Creatieve berichten over naaien

BERNINA 700 Les 7 Precisieplaatsing borduurwerk

Het exact positioneren van een borduurbestand op de stof kan soms heel belangrijk zijn voor het welslagen van een project. Is er een rand die je wil volgen? Een deel van de stof waarop je wil mikken? Het midden van een kledingstuk? Net iets ernaast borduren, kan het hele werk verprutsen. BERNINA 700 Les 7 Precisieplaatsing borduurwerk

In de BERNINA 700heb je daarvoor de functie van de precisieplaatsing – de ‘pinpoint placement’.

Image of BERNINA 700.

BERNINA 700

De B 700 overtuigt met veel nieuwe, innovatieve functies zoals precisieplaatsing. Bovendien wordt deze borduurmachine geleverd met veel borduurpatronen.

Meer informatie

Eerst dacht ik zelf dat het iets ingewikkeld en moeilijk zou zijn, maar dat is het helemaal niet!

Kijk eerst al eens naar het filmpje? Dan zie je meteen al hoe het in zijn werk gaat.

Wat ik zelf wil gaan doen is het plaatsen van een decoratieve krul op een topje. Waarom ik dit wil, leg ik in een volgend berichtje uit 🙂 .

Ik wil die krul middenvoor hebben, tussen borsthoogte en halsrand. En liefst niet schuin… De krul heb ik opgemaakt in de borduursoftware V8. Je hebt dus zeker een bestand nodig dat ten opzichte van de gebruikte ringmaat wat speling heeft.

DSCN9996

Door de precisieplaatsing schuif je het zo op, dat je het zelf op de gewenste plaats kan zetten. Wanneer het de maximale grootte zou hebben die voor het borduurraam geschikt is, zal je het niet meer kunnen verplaatsen. Nu is het bestandje afgedrukt, uitgeknipt en gepositioneerd. Dit geeft een goed idee van wat het zal worden. Ik vond dat de afmeting nog iets mocht gewijzigd worden (wat hoger dan wat ik gemaakt had) en pas dit nog even aan. Nu wordt het 19 cm x 8 cm. Dit zou je ook in de machine zelf kunnen wijzigen, de hoogte en breedte kan je aflezen wanneer je de afmetingen van je bestand wijzigt.

DSCN9997

Ik had gedacht uit te gaan van het einde van de borstneep, en horizontaal daarboven nog 1 cm extra speling te nemen. Ik teken dit af met een zeepje. Vervolgens bepaal ik het middelpunt van deze lijn.

Mijn borduurbestand is 19 cm breed en ik zet een teken voor de linker- en rechteronderkant en steek er nog een kopspeld door. De afstand tussen de beide borstnepen is 23 cm, dus meet ik aan weerszijden 2 cm afstand. Dan heb ik ertussen 19 cm, net wat ik nodig heb.

Voor het gemak om de stof in te spannen in de ring, plaats ik ook nog een kruisje (en kopspeld) in het midden van het bestand. Dat is dus op 4 cm vanaf de onderkant van het borduurbestand.

DSCN0002

Wanneer de stof ingespannen is, is wel duidelijk dat het middelpunt van het bestand niet netjes in het midden van de ring staat. Precisieplaatsing heb ik dus wel nodig :).

Wanneer je het borduurbestand opent in de machine, vind je bij de (i) de toets voor de precisieplaatsing, dat is het zwarte gekantelde blokje in een vierhoek. Ook op de buitenkant van de machine, vind je een toets voor precisieplaatsing.

DSCN0005

DSCN0006

DSCN0007

Hoe gaat het nu in zijn werk? Wanneer je de toets aangetikt hebt, krijgt je borduurbestand 9 stippen als referentiepunt, een raster. Dit zijn de vier hoeken, het midden van het bestand en ook nog het middenpunt van boven- en onderkanten.

DSCN0008

Je hebt 2 punten nodig om je bestand te positioneren. Ik koos voor de 2 onderste hoeken. Omdat mijn bestand nu rechtop staat, zijn dit dus de rechter boven- en onderhoek van de afbeelding van het borduurbestand op het scherm.

Eerst tik ik een referentiepunt aan op het scherm. De machine verplaatst automatisch het borduurraam zodat de naald bijna boven het bedoelde teken op de stof komt. Ik moet het borduurraam nu ongeveer 1 cm verplaatsen. Op de foto zie je dat de naald op het rode kruisje zou terecht komen, wanneer ik de precisieplaatsing niet instel. Door wel in te stellen, kan ik die verplaatsen naar het zwarte kruisje.

DSCN0010

Dit gaat door middel van de multifunctionele knoppen naar links of rechts te draaien. De juiste plaats wordt bevestigd door de naald op en neer te plaatsen met het handwiel. Druk ook op SET onderaan. Het referentiepunt is veranderd van kleur, dat is omdat de plaats is vastgezet. En voor het tweede punt gaat het op dezelfde manier. Nu krijgt de toets met de vlinder ook een gele rand, dat is omdat er een wijziging ingesteld is.

Wil je nog eens controleren? Tik dan op de ‘check’ toets. Er komt een nieuw beeld met 4 pijlen, die geven de hoekpunten van het borduurbestand aan. Wanneer je er op klikt, maakt je borduurraam een beweging onder de naald, waardoor het de hoeken van het borduurwerk aangeeft. Stel dat je toch niet tevreden bent over de plaatsing? Dan klik je terug op de vlinder en de gele rand verdwijnt, dan heb je de instelling terug verwijderd.

Door op het kruisje te klikken, sluit ik het (i) scherm en kan ik starten met borduren.

Ik kies voorborduurgaren Mettler PolySheen kleur nr 2051, ton sur ton met de stof.

DSCN0003

 

Het bestand dat ik gebruik bestaat uit 2 delen, die gedeeltelijk overlappen.

DSCN0015

Nu is het borduren klaar. En ik merk dat de beide zijden inderdaad netjes symmetrisch staan ten opzichte van de borstnepen.

DSCN0020

Goed gedaan, vind ik :).

Ik ben benieuwd waarvoor jullie dit gaan gebruiken? Wie borduurt randen? Wie gebruikt het voor het quilten van patchwork? BERNINA 700 Les 7 Precisieplaatsing borduurwerk

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: afmetingen van borduurbestand, kledingstuk, project met nood aan correct positioneren, rand, tafellaken
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam