden, van viscose-tricot stof. Een heerlijk materiaal om te dragen, licht van gewicht in je vakantiekoffer en met de juiste tools makkelijk te verwerken. Ik heb een model uit de Knipmode van maart 2017 gekozen, jurk 22.

IMG_0680

Een kledingstuk van tricot is heel goed met de overlockmachine in elkaar te naaien. Ik rijg de machine in met 4 draden, en verzet het differentieel naar 1,5. Zo voorkom je golvende naden.

IMG_0681

Ik heb een redelijk vaste hand om naadtoeslagen aan te knippen, je ziet de speld in de stof en dat is ook de (denkbeeldige) lijn waar de linkernaald overheen naait. Uiteraard trek je de spelden op tijd uit de stof!!! Een 4 draadslocknaad is stevig en heeft toch nog een beetje rekbaarheid, ik heb dan ook nooit geknapte stiksels.

De meeste naden kunnen met de overlockmachine worden gedaan, echter, langs de hals is ook een beleg verwerkt. Dat wordt met de naaimachine gedaan. Omdat er ook veel BERNINA naaimachines niet zijn uitgerust met een dualfeed oftewel dubbeltransport, laat ik hier de boventransportvoet zien. Dit is een zeer praktische voet, inzetbaar bij “moeilijke”stoffen. Denk dan aan rekbare stoffen zoals tricots en lycra, maar ook stoffen met een pool zoals fluweel. En wat te denken van geruite en gestreepte stoffen, met de boventransportvoet verschuiven de stoflagen onderling niet meer. Eindelijk lopen de strepen netjes door als je de naad hebt gestikt. Ik heb de open zool gekozen, zo heb je goed zicht op de steek die gemaakt wordt.

IMG_0679

Ik heb de naald naar rechts verzet, zo kan dan de rechterkant van de voet langs de stofrand laten lopen, en blijft mijn naadbreedte zoals ik heb aangeknipt. De voet heeft een brede zool, dat zorgt voor een perfecte en gelijkmatig verdeelde druk op de stof. Het kan geen kant op, en voorkomt ongewenste rek en plooitjes. Ik heb de persvoetdruk wel iets verlaagd voor optimaal resultaat. Bij deze voet worden nog 2 andere voetzooltjes geleverd, klik maar eens op de link voor meer info.

IMG_0685

De zomen van de rokdelen en mouwranden worden dit keer met een tweelingnaald gestikt. Niet iedereen beschikt over een covermachine, en een tweelingnaald is prima geschikt voor dit klusje. In mijn B 740 kan ik een tweelingnaald selecteren, met de afstand tussen de naalden. Als ik dit doe, is er een veiligheidsprogramma actief. Op het scherm zie je een geel tweelingnaald pictogram, dat betekent, dat ik een wijziging heb gemaakt in het set-up menu voor de naalden. Dit blijft actief, ook als ik de machine uit- en weer inschakel blijft deze instelling bewaard. Dit voorkomt dat ik een steek kies die te breed is voor de opening van de steekplaat of opening van de naaivoet waar ik mee wil werken. De machine zal mijn verzoek niet uitvoeren.

IMG_0689

De boventransportvoet heeft een opening van 5,5 mm, ik heb daarom ook de steekplaat gewijzigd in het menu. Als ik nu een zigzagsteek kies, dan zie je dat er een smalle steek kan worden gemaakt. Ik kan dit zonder problemen doen, de naalden zullen niet breken op de voet. De veiligheid is actief!

IMG_0690

Om duidelijk te maken wat er gebeurt als je toch een bredere zigzagsteek kiest, dan worden de steken in het scherm rood. Het veiligheidsprogramma van de machine gaat niet akkoord! Op deze manier behoedt je machine je voor gebroken naalden en eventuele schade die daaruit kan ontstaan. Ik vind dit zo’n prettige optie, je moet alleen niet vergeten om de instellingen in te voeren in de machine, immers….je machine herkent dit niet automatisch! Vergeet ook niet om na het werken met een tweelingnaald de instelling te wijzigen naar een gewone naald.

IMG_0686

Het is de kunst om de naald dusdanig in de stof te laten komen, dat het precies de rand van de zoom overlapt. De rechternaald steekt door 2 stoflagen, de linkernaald net ernaast. Zo heb je een nette zoomrand aan de binnenkant. Het is even oefenen, maar daarna is het resultaat er ook naar. Ik zet de steeklengte iets groter en de bovenspanning wat lager. Je spoeldraad moet immers 2 naalden bedienen, en bij een iets lossere bovenspanning wordt het gewoon mooier. Maak daarom altijd een proefje met een restje van de stof.

IMG_0687

Ik heb de genaaide zoom even naar voren gelegd voor de foto. Je ziet een smalle zigzaglijn van de spoeldraad, netjes over de kniprand van de zoom heen. Mijn tip: werk in een rustig tempo en stik niet over de dwars geplaatste spelden heen. Voor rekbare stoffen zijn er stretchtweelingnaalden te koop, en ook kun je kiezen uit minder of meer afstand tussen de naalden. Let wel op of je machine dit aan kan!

IMG_0691

En na een paar uurtjes is de jurk klaar! Klaar voor fijne momenten in de tuin of op een terrasje.

Met heel veel plezier heb ik op de achtergrond meegedaan met de opdrachten voor de KnipSter wedstrijd. Ik hoop dat jullie uit de voeten kunnen met de tips en informatie over de naaivoeten en vele opties die op de BERNINA naai- en lockmachines aanwezig zijn. Neem het handboek van je eigen BERNINA er nog eens bij, en kijk welke “vergeten” opties jouw machine heeft.

Heb je ook alle informatie en tutorials op de BERNINA website gezien, inclusief de gratis downloads?

En helaas, helaas, dit keer ook de laatste verloting naar aanleiding van de Knipster opdrachten. We maken het nog één keer spannend – dit keer verloten we een mystery pakket, een luxe geschenkdoos van BERNINA met leuke hebbedingetjes. Op de foto is de doos nog leeg, maar als jij hem ontvangt niet meer! Laat je dus verrassen door de inhoud én geef de doos een mooi plaatsje op je naaikamer. Want hij is heel stabiel en biedt ruimte voor allerhande naai-accessoires.

DOZEN

Wat moet je dit keer doen om aan de verloting deel te nemen? Schrijf weer een reactie onder dit blogbericht en wel met jouw wensen of ideeën waarover jij graag wilt dat onze blogsters schrijven. Zijn er thema’s die je bezighouden, heb je vragen over bepaalde naaitechnieken, heb je misschien een leuk idee voor een wedstrijd of doe-mee-project op de blog?  Je reactie kun je tot uiterlijk woensdag 17 mei 2017, 23:59u onder dit bericht schrijven. De uitloting vindt daarna plaats en de winnares/winnaar wordt op 18 mei 2017 ook onderaan dit bericht in een reactie bekendgemaakt. Dus neem dan zeker weer een kijkje! En vergeet niet om binnen 48 uur te reageren als je gewonnen hebt, want anders moet er een nieuwe winnares worden uitgeloot.

Vergeten jullie niet om nog een laatste keer te stemmen op de website of Facebook pagina van Knipmode? Oh ja, en op de Facebook pagina van BERNINA vindt ook voor de laatste keer een leuke verloting n.a.v. opdracht 5 plaats!

Heel veel plezier met je BERNINA en tot een volgend project!

Groetjes van Yvonne.

Deelnamevoorwaarden verloting

 • Jouw toestemming met betrekking tot de voorwaarden voor deelname is een vereiste. Deelnameberechtigd zijn personen uit Nederland en België. Medewerker(st)ers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
 • De prijs is het product dat in het bovenstaande blogartikel staat vermeld.
 • Deelname vindt plaats door een commentaar onder het bovenstaande bericht. Verschillende reacties van dezelfde person worden als één deelname geteld.
 • Reacties die inbreuk maken op het Nederlandse of Belgische recht en/of copyright worden na kennisname zonder vooraankondiging verwijderd. De auteur van de reactie is tegelijkertijd van deelname uitgesloten.
 • De uitloting van de winaar/winnares vindt plaats via loting. De winnaar/winnares wordt na de uitloting op 18 mei 2017 door middel van een antwoord op haar/zijn reactie waarmee aan de verloting werd deelgenomen, op de hoogte gebracht. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen/niet lezen/vertraagde ontvangst van de informatie.
 • Indien de winnaar/winnares om wat voor redenen dan ook niet in staat is of niet bevoegd is om de prijs in ontvangst te nemen, kan BERNINA niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de rechten op de prijs kunnen niet worden overgedragen. Indien na informatie over de gewonnen prijs niet binnen 48 uur een antwoord wordt ontvangen, vervalt de prijs en zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
 • De prijs wordt per post toegezonden. Om het toesturen te garanderen, moet de winnaar na ontvangst van het bericht naam en adresgegevens correct doorgeven. Indien dit niet gebeurt, kan de prijs niet worden toegestuurd en er zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
 • BERNINA behoudt zich het recht voor het kansspel te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement indien noodzakelijk te wijzigen. De rechtsgang is uitgesloten.
Benodigde producten:
BERNINA 740
BERNINA 740
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

37 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Geertje Kamminga

  Hallo allemaal, de winnares van de BERNINA blog-verloting n.a.v. opdracht 5 is….Anne-Marie van Bokhoven! Heel hartelijk gefeliciteerd namens het BERNINA team. Stuur je ajb je volledige adres binnen 48u naar info@bernina.nl, zodat de prijs naar je toegestuurd kan worden? Mochten we binnen 48u geen reactie hebben ontvangen, moeten we een nieuwe winnares uitloten.
  Heel hartelijk dank aan iedereen die de blogberichten van Yvonne over Knipster 2017 en de informatie op de BERNINA website hebben gevolgd. We vonden het ontzettend leuk om jullie tips en inspiratie te geven en hopen, dat jullie hier veel van opgestoken hebben! De Knipster 2017 is overigens Marlies Witjes, maar dat wisten jullie waarschijnlijk al :-).
  Bezoek de BERNINA blog, de BERNNA Facebook pagina en de BERNINA website regelmatig, want hier vindt je altijd veel informatie, nuttige tips, veel inspiratie en leuke verrassingen! Groetjes, Geertje

  https://uploads.disquscdn.com/images/ff88408d13130776ede96b52635247fd854cb37b2f7b62423ee599ed963e61ef.jpg

  • Anne-Marie van Bokhoven

   Ik wil jullie toch ook even complimenteren met deze leuke blog er komen zoveel leerzame en leuke projecten voorbij Dit is een groot stimulans om te naaien en ook om nieuwe en andere projecten uit te proberen nogmaals bedankt voor de prijs Ik heb het mailtje gestuurd

   • Geertje

    Dankjewel Anne-Marie, dat is leuk om te horen. Heel veel plezier met je prijs en tot een volgende keer weer op de BERNINA blog!

 • Mariska van Beelen

  Hoi,
  Heel leuk jurkje geworden. Wat mij betreft valt er nog genoeg te leren wat betreft de naaivoetjes. Zelf heb ik een Bernina 750. Met 5 kids heb ik altijd werk in uitvoering! Ik kijk elke week wel even op jullie blog. Erg leuk en leerzaam!!

 • Anneleen Vr

  Wat een leuke invulling van deze opdracht, heel geslaagd!
  Extra tips en tricks voor de overlockmachine zou ik nog wel eens willen zien verschijnen.

 • Lotte

  Ik ben het eens met eerdere reacties: wat meer blogs over de overlockmachine zou ook ik heel leuk vinden! Ik heb zo vaak ruzie met dat apparaat… De opmerking ‘verzet het differentieel naar 1.5, dat voorkomt golvende naden’ was dan ook gelijk een enorme eye-opener!

 • Tineke van Poortvliet

  Wat een fijne beschrijving met duidelijke foto’s. Ik heb met plezier zitten lezen en kon niet stoppen terwijl ik eigenlijk iets anders moet doen. ?
  Nu gelijk maar een reactie erbij gezet. Ik heb nog maar pas een lockmachine, de 450, en daar wil ik wel meer van weten. Heb al wel goede uitleg gekregen in de winkel, maar ja het meeste ben je zo weer vergeten omdat je niet alle functies en instellingen gelijk allemaal gebruikt.
  En die box lijkt me super om de voetjes in te doen die niet meer in mijn Bernina etui erbij passen. Uhmm, als daar nog plaats voor is natuurlijk. ?
  Ben benieuwd naar je volgende blog!

 • Marry Smit

  Ik wil graag meedingen naar de mysteriebox maar plaatste per abuis mijn reactie onder Marleen Geurts en dat was niet de bedoeling…. Krijg eea niet gecorrigeerd.

 • Sonja van Arem

  De overlockmachine en ik … wij hebben altijd onenigheid omdat ik zo gewend ben aan mijn gewone naaimachine dat ik maar niet aan de overlock kan wennen … dus mopper ik wat af terwijl het enige wat ik moet doen het instructieboekje lezen is! Ik vind het heel leuk om uitgebreid in de blogs te lezen wat er allemaal kan met de overlockmachine dus blijf dat vooral doen! Dan beloof ik dat ik binnen afzienbare tijd rustig ga uitproberen en leren hoe de machine werkt! Zodat ik er meer mee kan doen dan gerafelde handdoeken locken … en wie weet in de toekomst ook eens zo’n geweldig viscose tricot jurkje kan naaien, voor mijn nichtje!

 • Marleen Geerts

  Leuke en duidelijke blog weer! Ik lees altijd graag tips over het gebruik van voetjes. Mijn handleiding sla ik regelmatig na op het gebruik van de verschillende voetjes maar tips in combinatie met een filmpje of foto’s is zo veel fijner.

  • Marry Smit

   Prachtig zomers jurkje. Dank voor je duidelijke uitleg, ideaal om tijdens het naaien/locken werkendeweg te gebruiken.
   Ik ben blij met de vele voorbeelden en inspiratie die de afgelopen tijd voorbij zijn gekomen. Met name door het zelf te gaan toepassen leer ik ontzettend veel.
   Ik zou graag nóg meer uit m’n mooie machines halen door meer fijne kneepjes te kennen. Daarnaast voorbeelden hoe je kleding kunt verbijzonderen door het gebruik van flatlock (lockmachine) en hoe je een leuke afwerking met de cover te maakt (siersteken met de cover).

 • leandra

  Regelmatig lees ik een blog hier. nog nooit gereageerd op een winactie, maar een verrassing kan ik niet weerstaan! Zelf ben ik nog maar net begonnen met naaien en ik merk dat er nog een heleboel is wat ik niet weet. Soms lees ik termen waar ik nog nooit van gehoord heb of die ik gewoon niet snap. Het lijkt mij echt zo leuk om mijn eigen kleding te maken. Wil ik een mooie jurk aan, en kan ik die niet vinden? Dan wil ik hem zelf kunnen maken. Wat ik wel lastig vind is de stof vertalen naar een kledingstuk. maar oefenen en oefenen zal de truck wel zijn. Al doende leert men en ik merk nu al dat sommige dingen steeds makkelijker worden. Waar ik graag meer over zou willen weten zijn de geniale oplossingen (had ik daar maar aan gedacht!) de tips en tricks.

 • Gery Hottentot

  Ik wil een cover machine aanschaffen en wil hier meer over weten

 • Lisette

  Leuke post weer! Ik geniet van alle tips en trucs met duidelijk fotomateriaal, ook als een Bernina nog op het wensenlijstje staat en je dus voorlopig de trucs met een andere machine kunt uitvoeren…

 • Maria Verburg

  wat een mooie prijs! En de jurk wil ik ook meteen gaan maken, maar eerst nog stof kopen. Daarvoor moet ik op reis, want via internet kun je niet voelen of precies zien of de stof je bevalt. Woensdag naar het Stoffenspektakel in Den Bosch! En met mijn redelijk oude, maar nog steeds perfecte Artista 185 en Bernette lockmachine gaat dat zeker lukken (maar ik geef het toe, een nieuwe machine is aanlokkelijk, misschien een coverlocker?).

  • Yvonne Müller

   Maria, met je Artista 185 en Bernette lock heb je al een mooi koppel, een cover maakt het nog mooier om zomen professioneel door te stikken. Maar ook naden doorstikken geeft mooie accenten. Er zijn diverse blogberichten geschreven over het werken met de BERNINA covermachine, de L220. Leuk om eens door te lezen.

 • Marianne K

  Leuke jurk, Yvonne! Ik zou op dit blog graag wat meer lezen over couturetechnieken en de verwerking van zijde, chiffon en andere stoffen die speciale aandacht vereisen.

 • Johanna Buteijn

  Mooi jurkje gemaakt Yvonne. ik zou ook graag nog meer uitleg willen over de verschillende naai voetjes. ik heb er zelfs eentje die ik nog nooit gebruik heb, ik weet helemaal niet waar het voetje voor dient. Ik ben ook heel benieuwd naar het mystery pakket.

  • Yvonne Müller

   Johanna, wil je eens laten weten welke voet het is, waar je op dit moment (nog) niets mee kan? We doen dan ons best om je op weg te helpen.

 • Dula Plöenes-Entius

  Leuk tropisch jurkje heb je gemaakt en een duidelijke column weer geschreven, Yvonne. De boventransportvoet voor mijn 580 staat op mijn verlanglijst… Ik naai al een jaar of 35 en heb 10 naai-/couture cursussen achter de rug en nog 5 voor de lockmachine en een hele serie voor de 580, 880 en dan nog een paar voor de BSR, voor naaivoetjes, een heel stel voor patchwork en borduren. En wat wil ik nu nog? Ik ben een echte perfectionist. Ik zoek het dus in de finesses. De echte mooie afwerkingen, aparte versieringen, de bijzondere kneepjes om het nóg mooier te maken allemaal. En dan die box? Die vind ik op zich al mooi!

 • Fleur van Haaster-Sebregts

  Ik zou meer willen leren over het gebruik van de coverlock machine ?

 • Anne-Marie van Bokhoven

  Wat een leuk jurkje ! Netjes gemaakt met heel duidelijke uitleg. Het zou inderdaad leuk zijn om meer uitleg over de voetjes te krijgen en wat je er meer meekunt . Ook de projecten uit de inspiration magazijn zijn ontzettend leuk Misschien ook leuk om die voorbij te laten komen en zo te promoten, misschien in samenhang met genaaide projekten te delen van de lezers (of in wedstrijd vorm)
  Bedankt weer voor de duidelijke uitleg Ik leer nog steeds iedere keer weer iets !!

  • Geertje Kamminga

   Hallo Anne-Marie, heel hartelijk gefeliciteerd, jij hebt de BERNINA mystery box gewonnen! Stuur je ajb je volledige adres binnen 48u naar info@bernina.nl, zodat de prijs naar je toegestuurd kan worden? Mochten we binnen 48u geen reactie hebben ontvangen, moeten we een nieuwe winnares uitloten. Heel veel plezier met je prijs! Groetjes, Geertje van het BERNINA team

 • Bernadette Redmeijer

  Ik zou graag wat meer info willen over het thema lingerie maken.Ik hou van mooie lingerie en het liefst bij ieder kledingstuk in de bijpassende kleur ‘n bh maar die zijn dan meestal niet te koop in de kleur die ik zoek dus zou het fijn zijn als ik die zelf zou kunnen maken.Ik vind deze video over stretch stof met de lockmachine erg interessant.Zelf werk ik ook graag met de lockmachine.Het is in een keer gestikt en netjes professioneel afgewerkt.Snel en netjes.Kind kan de was doen bij wijze van spreken.

  • Yvonne Müller

   Een tip: heb je al eens gewerkt met de elastiekvoet voor de lockmachine? Informeer eens bij je dealer, en vraag om een demo. Zo wordt alles nog mooier, en kun je in 1 handeling afwerken en elastiek aannaaien. Ook erg handig bij badkleding.

   • Bernadette Redmeijer

    Wat ‘n goede bruikbare tip.Ik heb ‘n aantal jaren weinig tot niets gedaan met mijn naai-en lockmachine maar ben nu alweer geruime tijd flink bezig met verschillende “projecten”zoals ik het noem.Gisteren heb ik mijn handleiding van de machines nog eens haarfijn doorgenomen en ga er nu ook alles uithalen wat er in zit want ik kan echt heel veel meer dan wat ik tot nu toe gedaan heb met mijn machines.Nogmaals hartelijk dank voor deze tip,hier ga ik echt iets mee doen.

 • Eveline De Herdt

  Leuk om te zien wat je weer gemaakt hebt in het thema! Ik zou graag eens een blogbericht lezen over de verschillende soorten verstevigingen en wanneer je de welke juist moet gebruiken.

 • Rommy

  Ik zou graag meer willen weten over wat je beslist niet moet doen met je naaimachine, dus fouten ver komen.Ook tips van andere gebruikers is misschien heel handig

 • Roos v d Hoeven

  Heerlijk zwierige jurk heb je gemaakt Yvonne. Wat weer een fijne uitleg over gebruik machine, naalden en voetjes. Ik vind het altijd fijn om die tips met een werkstuk uitgelegd te krijgen. Er zijn veel verschillende voetjes en daar zijn ook meerde toepassingen mee te maken. Je leert er weer van. Spannend wat de inhoud van het mysterie pakket is.
  Groetjes Roos

 • Diana Vandeberg

  Ik zou het leuk vinden om meer te leren over het gebruik van de voetjes, en dan niet het standaard gebruik maar juist aparte technieken, waar je niet zo 1,2,3 aan denkt

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam