Creatieve berichten over naaien

Spijker-sew-along J3

Hallo allemaal,

Zijn jullie ook al aan de slag gegaan met het jasje, en gebruiken jullie decoratieve stiksels? Als jullie nu niet in het bezit zijn van de 1300MDC, maar bijvoorbeeld de losse coverlock hebben bv. de L220, dan kun je deze stiksels ook maken.

De passen: Deze lock ik als eerste aan de panden. Daarna stik ik de naden door met de coversteek, en ook met de naden wil ik de onderkant van de steek aan de goede kant. En ik ontdek dat dit heel eenvoudig is met dit voetje.
Je laat de naad precies in de uitsparing van de voet lopen, wel de panden goed glad trekken.

Ik vind de stiksels zo goed geslaagd, dat ik alle naden wil doorstikken op de binnenkant van de naad, zodat de onderkant van de coversteek de goede kant word.

Achterpand: Nadat ik de passen aan het voorpand en het bovendeel van het achterpand heb gelockt, en doorgestikt met de coversteek, gaat het onderste deel van het achterpand aan het bovenste deel.


Ik stik dit aan elkaar, en het doorstikken gebeurt weer met de coversteek, daarna rijg ik de overslag vast, zodat ik die later er netjes in kan persen.

Dan stik ik de epauletten in elkaar, en stik ze door. Het doorstikken doe ik met een gewone stik steek, maar gebruik hier voetje 10 voor, kan ik netjes gelijkmatig langs de rand stikken. De steeklengte zet ik op 3.5.


De grote epauletten zet ik met een speldje op de schouder vast, dan stik ik de mouwen er in.
De mouwen stik ik erin met de naaimachine. De naden hoeven niet perse afgewerkt omdat ik voering in het jasje doe. En dan kan ik de 1300 MDC op coveren laten staan. Ook bij de mouwen wil ik de onderkant van het coverstiksel aan de bovenkant.

In de werkbeschrijving worden de mouwen als laatst gedaan, en eerst de zijnaden gestikt. Ik doe deze volgorde omdat ik zo de mouw makkelijker kan doorstikken.
Dan worden de mouw en zijnaden gestikt.

De kraag: Voordat ik aan de voering begin maak ik eerst de kraag klaar. Ik stik de kraag, deze stik ik door voordat ik de staander eraan stik omdat ik deze ook met de coversteek wil doorstikken.

 

De uiteinde van de stiksels werk ik met een naald naar de achterkant af.

 

De voering: Een kant van het beleg heb ik ondertussen ook met de coversteek doorgestikt.

Bij het achterpand knip ik de overslag eraf, deze hoeft niet in de voering. De naden van de voering stik ik niet door, maar ik strijk ze wel steeds plat.
Ook hier stik ik eerst de mouw aan de panden, en dan de zij en mouwnaad. Van één mouwnaad laat ik een stukje open, om hier het jasje door te keren.

Dan speld ik de kraag op de halslijn. Ik moet goed op letten hoe ik de kraag speld, omdat het coverstiksel wel goed om moet zitten. Als eerste speld ik het midden van de kraagstaander op middenachter, en de voorkant van de staander op het tekentje wat op het voorpand zit op de halslijn. Dan zet ik de rest van de kraag met speldjes vast in de lengte.

Daarna speld ik de voering er op, en stik de kraag er tussen.
Ik keer nu het jasje, om voordat ik verder ga te bepalen hoe ik de lengte wil.
Dan kan ik ook de rits spelden in het voorpand, dit staat niet in de werkbeschrijving, maar ik vind het leuk.
Om de rits er netjes in te krijgen, strijk ik op middenvoor een reepje vlieseline om te voorkomen dat de stof uitrekt, deze stof is nogal rekbaar. Als je dit gedaan hebt, controleer dan of beide panden gelijk zijn. Ik had namelijk met het strijken één kant iets uitgerekt waardoor er verschil was ontstaan. Aan de langste kant de vlieseline los gehaald, en weer opnieuw gestreken, nu zijn ze weer gelijk, en kan ik de rits er in spelden.

Op de foto zie je dat ik de rits een stukje van de onderkant heb gespeld, 3 cm, 2cm voor de zoom en 1 cm voor ruimte onder de rits. Of dit hoort, dat weet ik niet, ik doe het altijd zo omdat ik dan het beleg goed kan keren en het een mooi hoekje word.

 

Dan speld ik de voering er ook in, en zo stik ik alles in een keer.
Ik ben niet zo van het rijgen, ik rijg bijna nooit iets, maar als je de rits bv. er liever in rijgt kun je dat natuurlijk doen. Voor stikken langs het beleg met de rits gebruik ik het ritsvoetje, omdat de rits niet in het hele voorpand zit, let ik goed op de streepjes op de steekplaat zodat het stiksel overal even breed is.


Dan knip ik het beleg en de zoom op 0,5 cm af. Keer het jasje door de mouw. Stik de mouwnaad dicht.
Doorstikken van het jasje met de voering: Het doorstikken wil doe ik ook weer met de coversteek. Ik wilde het ook langs de rits, maar niet te breed, en het voetje is mooi breed daardoor loopt deze wel over de rits en heb ik het stiksel op een mooie afstand van de kant.

De zoom, deze stik ik ook aan de binnenkant, en let ik ook op de streepjes om de zoom overal even breed te stikken.

Aan één kant had ik een probleem omdat ik het voetje niet op de rits kon zetten. Ik ben toen bij het beleg begonnen, heb de draden met een naald netjes weggewerkt, en toen van de stof om gedraaid, zodat ik met het voetje naar voren naar de rits toe coverde. Ook deze draden weer netjes weggewerkt, en je ziet er bijna niets van.

Knoopsgaten: Tot slot moeten in de epauletten nog knoopsgaten. Ik heb hele leuke knopen gevonden.

Ik meet de doorsnede van de knoop, en stel de lengte in. De basisbreedte van het knoopsgat is 4,5 mm ik maak hem 5 mm. Ik begin met het knoopsgat aan het puntje van de epaulet.

De epaulet van de kraag is iets kleiner, ik heb daar ook een kleiner maat knoop voor. De knoop was er gelukkig in verschillende maten. En dan de knopen er nog met de hand aan zetten, en strijken. Het is een leuk jasje geworden.

 

 

Om het geheel compleet te maken moet er ook nog een shirt of bloesje bij, de ideeën zijn er al. Ik wil de coverstiksel terug laten komen, maar ook de bloemen die ik met de cutworktool heb uitgesneden.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, en of jullie er ook mee aan de slag gaan of zijn gegaan. Ik hoor het graag van jullie. Plaats jullie reactie onder aan het bericht of op de Facebookpagina van de Spijker-Sew-Along groep.

Veel creativiteit gewenst!

Gerda Groenevelt
www.gerdagroenevelt.nl

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Terugtransportvoet # 1
Terugtransportvoet # 1
Smalle kantvoet # 10
Smalle kantvoet # 10

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • geertje zwiers

  ik ben in het bezit van een bernina b550 quilters-edition waar geen coversteek opzit.

  waar is deze mee tevergelijken op mijn naaimachine?

  groet, geertje zwiers.

  • geertje zwiers

   ib ben in het bezit van een

    

   geertje zwiers43 minuten ago
   ik ben in het bezit van een bernina b550 quilters-edition waar geen coversteek opzit.
   waar is deze mee tevergelijken op mijn naaimachine?
   groet, geertje zwiers.

  • Gerda Groenevelt

   Hallo Geertje,

   Je zou steek 10 kunnen gebruiken, of misschien wel steek 34, ik weet niet zeker of die op de B 550 zit, als je die gebruikt moet je wel de steeklengte verlengen naar 2.

   Succes, Gerda

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam